Ubuntu 11.04 VS Windows 8 Developer Preview




Berikut adalah 2 perbandingan diantara Ubuntu 11.04 dan Windows 8 Developer Preview dari segi masa boot dan penggunaan RAM.

Perbandingan telah dilakukan pada dua netbook Dell Mini 1012s, dengan 1GB RAM. Kedua-dua OS tersebut masih belum di install apa-apa software lagi mahupun tweak. Kecuali untuk WiFi.

Keputusannya, Windows 8 menang secara umum. Ia lebih cepat boot dan menggunakan penggunaan CPU (CPU Usage) yang amat sedikit. Tetapi, Ubuntu menang dari segi penggunaan RAM. Tak percaya cuba tengok video dibawah.



Kesimpulannya, setiap OS mempunyai kelebihan masing-masing. Bergantung kepada pengguna OS mana yang sesuai dengan kerja seharian mereka. :)


We Appreciate Your Comments

12 Respones to "Ubuntu 11.04 VS Windows 8 Developer Preview"

----- ----- said...

hehe~~...
ubuntu smart...
windows smart...

tpi aq minat ubuntu..
sbb percuma..
tpi x leh guna lgi..hehe~~

NINJA Crew


November 5, 2011 at 11:37 AM
XLAWS said...

percuma tak percuma, download sudah. hahaha

ko minat ubuntu tp x ley guna lagi?or ko x reti guna lagi?


November 5, 2011 at 1:10 PM
----- ----- said...

lebih kurang cam tu la..
aq terikat dgn assigment..hehe~~..
bnyak benda kena buat pakai windows...


NINJA Crew


November 5, 2011 at 2:32 PM
----- ----- said...

klu x reti leh join website nie..

http://forums.ubuntu.com.my/

NINJA Crew


November 5, 2011 at 6:27 PM
XLAWS said...

Ninja. aku encoder mana sesuai guna ubuntu. kekeke


November 5, 2011 at 8:04 PM
nKhaR said...

Windows forever! Hoho! psl ak xreti pkai OS len :p


November 6, 2011 at 11:25 PM
nKhaR said...

penggunaan RAM tu ape dia?


November 6, 2011 at 11:28 PM
----- ----- said...

@nKhaR

windows pirates forever...haha

selagi sape2 beli windows x dpt cd hnya sticker..
aq x percaya tu original..

NINJA Crew


November 7, 2011 at 12:26 AM
Anonymous said...

kn boleh buat dual os satu laptop...mnde mudah kn skrng


November 8, 2011 at 4:36 PM
XLAWS said...

@nKhaR: berapa RAM yang dia guna utk OS tu.

@Ninja: ala lebih kurang je windows ori and pirates. haha

@Anon: yup mudah.


November 8, 2011 at 5:18 PM
----- ----- said...

@XLAWS

hehe~~lebih kurang apa nyer bos...
pirates lgi best kot...hehe~~

NINJA Crew


November 8, 2011 at 10:05 PM
Qz said...

kalu ada duit beli ori
kalu x de just pirate
os ikut suka
yg penting aku dpt pakai intel 2 gen
pastu nvidia pastu apa2 yg best...


November 21, 2011 at 9:48 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS