Konsert Hologram Vocaloid Jepun: Hatsune Miku




Rugi la korang kalau tak kenal karakter Hatsune Miku ni. Dia seorang yang comel, stylish, dan merupakan antara karakter anime paling top kat Jepun!. Hatsune Miku ni pun ada beraksi di anime movie Black Rock Shooter, tetapi versi lain sedikit.

Setiap kali apa-apa mengenai Hatsune Miku ni seperti album dan tiket konsert kerap habis dijual, kerana terlalu popular di seluruh dunia.

Miku adalah avatar digital yang dihasilkan oleh Media teknologi Jepun Crypton Future dan pelanggan boleh membeli software Vocaloid dan kemudian dan boleh membuat lagu dan animasi Miku di komputer mereka sendiri. Crypton menggunakan suara yang direkodkan oleh pelakon dan kemudian meletakkan suara tersebut ke software Vocaloid Yamaha untuk mencipta karakter. Suara Miku telah dicipta dengan mengambil sampel vokal dari suara pelakon Saki Fujita. Semua sampel mengandungi ayat bunyi tunggal Jepun yang apabila digantung bersama-sama akan mewujudkan perkataan-perkataan dan ungkapan-ungkapan yang penuh. Muzik dan penampilan Miku telah terbukti begitu popular bahawa album Miku kini telah dijual di seluruh dunia. Ramai peminat menjerit-jerit seolah-olah dia adalah bintang pop sebenar.

(Software Vocaloid Istimewa Untuk 3 Karakter)

Sebenarnya banyak lagi karakter Vocaloid ni.


Tetapi yang paling popular antara kesemua karakter itu ialah Megurine Luka, Rin Kagamine, Miku Hatsune & Kagamine Ren.


Di Jepun telah mengadakan konsert "Hatsune Miku 39's Giving Day Concert" yang dibintangi oleh karakter Vocaloid popular tersebut. Teknologi Jepun lebih jauh hebat berbanding dengan teknologi negara-negara yang lain. Kalau korang tengok nampak macam real!. XLAWS paling minat Miku!

(Ni bukan patung, tapi Hologram! memang nampak real)

Miku telah melakukan konsert pertamanya 'Live' pada tahun 2009. Ia merupakan kali pertama konsert hologram telah digunakan, bergerak seolah-olah seperti bintang pop yang sebenar. Miku telah menjadi bintang bahawa dia sudah mempunyai kelab peminat, halaman Facebook dan telah menubuhkan label rekod sendiri. Beliau juga telah muncul dalam beberapa episod program TV anime Jepun popular.

Hatsune Miku - World Is Mine




We Appreciate Your Comments

3 Respones to "Konsert Hologram Vocaloid Jepun: Hatsune Miku"

Qz said...

aku minat haku yowane
she's hot!
vocaloid rock!


September 16, 2011 at 1:00 AM
Qz said...

banzai!
Banzai!
Nihon


September 26, 2011 at 12:41 PM
Benqnzm said...

Article ni bagus,tp ada lagi bagus kalo artikel ni di tulis skali nama pangarang dan tarikh..lagi cun :)


June 25, 2012 at 4:51 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS