Cara Root/Unroot Samsung Galaxy W (I8150)



Note 1: Sila baca Apa Itu Android Root sebelum korang memulakan proses ini.

Note 2: Buat di atas tanggunjawab dan risiko korang sendiri. (XLAWS buat kat hanphone sendiri memang menjadi)

Note 3: Tak pasti boleh buat kat handphone model lain atau tak.

Rooting (Rooting via Recovery mode (SD card))

Step 1: Download update.zip ini. (File untuk proses rooting)

Step 2: Letakkan file .zip tersebut di Internal SD Card.

Step 3: Power off handphone anda.

Step 4: Apabila handphone dalam keadaan off, pastikan korang tekan button Volume Up + Home + Power serentak.


Apabila Android Box terpapar, behenti tekan button.


Step 5: Tekan Menu button, secara automatik screen akan menjadi malap sedikit dan tunggu sehingga Recover Menu terpapar.

Step 6: Pilih apply update from sdcard. Gunakan button Volume Up dan Volume Down untuk memilih tetapan tersebut dan Home button untuk OK.

Step 7: Pilih update.zip di dalam Internal SD Card tadi. Selepas tu korang kena tunggu 5 saat.

Step 8: Akhir sekali, pilih reboot system now.

Tahniah anda berjaya root Android dengan jayanya!.

Unrooting (Unrooting via Recovery mode (SD card))

Note: Gunakan kaedah ini jika korang telah menggunakan kaedah Rooting via Recovery mode!!!. (XLAWS belum cuba cara ini lagi)

Step 1: Download unroot.zip dan letakkan di Internal SD Card korang.

Step yang seterusnya sama je dengan step Root Android diatas sehingga step 8.

Semoga Berjaya~!



We Appreciate Your Comments

18 Respones to "Cara Root/Unroot Samsung Galaxy W (I8150)"

Anonymous said...

Daam bg utk samsung galaxy s2 & mcm mane nk update os


March 19, 2012 at 2:13 AM
XLAWS said...

tengok youtube lebih senang dan pantas.


March 20, 2012 at 4:51 PM
haRhys said...

yang ni untuk 2.3.5 ke 2.3.6?


March 21, 2012 at 6:50 PM
Wulan octavianti said...

gagallll root.... baik  via pc maupun recovery mode... masih setelan pabrik...


April 26, 2012 at 8:57 PM
XLAWS said...

@haRhys Tutorial ni aku buat kat 2.3.6. Aku x pasti boleh buat kat 2.3.5 ke x.

@Wulan octavianti Apa errornya?


April 27, 2012 at 10:35 PM
rgseries said...

bro.. saya dah buat ikut cara awak. tapi macam mane nak tau device aku dah root nie?


July 5, 2012 at 5:59 PM
Fatin Najla said...

sy dah cube kalau kite root hilang semua dalam fon ke. sy punye macam takde effct je.


July 6, 2012 at 8:42 AM
hEll anGeLz said...

guna root checker utk tau dah root ke blom...
xde bnde yg ilang pon kalu dah root..


July 18, 2012 at 1:29 AM
indra selekeh said...

berapa lama tggu sampai keluar recover menu?????


July 19, 2012 at 1:57 AM
anak881001 JOHOR881001 said...

 saya nk tnya,kenapa sd card sy asyik keluar kt notification jek?mcm sd card msuk n keluar n masuk semula?dan ianya ada bunyi...
tp bila saya cabut sd card, ianya masih tetap jd cmtu
adakah ianya masalah sd card or lain?
sy xtau nape leh jd masalah nie..tetibe jer...
so, adakah saya perlu buat root nie spertimana yg bro tunjukkan di atas?n sy hp sy still dldm warranty lg..


July 29, 2012 at 10:04 AM
untabaghal said...

asl file update.zip tu x detect?


August 1, 2012 at 1:43 AM
galaxy w said...

dah berjaya root. selepas itu sy perlu buat apa. hp masih lembab lg ni


August 30, 2012 at 1:46 PM
bowo said...

Lapor gan..
Ane prlu bntuan ni.. file rar yg ane download ko g kebaca y pas udh mw kita pilih dari sd card? pdhl dh dama cranya...


September 19, 2012 at 4:12 AM
Duplex Mnemosyne said...

dh bjaya xtau nk tau beza dh jdi kew lom


September 23, 2012 at 7:08 PM
tok said...

kalau xperia play masalah, .. xhidup turus... mase 2 aku root . lepas siap root. ak nak on aku punya henpon 2. xhdup.. apa masalahnye yew????


January 15, 2013 at 6:52 PM
mohd aizuddin md akhsan said...

larr translate dri forum ni upenya http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1317394


February 20, 2013 at 12:55 PM
Arsenal Gunners said...

dah try tekan Volume Up + Home + Power...tak keluar pon android tu..


July 29, 2013 at 10:11 AM
Mohd Sharin Chain said...

mcm mn nak restore semula galaxy w ye?sbb sy dah instll clockworkmod tu...nak jd kembali normal..


December 13, 2013 at 1:43 AM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS