Kenapa Kucing Bergaduh?




Kata orang, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan suami isteri dan tidak terkecuali jugak la lidah kucing atau kucing-kucing sekalian. Lihat kucing berkelahi atau bergaduh itu perkara biasa tetapi pernah tak kita terfikir apa yang menyebabkan terjadinya konfrontasi tersebut?


Asalnya bertikam-tikam lidah macam manusia juga. Kalau manusia ada yang bermulut celupar atau bermulut longkang apatah lagi dari kalangan kucing. Cuma kita je yang tak faham bahasa kucing.


Ejek-mengejek atau gurauan berlebihan. Misalnya memanggil kucing lain dengan panggilan kucing kurap, kucing buangan, kucing kampung dan lain-lain.


Berebut yang betina macam orang jantan jugak. Kalau manusia the best man win tapi dikalangan kucing, the best cat win (win-win situation).


Berselisih faham dengan spesies yang belum pernah ditemui. Misalnya kucing Parsi terjumpa kucing Siam atau kucing bandar terjumpa kucing hutan.


Saje je nak test vokal sape lebih nyaring atau power sebab kucing berkelahi kadangkala bunyinya je lebih (lawan suara sape lebih kuat terlebih dulu) tapi aksi lawan 18-SG nya kurang.


Berebut kawasan jajahan macam perebutan kawasan dalam pilihanraya manusia. Bezanya nak menang mesti bertanding (beradu kuat) terlebih dahulu. Tiada istilah kalah tanpa bertanding atau hilang wang pertaruhan.



We Appreciate Your Comments

2 Respones to "Kenapa Kucing Bergaduh?"

Qz said...

tapi kenapa aku tengok kucing tu macam tengah main-main


January 15, 2012 at 11:11 AM
Anonymous said...

cukingggg


February 3, 2012 at 4:31 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS