Convert FLAC Ke MP3 VBR/CBR



Kali ni XLAWS nak ajar cara bagaimana convert FLAC ke MP3 tanpa mengubah kualiti MP3 tersebut, cuma size je yang semakin berkurang. Kalau korang tak tahu apa itu FLAC, boleh rujuk pada info FLAC Dan Perbezaan MP3 VBR/ABR/CBR.

Sila download software yang diperlukan dahulu.
  1. Foobar2000
  2. LAME MP3 Encoder (terdapat versi x32 & x64)

  • Pertama, install Foobar2000 dahulu.
  • Extract LAME MP3 Encoder ke 1 folder baru dan namakan folder tersebut "LAME" dan letakkan ke dalam  C:\Program Files\.

Selepas siap install kedua-dua software tersebut. Buka Foobar2000 dan tarik FLAC ke Foobar2000, lalu klik kanan pada lagu tersebut dan pilih Convert > Convert... seperti gambar di bawah.


  1. Untuk setting preset MP3.
  2. Setkan tempat save selepas encode MP3.
Kita pergi ke step 1 dahulu.


Step 1, setting preset. Pilih MP3 (LAME) dan edit.


Selepas itu korang boleh pilih nak encode ke MP3 VBR atau CBR. Terpulang pada korang nak encode ke VBR atau CBR.

  • Biasanya VBR susah nak dapat 320kbps. VBR ni tak menentu sizenya. contoh walaupun korang dah set ke ~245kbps, tetapi result boleh dapat 273kbps, 314kbps. Nama pun "Variable" mesti la tak tetap kan. Tapi kualiti mantap!.
  • CBR max 320kbps, ramai orang pakai ni. Tapi kualiti dia kurang sikit dari VBR.
Note: Simbol "~" adalah simbol Variable.

 Contoh Max VBR yang korang boleh set.

Lihat CBR tiada simbol "~" sebab tu encode dapat je nilai tetap 320kbps.

 Contoh Max CBR yang korang boleh set.

Step 2, set destinasi file. Ikut suka korang la nak save file kat mana ye dan tekan button back seterusnya start encode!.


Apabila dah start encode, Foobar2000 akan minta lame.exe. Cari kat dalam folder LAME yang baru korang buat tadi.


 Proses encode sedang berjalan.


Done! gambar di bawah ni cuma nak tunjuk info MP3 apa yang sudah siap encode.


Kebanyakkan semua device boleh support VBR. Jadi, jangan risau takut MP3 VBR boleh play ke tak dalam device korang tu. Terima kasih kerana membaca =D.


We Appreciate Your Comments

2 Respones to "Convert FLAC Ke MP3 VBR/CBR"

FirstClass F said...

apa apa jenis format audio pun boleh convert ke bro?


January 9, 2012 at 6:37 PM
XLAWS said...

AAC, OGG, WAV, APE, MP3 boleh


January 9, 2012 at 9:00 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS