Teknik Convert Audio CD Ke MP3 VBR



Mesti ada diantara kalian yang memiliki CD Audio. Di dalam CD itu bukannya dalam format MP3, tetapi CDA yang hanya berukuran 1KB didalam CD korang? Mesti korang pening macam mana nak copy. Mungkin diantara korang semua dah tahu macam mana nak convert kan? Tapi untuk tutorial ini bukan sekadar convert je, malah membuatkan MP3 yang di convert tu kualitinya bertambah mantap serta sedap didengar.


Biasanya format MP3 yang korang simpan tu kebanyakkannya format MP3 CBR (320kbps). Yang ni kualitinya standard orang guna dan tak berapa bagus. Yang XLAWS nak ajar ni menggunakan MP3 VBR. (~320kbps). Tidak tetap kbps nya, selalu memang begitu. Tapi apa yang penting, kualitinya mantap!.

1. Masukkan CD Audio yang korang nak convert.
2. Download Foobar dan install.
3. Lame MP3 untuk x32 | x64 dan extract pada folder baru di desktop.

Seterusnya buka foobar dan pergi ke > File > Add Files... dan pilih semua Track yang ada dalam CD Audio tu. Selepas tu pilih semua track dan klik kanan > Convert > Convert...


Pilih Output Format.


Pilih MP3 (LAME) dan Edit.


Tukar kepada ~245kbps dan OK lepas tu back. Inilah dia VBR.


Pilih Destination. Untuk setkan tempat korang nak save audio selepas convert.


Set jelah mana-mana yang korang suka. Selepas tu Back.


Akhir sekali Convert.


Pilih lame.exe yang korang extract tadi tu.


Proses convert sedang berjalan. dan korang telah berjaya!. Cuba la dengar kualiti audionya mantap kan?



We Appreciate Your Comments

3 Respones to "Teknik Convert Audio CD Ke MP3 VBR"

Sedut said...

ada software yg boleh convert Audio kpd Kbps yg lebih tggi tak, yg boleh buat 5.1 channel surround???


March 29, 2012 at 4:55 PM
XLAWS said...

tengok sini
http://www.youtube.com/watch?v=sPc2KZ9xDbw&feature=iv&annotation_id=annotation_250790


March 30, 2012 at 2:44 PM
fa said...

time kaseh :)


December 24, 2012 at 5:43 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS