Berapa Lamakah PC Saya Telah Beroperasi?



Tutorial kali ini untuk mengenal pasti berapa lamakah PC korang telah beroperasi. Masa yang telah beroperasi bergantung kepada cara penggunaan PC korang. Contoh seperti, encoder video, designer, tidak ketinggalan juga kaki download. Ada juga pengguna tak tutup PC sampai sebulan. Jangan terkejut. Ini semua perkara biasa je.

Kat sini XLAWS nak tunjukkan 3 cara untuk tengok berapa lamakah PC kita telah beroperasi dan kali terakhir korang "On" kan PC.

Kaedah 1 (Daripada Task Manager)

Tekan kanan kat taskbar>Start Task Manager>Performance Tab

Note: Kaedah ini sesuai digunakan di Windows XP\Vista\7.


Kaedah 2 (Daripada CMD)

Note: Kaedah ini juga sesuai digunakan di Windows XP\Vista\7.

Tekan WIN+R tulis "cmd". Apabila cmd da buka, tulis "systeminfo".


Ni untuk tengok bila PC kita mula beroperasi saja. Cara ni memang agak menyusahkan sikit. Tapi sesuai la kepada sesiapa nak belajar basic CMD ke. Ada la jugak dapat ilmunya.

Untuk tengok masa PC korang beroperasi di CMD, download la tool Psinfo.exe ni. Kecil je size dia. Free dari virus ye.
http://live.sysinternals.com/Psinfo.exe

Cara nak guna dia, tarik je dalam CMD lepas tu enter.


Kaedah 3 (Windows Gadget)

Note: Kaedah ini sesuai digunaka untuk Windows Vista & 7 sahaja.

Seterusnya korang juga boleh menggunakan Windows Gadget System Uptime. Thanks to SFkilla because create this awesome gadget.
http://www.mediafire.com/?8iayq7g2f5ktyg8


Korang boleh klik 2 kali kat gadget tu nanti jadi macam gambar di bawah nie.


Selebihnya korang juga boleh menggunakan software lain seperti Rainmeter dan Samurize. Tapi tak ditunjukkan dalam tutorial kali ini. Sebab XLAWS tak guna sangat. haha OK, itu je lah untuk tutorial kali ini, semoga korang dapat ilmu yang bermanfaat pada hari ini.


We Appreciate Your Comments

1 Respones to "Berapa Lamakah PC Saya Telah Beroperasi?"

Qz said...

aku paling lama x tutup laptop sebulan je


November 23, 2011 at 3:52 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS