NTR: Mitos atau Realiti
Apa Khabar? Kali Qz nak bangkitkan semula isu genre Netorare atau singkatannya NTR, manakala di barat ianya digelar sebagai cuckold, apa yang ingin disentuh oleh Qz ialah adakah NTR hanyalah satu genre didalam dunia Hentai atau secara realitinya ianya bukan mitos. NTR didalam dunia hentai menggambarkan keadaan MC (Main Character) lelaki "cuckoldry" atau perempuaan"hotwife/cuckoldress" atau kedua-duanya sekali dirampas atau diambil oleh orang lain, selalunya peraturannya adalah begini:


"Pasangan MC melakukan hubungan seksual dengan orang lain, situasi yang membuatkan pasangan marah, kecewa, lemah, tidak berdaya, tidak berguna dan hilang arah seakan-akan dunia telah berakhir, ianya juga melibatkan situasi rogol, BDSM, peras ugut, orgy, gang bang, kerosakan mental, penghinaan, penghambaan seks, kadang-kala bunuh, mereka yang telah berkahwin dan mempunyai keluarga musnah, pasangan yang setia dan menjaga kehormatannya mengalami perubahan kesetiaan dan tunduk kepada nafsu dan tidak dapat kembali semula kerana ketagihan seks (ahegao), mencemar dan menghina bekas pasangan sama ada secara rela  atau tidak  setelah diarah oleh pasangan baru supaya mereka terjejas dan tidak dapat kembali secara tidak langsung menjamin kelangsungan NTR ,biasanya MC adalah orang yang terakhir mengetahui kebenaran situasi dan biasanya ianya sudah terlambat, pasangannya akan dianggap ketagihan terhadap seks setelah merasai hubungan seksual dengan lelaki lain dan fonemana ini dipanggil 'virgin-whore dichotomy' manakala Greg Stolze memanggilnya WECHBY: Perempuan yang semua orang boleh sentuh kecuali anda, watak perempuan yang asalnya manis setelah dicemari menganggap dirinya menjadi busuk dan memutuskan hubungan, kemudian terpaksa mengikut segala arahan kerana diperas ugut serta tidak mempunyai tempa untuk bergantung dan akhirnya mengalami perubahan fisiologi dan mental dan kemudiannya menjadi rosak(ahegao)..."


Jika mahu diteruskan pasti harinya tidak akan kunjung tiba, jadi mengapa Qz menulis catatan diatas, rasanya pembaca mesti sedar sekarang tidak ada satu pun situasi menunjukkan MC bangkit semula melawan untuk merampas kembali pasangannya!. Ini kerana ianya adalah dunia hentai yang mengikut skrip untuk memenuhi kehendak pasaran semata-mata demi melariskan produk mereka. Ini adalah dunia bisnes kepada mereka, jadi mereka merasakan mereka tidak perlu ambil kisah!.


Sekarang, Qz nak jelaskan bahawa NTR adalah benar-benar wujud tetapi tidaklah seperti apa yang digambarkan di dalam dunia Hentai, NTR atau Cukcold dalam sejarah adalah satu bentuk penghinaan yang menjejaskan maruah kerana isterinya bersama dengan lelaki lain, perkataan ini direkodkan sejak abad ke-13 diambil daripada nama sejenis burung yang menetas telurnya didalam sarang burung lain. Walaubagaimanapun dalam istilah moden, cokcold bermakna lelaki yang mempunyai fetish, menerima kenikmatan seksual dengan menonton pasangannya melakukan hubungan seksual dengan lelaki lain. Rekod berkaitan cukcold telah dicatatkan di seluruh dunia, dari dunia eropah sehingga ke dunia islam, menurut pandangan Sheikh Muhammad bin Uthman Adh-Dhahabi, perbuatan ini adalah salah satu dosa utama daripada tujuh puluh dosa, catatan beliau didalam buku yang berjudul "AL kaba'ir" (Dosa Utama), cukcold menduduki tempat ke-34 dalam senarai tersebut.


Qz juga ingin menyentuh sedikit mengenai teori psikologi yang berkaitan dengan NTR untuk lebih memahami sifat NTR yang sebenarnya, oleh itu, saya perkenalkan Robin Baker dan bukunya yang penuh kontroversi "Sperm Wars", beliau telah membuat spekulasi bahawa rasangan dan kenikmatan cukcold berkait rapat dengan biologi seksual dan rasangan seksual kepada otak. Teori beliau menjelaskan apabila MC percaya pasangannya melakukan hubungan seksual dengan orang lain, maka satu tindak balas akan berlaku menggesa dirinya untuk bersetubuh dengan pasangannya, demi untuk bersaing" dengan sperma lelaki lain, bukan itu sahaja, apabila memulakan hubungan seksual, pasangan lelaki menekan lebih dalam dan kuat demi mengeluarkan sperma lelaki lain dan melakukan hubungan seksual berulang kali sedangkan pada waktu biasa, pasangan lelaki tidak cenderung untuk melakunya berulang kali namun kali ini MC berusaha dan berusaha melakukan hubungan seksual berulang kali. Sementara itu, didalam buku tersebut mencatatkan, pasangan MC akan menikmati rangsangan seksual yang luar biasa, ini kerana neurochemical "tinggi" dicetuskan kerana hubungan romantik atau hubungan fizikal selain kekasihnya (MC) dan kesannya pasangan MC dapat menikmati hubungan seksual yang luar biasa kerana dapat pula melakukan hubungan seksual pula dengan MC setelah melakukannya dengan lelaki lain. Ini adalah kerana kesan oxytocin yang tinggi serta neurochemical lain yang mencetuskan keseronokkan, kegairahan dan perasaan yang luar biasa yang selalu dilepaskan sebelum melakukan hubungan seksual. Namun, ianya memberi kesan negatif terhadap fizikal seperti sakit badan, sakit kepala, dan kebimbangan. Neurochemical pasangan MC akan berubah dari semasa ke semasa sementara hubungan MC dan pasangannya masih berterusan, perubahan neurochemicals yang di alami oleh pasangan MC akan menggalakan ikatan, perancangan, dan memupuk. Selepas itu, apabila pasangan MC melakukan hubungan seksual dengan lelaki baru, ianya akan mencetuskan tindak balas neorochemicals mewujudkan   kenikmatan  seksual yang baru, membawa kebahagiaan kepada suaminya.


Konsep di atas menerangkan hipotesis asas bahawa perasaan cemburu akan menyebabkan MC mengalami konflik didalam dirinya, perasaan superior dan kebanggannya sebagai kekasih pasangannya lalu menimbulkan merasa cemburu kerana pasangannya disentuh oleh lelaki lain selain daripada dirinya. Dalam sudut  hatinya, MC menjerit "Anda adalah milik saya! Milik saya sahaja semata-mata". Walaubagaimanapun, ini hanya sedikit sebanyak menerangkan apa itu cuckold! Jika dikaji secara teliti, antara cuckold dan NTR terdapat perbezaan yang besar.


Qz telah mengkaji NTR dan Qz percaya NTR adalah genre yang pada asalnya digunakan untuk eroge yang kemudiannya berkembang memasuki dunia anime dan manga, situasi permainan eroge biasanya "pasangan MC akan dirampas atau digoda sama ada pasangan MC rela atau tidak, dimana peraturan asasnya mestilah ianya adalah orang yang terdekat dengan MC dan mempunyai hubungan romantis serta bertujuan membuat perasaan marah terhadap pengguna," sedikit sebanyak telah berubah pada masa kini, kerana terdapat genre NTR yang meletakkan "MC perlu berusaha mempertahankan pasangannya dengan cara apa sekali pun". Oleh itu, jika kita lihat pada sifat cuckold pula dimana kebiasaanya pasangan MC adalah bersifat dominan manakala MC adalah submassive serta lebih banyak merujuk kepada hubungan suami isteri maka jelas terdapat perbezaan disini, diantara cuckold dan NTR.


Kesimpulannya, NTR yang pada asalnya mempunyai persamaan dengan cukcold telah mengalami evolusinya tersendiri memberikannya lebih makna dan sifat dan berkembang lalu menjadi satu sub yang berbeza daripada cukcold. Dimana di dalam NTR, MC masih diberi peluang membolehkannya melawan balik menyelamatkan pasangannya, dalam erti kata lain "Take or be taken" dan tidak kira apa sekali peraturannya atau keadaannya, NTR masih terdapat "loop hole" untuk MC menggunakannya untuk mempertahankan pasangannya.We Appreciate Your Comments

1 Respones to "NTR: Mitos atau Realiti"

Qz said...

Aku akan seksa dia org seumr hidup


November 21, 2011 at 10:16 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS