Manga Review: Boku No Hatsukoi Wo Kimi Ni Sasagu




Hari ni Qz habiskan satu manga ni, best, Qz sharekan pendapat Qz kat pembaca pasal manga ni, tajuk dia “Boku no Hatsukoi  wo Kimi ni Sasagu” atau "I Give My First Love to You", kesemuannya ada dekat 11 volume dan 67 chapter, lagi satu  kalau siapa-siapa ada anime cerita ni, sila linkkan kat Qz.


Manga ni cerita pasal Takuma & Mayu, Takuma mengalami masalah sakit jantung sejak kecik lagi dan Mayu adalah anak perempuan kepada doctor yang menjaga Takuma, semasa umur 8 tahun, Takuma telah berjanji dia akan berkhawin dgn Mayu, namun semakin Takuma meningkat  dewasa, Takuma  semakin hilang keyakinan terhadap dirinya, Takuma telah cuba melepaskan Mayu namun kerana perasaan Mayu yang mendalam terhadap Takuma, menyebabkan Takuma tidak dapat melepaskan dirinya daripada perasaannya terhadap Mayu….


Sikap Takuma terhadap Mayu, Qz boleh faham, Qz nak je cakap kat cam ni kat Takuma “If you can see Shiganami, then you will see there is scythe at the tip at everyone neck, in any second it will cut off your soul”, masa Qz baca cerita ni, Qz memang geram giler, campur macam-macam feeling lagi, perbezaan Takuma ngan orang lain ialah dia dah tau dia punya “date limit”, tapi Takuma patut ingat juga pasal “extended date”.
Sudah tentu, sekadar ayat “everyone gonna die someday” tak cukup nak legakan hati sebab semua orang nak hidup, nakkan kehidupan yang lebih baik, semua orang bertarung untuk masa depan.

Sebab tu Qz nak jugak cakap kat Takuma; “"If you knew that, there is greater reason why you should be happy together with her till the last moment, if you know that,then there is reason you need to keep living, remember, you are here today and alive"” dan  “The job of the living is to keep living, regardless of how hard is this world, where ever we sad or happy, where ever good or bad, we have to keep living in this world ”.


Sikap Mayu pula terhadap Takuma, memang Qz respect habis, sebabnya, Mayu tidak kira apa sekali pun masih tidak mahu give up kat Takuma, Mayu juga sanggup lakukan apa sahaja untuk Takuma, kalau boleh, Qz nak cakap kat dia, GANBATE!!, lagi satu,  Mayu ada peluang untuk memilih lelaki lain seperti  kou-senpai tetapi hati Mayu tetap pada Takuma, terbaik la Mayu, Qz faham perasaan Mayu, so Qz akan cakap lagi kat Mayu; “People that  love each other always wish the same thing and that is they keep loving each other till death tear us apart, so just let what they want to say, just be selfish until the very end”.


Sikap Mayu terhadap Takuma bukanlah disebabkan kerana simpati terhadap penyakit atau kerana Takuma akan mati, sebaliknya Mayu cintakan Takuma sejak kecil lagi, jadi perasaan Mayu terhadap Takuma adalah benar. Jadi, tingkah lakunya yang ekstrem tersebut adalah disebabkan Mayu sedar yang Mayu tidak mahu kehilangan Takuma tidak kira apa cara sekalipun, buktinya adalah pengakuan Mayu sendiri dalam chapter 56. 

So, Qz nak cerita sampai sini je pasal pendapat Qz, lain kali, Qz akan buat lagi mengenai review manga ni, kalau boleh Qz nak buat review lagi, tapi kalau tercerita habis lak kang, hilang la pulak seronoknya.


We Appreciate Your Comments

0 Respones to "Manga Review: Boku No Hatsukoi Wo Kimi Ni Sasagu"

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS