Anime Review: Ben-To & Kodomo No Jikan
Ohayo, Dengki desu ka? kali ini Qz nak rekomenkan kepada pembaca sekalian, anime untuk kita layan, tajuk anime yang Qz nak perkenalkan ialah Ben-To dan Kodomo No Jikan, yup, Pertama sekali Qz nak cakap mengenai anime “Ben-To”! Peminat anime pastinya sudah tahu, salah satu daripada culture mereka yang selalu ada dalam anime mereka ialah Bento!  

Siapa sangka, Bento juga boleh dijadikan sebagai  tema dan jalan cerita tersebut, namun, ini bukan kali pertama makanan menjadi tema, contohnya Toriko.  Di dalam pasaran anime, genre aksi sentiasa mendapat sambutan namun mempunyai persaingan sengit untuk mendapatkan kedudukkan dalam carta termasuk cerita anime Bleach dan One Piece,  jadi Qz harapkan Ben-To mendapat sambutan dan berjaya membawa kelainan.

Mula-mula, Qz nak cerita sikit mengenai Bento,  Bento merupakan makanan yang dibungkus dan ianya mudah didapati dimana-mana sahaja di jepun, bento boleh dihasilkan dengan sendiri atau membelinya sahaja. Bento biasanya disusun dan dihias dengan pelbagai gaya dan mempunyai bentuk yang menarik, kadang kala pertandingan menghasilkan bento diadakan.


Ben-To adalah anime yang bergenre  aksi, watak utamanya adalah Sato Yo yang merupakan pelajar sekolah  dan merupakan salah seorang ahli di dalam kelab “Half Priced Food Lovers Club”, Sato adalah “Wolf” sejati  malah “Wizard” telah menerima Sato sebagai “Wolf” dan bukannya “Dog”, Sato kemudiannya  mendapat  nama panggilan iaitu “Hentai”.  Bersama-sama dengan ahli kelab yang lain, Sato melibatkan diri di dalam “Bento Brawl”.  Pada mulanya, Sato Yo melibatkan diri dalam “Bento Brawl” demi jimatkan duit namun selepas berjumpa dengan Sen Yarizui, Sato mula memahami perasaan sebagai  “Wolf”. 


Sen adalah ketua kelab  “Half Priced Food Lovers Club” dan merupakan “Wolf” yang dikenali ramai serta merupakan antara “Wolf” yang terkuat dan mendapat panggilan “Ice Witch”, namun itu tidak bermaksud personalitinya adalah dingin, Sen adalah ahli kelab paling lama di dalam “Half Priced Food Lovers Club” serta merupakan penganti “Wizard”.  “Wizard” merupakan bekas pelajar dan bekas ketua kelab “Half Priced Food Lovers Club”.

Apa yang boleh katakan pasal anime ialah Ben-to adalah satu seni dan mempunyai falsafah yang tersendiri, memberi kelainan daripada anime mainstream yang lain, anime ini mudah diikuti dan relaks, berserta dengan gabungan karakter yang unik dan gaya perlawanan yang menakjubkan, anime ini berjaya menarik minat Qz. Cuba bayangkan, bagi orang ramai ianya adalah suatu pekara yang bodoh, bertarung untuk mendapatkan makanan separuh harga, namun bagi "wolf" ianya adalah satu kepuasaan dalam menikmati makanan kegemaran mereka setelah bertarung bersungguh-sungguh. Qz juga sukakan lagu opening anime ini.


Seterusnya, Kodomo No Jikan! Pertama sekali, Qz nak cakap  “There is many type of love; some might fall with a lot of people, a journey from another to another, learning the way of live, understanding the meaning to be loved by others before finding their true love however there is also who are granted to be together with their first love, accepting and fighting, love and hate, sharing the memory together until they succeed in their very own way of choice of life”.  


Kodomo No Jikan adalah mengenai Aoki yang merupakan watak utama dalam melayan kerenah pelajar-pelajarnya dan bagaimana Aoki mengahadapi setiap halangan yang dihadapinya dalam mengajar kanak-kanak dan sentiasa dibantu oleh anak muridnya iaitu Rin. Aoki yang berumur 23 tahun dan mengajar di sekolah rendah adalah seorang guru yang komited terhadap pekerjaannya manakala Rin berumur 9 tahun adalah pelajar sekolah rendah dan telah jatuh cinta terhadap Aoki iaitu gurunya, Rin mempunyai sejarah pahit dan Aoki telah menyelamatkan Rin setiap kali timbulnya masalah di dalam kehidupan Rin. 

Kodomo No Jikan telah menimbulkan  isu kontroversi kerana kandungan dan tema serta jalan cerita yang digunakan, malah beberapa buah negara telah menghalang pengeluarannya kerana isu moral. Namun, Qz berpendapat kita harus berfirikan terbuka sebelum membuat keputusan kerana mesej yang terdapat didalam anime ini adalah realiti yang berlaku pada masa kini.

Sampai di sini sahaja, Qz harap dapat membantu pembaca untuk membuat pilihan dalam memilih anime yang ingin dilayan untuk minggu ini, jadi Qz akan terus merekomenkan lebih banyak manga dan anime di masa akan datang.

We Appreciate Your Comments

2 Respones to "Anime Review: Ben-To & Kodomo No Jikan"

unknown said...

lame dah tunggu rekomen anime ni


December 14, 2011 at 3:01 AM
Ahmad Hafizi said...

mana BUTTON UNTUK LIKE TAKDER POON


November 14, 2012 at 11:01 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS