Minecraft, Game Terbaik!Minecraft adalah sebuah game sandbox yang menumpukan pada kreativiti pemain untuk mencipta bangunan-bangunan menggunakan kiub dalam sebuah dunia 3D yang tiada penghujung.


Kita boleh bermain Minecraft secara single player, mahupun online. Untuk versi online, oleh kerana tidak adanya server Minecraft yang rasmi, kita harus connect ke private server milik pemain lain.

Jangan hairan dengan grafik bermotifkan kiub di Minecraft, cuma bayangkan kita sedang membina sesuatu menggunakan LEGO block. Walaupun dengan grafik yang boleh dikatakan ketinggalan zaman, masalah ini tidak mengurangkan kreativiti para pemain untuk mencipta bangunan-bangunan yang sangat unik.


Pencahayaan yang dinamik (tanpa obor, di bawah tanah akan sangat gelap), dan kesan air mengalir yang boleh ditetapkan oleh pemain (misalnya membuat saluran air) mempunyai daya tarikan tersendiri. Grafik sederhana ini juga boleh kita upgrade dengan mendownload texture High Definition yang banyak boleh ditemui di website.


Lagu-lagu di Minecraft bagaikan piano yang cukup tenang pada siang hari yang dibuat oleh Daniel "C418" Rosenfeld. Sedangkan sound effect terasa mengganggu, terutama suara-suara kambing dan kerbau serta suara-suara raksaksa. Biasanya Minecraft kelihatan sepi, sehingga menghasilkan suasana menyeramkan ketika kita sedang menggali di bawah tanah.


Untuk yang pertama kali bermain Minecraft, pasti akan bertanya: "Jadi sebenarnya apa yang kita lakukan di Minecraft?" Untuk mode standard atau single player, konsepnya adalah seperti ini: kamu diletakkan di sebuah dunia yang luas, dan harus mencipta sebuah rumah/istana/markas besar di siang hari, sementara di malam hari kamu harus bertahan dari serangan zombie, skeleton, spider dan makhluk hijau yang boleh meletup yang dinamakan creeper.


Bagaimana cara membuat rumah? Pada siang hari, kita mengumpulkan pelbagai bahan bangunan, seperti kayu, batu, pasir, sampai ke batu-batu berharga yang harus menggali di dalam tanah. Dengan bahan-bahan ini kita boleh melakukan crafting untuk mencipta dinding, pintu, tingkap, pedang, dan pelbagai alat untuk membantu kita menghalang dari serangan raksaksa. Pemain mempunyai sistem inventory (tempat simpan barang), sehingga barang-barang yang boleh dibawa terhad. Dengan membuat sebuah peti, kita boleh menyimpan barang-barang tersebut di rumah.


Game ini termasuk salah satu game yang sukar jika kita tidak tahu apa yang perlu dilakukan, belum dengan adanya raksaksa-raksaksa yang mudah membunuh para pemain. Itulah salah satu alasan kenapa banyak pemain yang pindah ke tahap "Peaceful", nak mudah crafting cari caranya di internet.


Pada permainan multiplayer, konsepnya tetap sama, tapi bergantung dari server masing-masing. Jauhilah server yang mengizinkan pemain menghancurkan bangunan pemain lain. Memang tak seronok, yelah penat-penat kita siapkan bangunan senang-senang je mereka hancurkan. Tidak suka dengan server yang ada? Kita juga boleh membuat server sendiri.


Sebagai sebuah game yang sederhana, Minecraft memerlukan prosesor dan memory yang cukup tinggi. Setakat ini tidak ada spesifikasi tetap untuk bermain Minecraft, yang pasti prosesor di bawah 2Ghz dan memory 1Gb itu sangat rendah. Minecraft juga tidak stabil dan sering crash ketika bermain multiplayer.


Minecraft, sebuah game dengan konsep sederhana, sebuah dunia di mana anda boleh melakukan apa saja. Siapa sangka kalau game ini setakat mengumpulkan bahan, membuat bangunan dan bertahan dari serangan raksaksa ternyata berasa ketagih? Setiap kali kita main pasti mencari perkara baru yang membuat game ini semakin menarik.


Korang juga boleh lawati website Minecraft di bawah ni.
http://www.minecraft.net/We Appreciate Your Comments

4 Respones to "Minecraft, Game Terbaik!"

dapniejikson said...

didi


April 27, 2015 at 10:52 PM
dapniejikson said...

dapniejikson


April 27, 2015 at 10:52 PM
dapniejikson said...

sharon


April 27, 2015 at 10:55 PM
Blogger said...

ROBLOX is empowered by a growing community of over 300,000 creators who produce an infinite variety of highly immersive experiences.

These experiences range from 3D multi-player games and competitions, to interactive adventures where friends can take on new identities to discover what it's like to be a dinosaur, a miner working a mine or an astronaut on a space exploration.


February 15, 2017 at 4:03 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS