Apa Itu Hi10P?




Dulu XLAWS ada menceritakan tentang Proses Fansub. Sekarang ni banyak fansub anime yang menggunakan Hi10P. Tapi korang tahu ke apa benda Hi10P tu? OK, XLAWS akan terangkan pasal ni dengan jelas mengikut pengetahuan XLAWS sendiri OK.

Hi10P (High 10 Profile) sama seperti H.264 yang menggunakan maklumat 10-bit. 10-bit adalah versi yang lebih baik berbanding 8-bit. Bit yang dimaksudkan tersebut adalah bit-depth, boleh juga dikatakan kualiti video. Tak paham? ala sama je macam Windows 32-bit dengan 64-bit yang mempunyai kualiti dan prestasi yang berbeza. Windows 64-bit kan lebih bagus dari 32-bit, begitu juga di video. Versi 10-bit jauh lebih bagus dari 8-bit. Kalau korang perasan anime/movie/pv/mv yang korang download sebelum ni tu semua versi 8-bit. Imej di bawah ni pula menunjukkan perbezaan  kedua-duanya.


Apa yang bagusnya adalah kualiti warna yang lebih cantik atau kaya dengan warna dan kurang "Banding" (Sesuatu yang tidak elok untuk video, lebih kurang macam "gradient". pengguna Photoshop mesti tau pasal ni. Biasanya banyak terdapat di video 8-bit). Biasanya, saiz encode Hi10P lebih kecil dari 8-bit walaupun dari pelbagai sumber dan resolusi.

"Banding" (Colour Banding)
Banding adalah masalah warna yang tidak tepat yang dipaparkan dalam grafik komputer. Lebih kurang macam gradient, lihat contoh di bawah. Mesti korang biasa nampak kan? Hi10P boleh selesaikan masalah ini.



Masalah video menjadi hijau apabila dimainkan?
Pernah terjadi macam imej di bawah ini?


Itu tandanya korang sedang menggunakan video Hi10P dan video player korang masih tak support untuk memainkan video tersebut. Video player yang support Hi10P sekarang ini adalah.

Windows
VLC Nightlies
MPC HC

Kalau korang tak tahu nak install MPC HC sila rujuk sini.
http://xlawsmusicsekai.blogspot.com/p/how-to-install-mpc-hc.html

Pengguna MAC OSX
VLC Nightlies
MPlayer OSX Extended

Linux
VLC Nightlies

Kelebihan dan kekurangan Hi10P
Kelebihan
  • Saiz yang lebih kecil.
  • Kualiti warna yang lebih cantik.
  • Kurang isu "Banding".
  • Lebih cantik di kawasan gelap.

Kekurangan
  • Proses encode yang makin lembap
  • Masih tak support banyak device seperti PS3, Xbox, Android, ipad, MP4 dan sebagainya.

Ni pula perbezaan antara anime 8-bit dengan Hi10P (10-bit). Sumber dari DVD ISO.

8-Bit
Kalau korang perasan ada masalah "Banding" kat gambar atas ni.

10-Bit
"Banding" Fixed!


We Appreciate Your Comments

1 Respones to "Apa Itu Hi10P?"

Anonymous said...

Hey I κnow this iѕ off topic but I ωaѕ
wondering if you knew of аny wіdgetѕ Ӏ coulԁ add
to my blog that automatically tweet mу newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Take a look at my webpage battery operated cars kids


February 25, 2013 at 12:00 AM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS