Kecilkan Size Gambar



Korang tak pelik ke kenapa blog XLAWS ni ringan semacam je? Haha, sebab XLAWS kecilkan size  pelbagai gambar dari HD hingga la ke size yang kecil. Tetapi gambar still high quality. Perasan?

Apakah kesan penggunaan untuk size gambar yang kecil?
  • Loading page yang lebih cepat sekaligus dapat menarik minat para pengunjung untuk terokai sesuatu website/blog tersebut lebih dalam lagi.
  • Dapat menjimatkan MB bagi pengguna broadband. (Kesian mereka loading image je dah buat broadband nak limit).

Caranya dengan menggunakan Photoshop CS 5. (CS4 pun boleh juga). senang je nak guna.

Ni contoh wallpaper HD yang nak XLAWS kecilkan size dia. Tengok gambar dibawah, size asal ialah 1.54MB.


Selepas open wallpaper tadi, pergi ke File>Save for Web & Devices...


Langkah seterusnya, pada pendapat XLAWS, saiz image yang baik diantara sekitar bawah 110KB.
  • Pilih JPEG
  • Quality setkan kepada 46
  • Image size diperlukan jika size gambar masih besar.

Kalau total size masih besar. Korang boleh la guna image size untuk resize gambar tu jadi kecik lagi. Semakin kecik resolution, semakin kecik size gambar


Akhir sekali save di desktop korang. Siap!. Result size yang korang boleh dapat. Elok dari 1.53MB boleh dapat 80.79K. Kan jauh beza saiz tu. Nanti loading image tu pun kejap je.



We Appreciate Your Comments

5 Respones to "Kecilkan Size Gambar"

Anonymous said...

ade link photoshop cs4/5 nk download


October 7, 2011 at 11:53 AM
Anonymous said...

thnx lar bro...
xtahu pun function nie...
photoshop ni buat jeruk jer dlm laptop ni...
gmbr 2mb pun blh dpt +-90kb(tp kena resize gk r,still quality OK)
CAYALAH!!!


October 7, 2011 at 11:09 PM
Anonymous said...

aku buat x yah resize pon. drpd 1280x720 2MB lebih blh jdi 103KB


October 10, 2011 at 7:01 PM
XLAWS said...

Bergantung pada quality gambar sebenarnya. :)


October 10, 2011 at 9:48 PM
Qz said...

selain save sebagai jpeg boleh tak save format lain cam png ke atau apa2 ke


November 21, 2011 at 10:06 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS