Hack Nilai Windows Experience Index



(Ni standard WEI XLAWS)

Windows Experience Index (WEI) telah dicipta sejak Windows Vista diperkenalkan. Ketika itu nilai yang paling tinggi boleh dicapai hanyalah 5.9. Selepas itu, Windows 7 pula telah menambah nilai paling tinggi sebanyak 7.9 kerana terdapat banyak lagi hardware yang mantap seperti SSD, Processor Quad Core, Hex Core, CPU dan pelbagai lagi.

Senang je nak tukar semua nilai tu kepada tahap maximum 7.9. Jangan risau, tiada apa-apa kesan negatif pun. Tutorial kali ni untuk tukar nilai WEI je OK.

Pergi ke C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore

Pilih file "Formal.Assessment (Recent).WinSAT" selepas tu copy dan paste kat desktop.

UPDATE
Note: Pastikan korang buat backup dulu file ni. Mana tahu nanti kalau korang nak kembalikan WEI kepada asal ke.


Edit file tersebut guna notepad. Tekan CTRL+F dan search nama "systemscore".

(Banyak sangat code O_O)

Di bawah ni adalah info untuk korang senang paham untuk tukar kesemua 6 sistem tersebut.

Base Score =  <SystemScore>7.9</SystemScore>
Calculate per second = <CpuScore>7.9</CpuScore>
Memory operation per second = <MemoryScore>7.9</MemoryScore>
Desktop performance for Windows Aero = <GraphicsScore>7.9</GraphicsScore>
3D business and gaming graphics performance = <GamingScore>7.9</GamingScore>
Disk data transfer rate = <DiskScore>7.9</DiskScore>

Dah siap korang save, lepas tu cut file paste balik ke folder asal tadi. Buka balik WEI korang untuk lihat perubahannya. Secara magiknya sistem korang menjadi paling top. Kawan-kawan korang tengok pun boleh terkejut.

Note: Kalau korang letak nilai 8.0 dan keatas, WEI tidak akan dapat detect nilai tu kerana sistem Windows 7 ni memang telah di tetapkan nilai maksimum tidak melebihi 7.9.

Inilah hasilnya


UPDATE
Kalau korang nak kembalikan WEI kepada asal delete semua file yang mempunyai nama "(Recent)". Yang takde nama (Recent) jangan delete.


 Pergi ke WEI balik dan Rate this computer. Done.



We Appreciate Your Comments

6 Respones to "Hack Nilai Windows Experience Index"

DJB said...

klu nak restore balik base score tue hanya re-run the assessment tue balik ka En. XLAWS??


November 12, 2011 at 4:10 PM
nKhaR said...

ni just tukar display je ke? or kesan dia pon turut naik??


November 12, 2011 at 4:54 PM
XLAWS said...

@DJB kalau buat camtu xjd apa pown. btw aku da update cara2 nak kasi WEI kembali asal.

@nKhaR ni nak tukar nilai WEI je.xde apa2 kesan kat pc pown. haha


November 12, 2011 at 5:21 PM
Anonymous said...

ape ni ? funtion die ape ? bole tlg jelaskan dgn lebih mendalam tak ???


November 12, 2011 at 6:35 PM
XLAWS said...

ni sekadar utk tukar nilai kat WEI tu je. xde effect pape pown. kalo kawan2 ko tgk pown ley terkejut sbb pc ko top performance. padahal tipu jek. hahaha


November 13, 2011 at 8:56 AM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS