Kelebihan Dan Kekurangan TV Plasma/LCD/LED/OLED



Teknologi semakin berkembang dari semasa ke semasa tidak terkecuali juga television. Perkembangan teknologi yang semakin pesat memberi impak kepada banyak penemuan baru. Kesannya TV pada hari  ini semakin nipis serta boleh mengeluarkan imej yang berkualiti tinggi (HD) & 3D.

Jadi pada entri kali ni XLAWS ada buat kajian sedikit mengenai penjelasan, kelebihan dan kekurangan diantara TV Plasma, LCD & LED untuk pengetahuan kita bersama.

TV Plasma


Teknologi TV Plasma pada asasnya adalah berdasarkan kepada mentol lampu neon. Skrin itu sendiri terdiri daripada sel-sel. Di dalam setiap sel, dua panel kaca dipisahkan oleh celah sempit di mana  gas neon-xenon disuntikkan dan ditutup dalam bentuk plasma semasa proses pengeluaran. Gas ini akan  dicaskan secara elektrik pada sela tertentu apabila TV Plasma ini sedang digunakan. Gas bercas tadi  kemudian mengetuk phospor merah, hijau dan biru sehingga mencipta sebuah gambar. Setiap kumpulan  phospor merah, hijau dan biru ini disebut pixel (elemen gambar).

Kelebihan

  • Screen TV Plasma diperbuat dari kaca, walaupun TV ni berat sedikit tapi selamat kerana tahan lasak sedikit.

  • Harga TV Plasma lebih murah berbanding LCD.

Keburukan

  • Burn in, iaitu masalah yang akan timbul apabila TV kita mainkan imej statik terlalu lama, contohnya logo rancangan National Geographic, bila terlalu lama boleh meninggalkan bekas di situ.

  • Life span, ada jangka masa sebelum TV Plasma korang jadi kurang cerah (brightness) sehingga 50%  dari asal selepas 17 tahun.

  • Banyak menggunakan tenaga elektrik untuk menghasilkan imej dari gas.

  • Skrin silau apabila kedudukan TV berdekatan dengan sumber cahaya seperti lampu dan di tepi tingkap.  kerana Skrin diperbuat dari kaca.

TV LCD (Liquid Crystal Display)


TV LCD pula menggunakan teknologi yang berbeza. Secara umumnya panel LCD dibuat daripada dua lapisan bahan telus, yang mana terpolarisasi akan dilekatkan antara satu sama lain. Salah satu lapisan disalut dengan polimer khas yang memegang setiap individu hablur cecair. Kemudian, tenaga elektrik disalurkan melalui setiap individu hablur yang mana membernarkan kristal untuk menyekat cahaya bagi menghasilkan imej. Krital LCD tidak menghasilkan cahaya mereka sendiri, jadi sumber cahaya luaran seperti mentol lampu neon diperlukan supaya imej yang dihasilkan oleh LCD tadi dapat di lihat oleh penonton.

Tidak seperti TV Plasma. Disebabkan tiada phospor yang menyala, kurang tenaga elektrik yang diperlukan untuk operasi dan sumber cahaya TV LCD sekaligus dapat mengurangkan haba. Selain itu, dengan teknologi TV ini, tiada radiasi yang dipancarkan dari skrin itu sendiri.

Kelebihan

  • Skrin macam plastik dan ringan.

  • Kualiti imej sama macam TV Plasma.

  • Kurang silauan lampu dan cahaya kerana skrin bukan diperbuat dari kaca.

  • Risiko skrin untuk pecah adalah sedikit.

Keburukan

  • Berkemungkinan ada masalah untuk dead pix.

  • Tidak mesra alam kerana menggunakan raksa (mercury) semasa proses pembuatannya.

  • Agak mahal.

TV LED (Light Emitting Display)



Bila datang teknologi LED (ada 2 jenis iaitu Full LED & Edge LED), Sumber cahaya yang digunakan sebelum ni, ditukarkan dari lampu kepada LED. Ini membolehkan gambar lebih jelas sebab LED lebih fokus dan tak berkelip. Full LED disusun penuh dibelakang LCD. Kalau Edge LED, LED tersebut disusun hanya di sekeliling bingkai belakang skrin LCD.


TV LED tak sama macam TV biasa. Kualitinya pula bukan biasa-biasa je, tetapi luar biasa kerana LED menggunakan teknologi lampu LED yang terlalu banyak untuk menghasilkan imej pada skrin.

Kalau semasa korang menonton movie atau drama. Jika cerita itu memaparkan pada waktu siang ataupun pelbagai warna. Maknanya lebih banyak lampu LED akan beroperasi untuk menghasilkan imej cerita itu.

Sebaliknya, jika cerita itu mengisahkan pada waktu malam seperti di tempat-tempat gelap. Maka, hanya sesetengah lampu LED saja yang beroperasi yang selebihnya tidak beroperasi kerana lampu LED tidak menghasilkan warna hitam. Sebab itu, TV LED ini menjimatkan tenaga elektrik.

Jika ada 2 - 5 lampu LED pecah atau rosak. TV LED masih boleh berfungsi seperti biasa. Cuma kita tidak tahu sejauh mana lampu LED boleh bertahan.

Kelebihan

  • Kualiti gambar cantik (HD)

  • Kurang berat kerana nipis.

  • Jimat tenaga elektrik sehingga 40%.

  • Life span, TV LED kurang menghasilkan haba dan saiz panel jadi semakin nipis serta mesra alam kerana menggunakan mercury free technology.

  • Warna hitam nampak lebih asli.

Keburukan

  • 50% lebih mahal dari LCD. namun harga itu semaking jatuh sehingga sekarang.

OLED/AMOLED (Organic Light Emitting Diode)


OLED/AMOLED pula adalah benda yang sama. Satu dari Sony, dan lagi  satu dari Samsung. Apa kelebihan dia? Sebelum ni, skrin LCD perlukan sumber cahaya dari belakang untuk paparkan cahaya. Dengan OLED, skrin LCD tersebut ditukarkan dengan OLED. Apa itu OLED? Ianya adalah LED Organik yang memancar cahaya dan warna tersendiri. Seluruh skrin diletakkan LED yang bersaiz nano yang akan memancarkan warna tersendiri mengikut signal yang diterima. Jadi, tak perlu lagi sumber cahaya di belakang skrin OLED ni.


Kelebihan

  • Lebih nipis (sebab tak perlu letak lampu atau LED kat belakang skrin).

  • Kontras image lebih tinggi.

  • Boleh hasilkan true black (bila image paparkan warna hitam, OLED yang berkenaan dekat area tersebut akan hanya offkan cahaya dia.

  • Nipis hingga boleh lentur.

  • Kurang guna tenaga (sebab tiada lampu/LED background).

Keburukan

  • Harga mahal.



    We Appreciate Your Comments

    7 Respones to "Kelebihan Dan Kekurangan TV Plasma/LCD/LED/OLED"

    Nuraizat said...

    wow.. bru aku taw. thanks!


    July 5, 2011 at 1:35 AM
    nKhaR said...

    LCD tu maknanye xle tgk dalam gelap ke?


    July 5, 2011 at 4:10 AM
    XLAWS said...

    Nuraizat: ok sama2.

    nKhaR: eh apa lak. boleh lah.


    July 5, 2011 at 11:39 AM
    nKhaR said...

    Krital LCD tidak menghasilkan cahaya mereka sendiri, jadi sumber cahaya luaran seperti mentol lampu neon diperlukan supaya imej yang dihasilkan oleh LCD tadi dapat di lihat oleh penonton.

    mentol lampu neon tu memang ade dalam tv tu la ye?
    ingtkn kene suluh pkai lampu lain plak kalu nk tgk tv.. hahaha..
    my bad.. sorry.. =.=


    July 5, 2011 at 1:30 PM
    Anonymous said...

    TV LCD dengan LED teknologi dier sama je kan?
    cuma backlight yang lain..LCD guna CCFL dan LED guna LED backlight
    lepas nih OLED plak..


    July 23, 2011 at 2:16 AM
    rain said...

    Mohon share blh? jd skg ney sdh kluar quatron. jd lg byk la led dlm 2 ya? x blh ka diorang bt 1 led da 4 4 warna. @ mmg sdh dah 4 warna?


    August 11, 2011 at 11:10 PM
    XLAWS said...

    nKhaR: ni mesti mamai time2 baca nie. hehehe

    Anon 1: yup n thanks sebab bgtaw aku pasal OLED nie. (sory lmbat balas) hehehe

    rain: yg nie aku pening cket. Quattron? waaa TV baru lagi la. huhu kene kaji pasal nie lak. :D


    August 13, 2011 at 3:56 PM

    Post a Comment

    Blog Fansub XLAWS

    J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
     
    Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS