Teknologi Lif Berputar Untuk Mengangkut Kapal
Terdapat dua cara untuk membawa kapal di antara dua permukaan air yang berbeza. Salah satu kaedah adalah dengan menggunakan kunci, sering ditemui di perairan sungai dan saluran.

Kaedah lain adalah dengan menggunakan lif yang mengangkat badan kapal laut dari satu jalur air ke pusat lain yang berbeza ketinggian. Penggunaan Lif untuk kapal laut memang tidak umum, dan roda Falkirk, berhampiran bandar Falkirk, adalah satu-satunya lif berputar untuk kapal laut yang mengangkat kapal laut dan tak ada duanya di dunia, dan dianggap sebagai landmark dari teknologi kebanggaan Scotland.


Walaupun kelihatan seperti sepotong pemandangan yang dihasilkan komputer, Falkirk Wheel sebenarnya merupakan pengangkutan kapal dari dua saluran yang mempunyai ketinggian berbeza. Ini menjadikannya sebagai salah satu tarikan pelancongan menarik di Scotland.

Projek Millennium Link ini berusaha memulihkan pelayaran melalui Scotland pusat untuk menyambung Forth bersejarah dan saluran Clyde dengan saluran Union yang terpisah jarak sekitar 35 meter. Untuk mengatasi hal ini dibuatlah penyelesaian futuristik mekanik kuno iaitu sebuah boatlift berputar.

Unik di dunia, Falkirk Wheel sebenarnya mempunyai cara kerja yang cukup mudah. Satu perahu memasuki lif di bawah sementara yang lain selepas melakukan perjalanan pada jambatan yang tinggi dari saluran lain memasuki lif atas.

Ketika dua perahu ini dalam kedudukan selamat, kedua-duanya mengalami pertukaran kedudukan. Rotasi pada projek yang menelan belanja 17.5 juta euro ini memerlukan masa tujuh minit.

Perbezaan tahap antara dua saluran adalah 24 meter (79 kaki). Secara kasar sama dengan ketinggian bangunan bertingkat lapan.


Seperti banyak projek Suruhanjaya Millenium, di laman web ini, anda juga boleh mencari kedai-kedai, kafe dan pusat pameran.

Falkirk Wheel Visitor Centre menawarkan perjalanan pelancongan bot selama satu jam, yang disebut The Falkirk Wheel Experience Tour bermula di bawah roda di Forth dan Kanal Clyde, kemudian naik melalui roda ke Kanal Union untuk melawat kawasan berdekatan dan kemudian kembali.

Kos pelancongan perahu 7.95 euro untuk orang dewasa, 4.95 euro untuk anak usia 3-15 (untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun percuma).

Falkirk Wheel yang berada di Lime Rd, Falkirk, dibuka setiap hari mulai pukul 9.00-18.00 waktu tempatan.


Roda Falkirk berdiameter 35 meter menghubungkan Kanal Forth dan Clyde dengan Union Canal, yang sebelumnya dihubungkan oleh siri sebelas kunci air yang turun dalam lingkungan jarak 1,5 km.Tapi ini telah dibongkar pada tahun 1933, menghalang laluan.

Diputuskan bahawa pelantikan kapal lautlah yang diperlukan untuk menyambung dua saluran air, namun Waterways Inggeris tidak tertarik pada kaedah am lif kapal-kapal laut. Mereka memutuskan untuk membuat landmark struktur abad ke-21 yang dramatik.

Hasilnya – struktur sempurna seimbang yang Roda Falkirk – mengangkat kapal pertama dan. Dengan cara berputar yang pertama di dunia.

Kapal masuk ke salah satu gondola bersama-sama dengan air yang terangkat lalu dimainkan bersama untuk sampai ke sungai yang ada di atasnya. Perahu masukkan salah satu gondola roda dan diturunkan atau dinaikkan, bersama-sama dengan air yang mereka mengapung di, ke baskom di bawah atau di atas. Berat yang sama membolehkan gondola untuk tetap seimbang dengan sempurna, sehingga jumlah tenaga yang diperlukan sangat kecil untuk memainkan Roda.

Roda berputar hingga 180 ° dalam tempoh lima setengah minit menggunakan hanya 1.5 kW, elektrik, jumlah yang sama yang diperlukan bagi mendidih lapan rumah cerek air.

Sebuah reka bentuk yang serupa dari lif kapal telah dicadangkan untuk sebuah saluran baru yang akan berada di sepanjang Marston Vale di Bedfordshire. Lif akan menyambung Grand Union Canal di Milton Keynes dengan Sungai Besar Ouse di Bedford. Juga lihat Jambatan Air Magdeburg di Jerman.
Note: Maaf kalau lidah korang terbelit baca info ni. hahaha


We Appreciate Your Comments

0 Respones to "Teknologi Lif Berputar Untuk Mengangkut Kapal"

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS