Teknologi OLED



(OLED yang dilentur)

Jika anda perasan, sudah banyak smartphone yang menggunakan teknologi OLED iaitu organic light-emitting diode yang nipis dan tahan lasak. OLED merupakan satu Diod pemancar cahaya (LED) dimana lapisan electroluminescent yang terdiri dari sebatian organik akan memancarkan cahaya apabila terdapat respons dari arus elektrik. Sebatian tersebut adalah semikonduktor organik.

OLED mempunyai ketahanan yang tinggi dan diketahui adalah fleksibel dan boleh di lenturkan tidak seperti skrin LCD (Liquid crystal display) yang boleh pecah jika dilenturkan. LCD juga boleh pecah jika dijatuhkan pada ketinggian yang lebih dari spesifikasi yang ditetapkan.


Beberapa ujian telah dijalankan oleh sesetengah pihak untuk menguji ketahanan sebenar skrin OLED ini. Ternyata ianya memang tahan dan tak lut diketuk tukul. Jika terdapat calar tu memang normal. Cuma disini nak dikatakan yang skrin OLED ini masih boleh berfungsi dengan jayanya walaupun diketuk tukul berkali-kali.

OLED juga lebih nipis dari LCD membolehkan komputer atau gajet yang lebih nipis dapat dihasilkan. Antara pengeluar gajet yang mula menggunakan OLED adalah Samsung yang telah meningkatkan keupayaan OLED dengan teknologi mereka yang dipanggil Super AMOLED. Selain itu juga, Motorola telah mengimpliment teknologi ini pada smartfon mereka. Tidak ketinggalan juga HTC, Sony Ericsson dan Nokia.




We Appreciate Your Comments

3 Respones to "Teknologi OLED"

nKhaR said...

kene cari ni. trade in samsung lama. ahaha..


August 3, 2011 at 5:35 PM
XLAWS said...

AMOLED dah ada kat pasaran. mantap kaw2. tapi gila mahal O_O!


August 3, 2011 at 6:08 PM
nKhaR said...

bro daam usha harga AMOLED brape skrg ni bro?


August 5, 2011 at 10:05 AM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS