Apa Itu Fansub?



Fansub adalah perkataan yang dipendekkan dari perkataan "Fan Subtitled". Fansub telah wujud di seluruh dunia dan mempunyai banyak jenis seperti Dorama, Anime, PV, Movie dan sebagainya. Kewujudan Internet merupakan faktor dan pengaruh paling besar di dalam fansub. Fansub dilakukan secara berkumpulan dan setiap ahli diberi tugas masing-masing. Selepas itu, barulah boleh memulakan proses fansub ini.

Secara umumnya terdapat 10 proses ketika fansub bekerja. Sebenarnya setiap fansub mempunyai proses yang berlainan, tidak semuanya sama.

RAW>Translation>Translation Checker>Timing>Typesetting>Karaoke Effect>Editing>Script Quality Check>Encoding>Quality Check>Distro

Fansub ini berkerja secara sukarela kerana minat yang mendalam dan tidak meminta dibayar walau 1 sen pun. Apabila kerja fansub untuk setiap episode telah siap, hasil kerja mereka akan disebarkan melalui internet seperti Torrent, IRC, filehosting (MU,MF,HF,WU) dan pelbagai lagi untuk berkongsi kepada peminat mereka secara percuma. Ada juga pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan menjual hasil-hasil ini untuk mengaut keuntungan untuk diri sendiri.

Biasanya fansub menggunakan sumber yang berkualiti tinggi seperti Blu-Ray, DVD ISO dan pelbagai lagi. Antara resolution standard yang mereka gunakan sekarang ialah 720p dan 480p. Tapi kebanyakkan sekarang ramai guna 720p.

Cukup sampai sini dahulu. XLAWS akan sambung lagi dalam post seterusnya iaitu, Proses Fansub.

Ehhh??? Bersambung pulak??!!


We Appreciate Your Comments

4 Respones to "Apa Itu Fansub?"

Naz ( ナズ ) said...

mekasih. dah lama saya nak tahu diorang guna program apa dan macam mana diorang buat fan sub. saya nak buat tapi saya tak tahu macam mana.


November 22, 2011 at 5:42 PM
Abdul Majid Abd Aziz said...

kalo untuk manga lak camne bro???yg translated punye kat internet tu??


November 22, 2011 at 6:33 PM
XLAWS said...
This comment has been removed by the author.
Qz said...

nanti qz akan buatkan pasal manga ni..k
;P


November 22, 2011 at 9:09 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS