Cara Hide/Unhide Partition



Kali ni XLAWS nak ajar korang macam mana nak hide partition di Windows XP/Vista/7. Memang mudah je benda-benda ni semua. XLAWS buat tuto ni sebab di tempat belajar XLAWS ada operasi check lappy baru-baru ni. Kalau dia jumpa Movie/MV/Gambar dia akan delete depan mata selamber gitu je. Kalau macam tu siapa tak panas kan?. Yelah kita download Movie/MV/Anime/Gambar yang kita suka penat-penat, tapi dia buat perangai delete file kita. Lagi-lagi kalau kita download file besar macam Movie Blue-ray Rip, MV HD. huh!!! penat la!. Jadi ini la jalan penyelesaiannya, tapi pastikan korang hide mana-mana partition kecuali C. OK?

Cara Hide Partition

Dalam tuto ni XLAWS nak hidekan Partition D. Gambar di bawah Partition D masih ada lagi.


Step 1
Tekan kanan pada Computer dan pilih Manage.


Step 2
Pilih Disk Management seperti di dalam kotak merah tu.


Step 3
Pilih mana-mana partition yang korang nak hide. Dalam tuto ni XLAWS akan pilih Partition D untuk hide dan tekan kanan pilih Change Drive Letter and Paths.


Step 4
Tekan Remove dan OK.


Step 5
Kalau ada keluar amaran ni tekan Yes je.


TADA!!! Partition D dah hilang. =D


Lepas ni boleh la nyorokkan file penting korang tanpa dikesan kecuali orang yang nak check tu dah pakar dalam hal ni. =_="

Cara Unhide Partition

Step 1
Ulangi step 1, 2, 3 di atas.

Step 2
Pilih Add


Step 3
Untuk mengembalikan Partition D. XLAWS cuma pilih D. Kalau pilih letter lain takut ada sistem lain kat D tak berfungsi. Akhir sekali tekan OK. Cuba tengok Partition korang balik, mesti ada balik kan. =D



We Appreciate Your Comments

13 Respones to "Cara Hide/Unhide Partition"

benJI said...

nice share~
memang terbaik la untuk student ni.heh


June 12, 2011 at 12:23 PM
sapejelah said...

thnks, nice share.


June 12, 2011 at 3:22 PM
Cik Jannah said...

haha..daamm.. terbaikk!


June 12, 2011 at 11:08 PM
Ahmad Fikrizaman said...

Bagus ni.. Tak payah guna apps..


June 13, 2011 at 10:08 AM
nKhaR said...

good good kekeke.
leh hidden partition ghost windows ni.
leh jadi cm windows ori :D


June 14, 2011 at 12:30 AM
XLAWS said...

Orait sume. gunakan sebaik-baiknyer ok?. =D


June 17, 2011 at 2:22 PM
Qz said...

baguih nye idea ko ni


June 22, 2011 at 12:21 PM
XLAWS said...

ni pown cara terakhir aku nak nyorokkan file penting aku.hahaha


June 24, 2011 at 5:48 PM
Qz said...

http://blog.mohdisa.com/tutorial-lock-folder-tanpa-sebarang-software.html
kalu yg ni ok tak?


July 4, 2011 at 11:15 PM
Qz said...

kalu yg ni lak cam ne?
http://www.dauspozi.com/2010/02/lock-folder-tanpa-menggunakan-sebarang_6415.html


July 4, 2011 at 11:19 PM
XLAWS said...

yg tu utk lock folder je. tp x selamat la cara tu. org yg x taw password pown bole edit file bat tu letak password dia sndri. sng2 je unlock folder nanti. huuhhu


July 5, 2011 at 11:55 AM
katscaps said...

huuu thanks for the tutorial
sempat sempat


November 19, 2011 at 3:31 PM
XLAWS said...

sempat2 dr file private kantoi ke apa? XD


November 19, 2011 at 7:14 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS