Android: Tangkap Gambar HDR




Pengguna Android sekarang ni boleh tangkap gambar HDR (High Dynamic Range) dengan menggunakan apps HDR Camera. Apps ni mempunyai 2 versi iaitu, HDR Camera (Free) dan HDR Camera+ (Paid). Bezanya cuma fungsi lebih. Apa yang bagusnya, korang tangkap gambar sekali nanti dia terus setting gambar tu jadi cantik. Nak download pergi je Market.

Cara nak guna, sentuh pada screen, nanti dia akan tangkap gambar 4 kali dengan mode exposure yang berbeza dan akhir sekali process decoding untuk memproses keempat-empat gambar tersebut menjadi 1 gambar HDR. Di bawah ni XLAWS sediakan perbezaan apps Camera biasa dengan HDR Camera.

Note: sory la, XLAWS da resize gambar ni, sebab besar sangat size. Tapi masih nampak cantik lagi.

Camera Biasa

HDR Camera
(Taman Ilmu KUIS)

Camera Biasa

HDR Camera
(Masjid Al-Azhar KUIS, Bangi)

Camera Biasa

HDR Camera
(Taman FPM)

Memang berbeza kan? Lepas ni tak payah la korang susah-susah nak edit kat Photoshop lagi.


We Appreciate Your Comments

4 Respones to "Android: Tangkap Gambar HDR"

XLAWS said...

memang smart. haha


February 5, 2012 at 12:14 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS