Games Yang Menghina Islam! (Wajib Baca!) Part 2



9) Dante's Inferno


Dante’s Inferno adalah game mengenai seorang karakter yang ingin menamatkan misinya yang dilakukan dalam neraka membolehkan pemain membuat pilihan sama ada mahu memusnah atau menyucikan roh manusia dikutuk menggunakan cahaya salib untuk dihantar ke syurga. Game ini menggunakan tempat neraka yang diilustrasikan terbahagi kepada sembilan tingkat lingkaran (Circles Of Hell) dengan mengikut dosa pada setiap manusia, seperti Lust, Gluttony, Greed, Anger, Violence, dan lain sebagainya. Dante adalah karakter yang di adaptasikan dari nama Dante Alighieri, seorang penyair abad ke-14, iaitu seorang pejuang di masa Perang Salib III.


Jadi apa yang tak kena dengan game ni?. Game ni sebenarnya telah meletakkan Nabi Muhammad SAW ke dalam Neraka!!!.

Menurut dari website Gameslatest: Middle East avoids Dante’s Inferno (Post ni sekarang dah kena delete) =(

Menurut dari website Gameslatest di atas bahawa Timur Tengah telah mengharamkan game Dante's Inferno yang diterbitkan dari syarikat game terbesar iaitu EA Games kerana "keutamaan selera pelanggan, campuran platform dan faktor lain". Faktor lain? ya, faktor lain seperti penyair Dante (pejuang zaman perang salib III), menempatkan Nabi Muhammad, nabi palsu dalam lubang neraka. Mengapa Islam ingin membantu mempromosikan di kalangan pengikut-pengikutnya satu videogame yang berdasarkan Divine Comedy nabi palsu yang menempatkan mereka di neraka?. Berdasarkan maksud tersirat pada "sajak suci" ianya dari Inferno Canto XXVIII:

No barrel, even though it's lost a hoop
or end- piece, ever gapes as one whom I
saw ripped right from his chin to where we fart:
his bowels hung between his legs, one saw
his vitals and the miserable sack
that makes of what we swallow excrement.
While I was all intent on watching him,
he looked at me, and with his hands he spread
his chest and said: "See how I split myself!
See now how maimed Mohammed is! And he
who walks and weeps before me is Ali,
whose face is opened wide from chin to forelock.
And all the others here whom you can see
were, when alive, the sowers of dissension
and scandal, and for this they now are split.
Behind us here, a devil decks us out
so cruelly, re-placing every one
of this throng underneath the sword edge when
we've made our way around the road of pain,
because our wounds have closed again before
we have returned to meet his blade once more.
But who are you who dawdle on this ridge,
perhaps to slow your going to the verdict
that was pronounced on your self-accusations?
"Death has not reached him yet," my master answered,
"nor is it guilt that summons him to torment;
but that he may gain full experience,
I, who am dead, must guide him here below,
to circle after circle, throughout Hell:
this is as true as that I speak to you."
Inferno XXVIII

Ada sesiapa paham tak? XLAWS serius tak paham. Kalau paham kongsi la kat sini ye. Ada la maksud tersirat di dalam tu... 

"See how I split myself!"
"See now how maimed Mohammed is!"

Dante Alighieri (1265-1321), sasterawan besar Italy, dalam Inferno-nya mengatakan bahawa Nabi Muhammad dan sahabat Baginda, Ali bin Abi Talib, dihumbankan ke dalam neraka tingkat ke lapan, kerana ia telah memecah belah masyarakat dengan ajarannya dan menabur kekejian selama hidupnya.

Inferno XXVIII, 19-42.

The poets are in the ninth chasm of the eighth circle, that of the Sowers of Discord, whose punishment is to be mutilated. Mahomet shows his entrails to Dante and Virgil while on the left stands his son Ali, his head cleft from chin to forelock.

Gambaran ilustrasi di atas adalah yang diambil dari salah satu lukisan-lukisan dalam pelbagai manuskrip yang tersimpan di perpustakaan-perpustakaan besar di dunia termasuk ada yang telahpun membuat satu filem bisu pada tahun 1911 (The 1911 Italian silent film L’Inferno contained a dramatization of the scene; Mohammed is shown with his entrails hanging out).

Jadi game Dante's Inferno ni telah menerapkan nilai-nilai negatif dan berunsur penghinaan kepada umat Islam sedunia dari sajak Dante Alighieri. Ianya sungguh membimbangkan walaupun ia sekadar permainan, namun memberi kesan di bawah sedar terhadap kepada sesiapa yang main game tersebut dan ianya haram dibeli dan haram dimainkan oleh orang Islam. Generasi muda dinasihatkan supaya berhati-hati dengan permainan terbabit yang boleh menyebabkan kerosakan akidah.

Note: Inilah kajian yang dibuat oleh XLAWS sendiri pada game ni. Kalau XLAWS ada tersilap pasal info ni sila beritahu ye! =D

Sumber dikumpul & dianalisis dari:


We Appreciate Your Comments

268 Respones to "Games Yang Menghina Islam! (Wajib Baca!) Part 2"

«Oldest  
‹Older
  201 – 268 of 268   Newer›   Newest»
avengers said...

kan bagus kalau ade game cam call of duty yang leh maen watak taliban ke al-qaeda ke pastu lawan ngan askar kafir amerika....sekurang-kurangnya dapat rasa tembak orang kafir harbi macam amerika 2...


Kbistro said...

Blackshot pon sama ke?


Anonymous said...

KAN SENANG IF KITE SEMUA TAK PAYAH MAIN GAME2 SEBEGITU. SEBAB TU LAH RAMAI REMAJA SANGAT LEKA SEMASA MAIN GAME2 DI CC DAN RUMAH. SETIAP BENDA YANG DICIPTA ADA TUJUAN NYA SENDIRI. MCM NON MUSLIM, MEREKA ADA TUJUAN NYA TERSENDIRI. BAGI KITA UMAT ISLAM, TAK PERLU KITA MARAH2. MAKI2. JUST STOP MAIN GAMES AND TINGKATKAN LAGI DAKWAH2 TENTANG ISLAM. DAN PERGILAH BUKTIKAN KEPADA REMAJA2 YANG SEDANG KUSYUK BERMAIN GAMES. SEBAGAI UMAT ISLAM, KITA TIDAK DI AJAR UTK MEMBURUKKAN ORG, TAPI KITA DIAJAR AGAR MENASIHATI. JADI, RAMAI2 KITA SEBAGAI UMAT ISLAM MENASIHATI, MENGAJAK RAKAN2 SUPAYA HENTIKAN BERMAIN GAME SEBEGITU DAN MENGUATKAN IMAN KITA. DGN MAIN2 GAME NI, BANYAK YANG KITE RUGI, DUIT, DAN MASA. MASA ITU EMAS. terima kasih :)


hanifa news said...

Makenya korang main game hati-hati tau tak....


Kbistro said...

terima kasih kerana memberitahu


one_haz said...

BODOH GILA GAME NI!!!
btw, ada rumors kate, game angry bird ade maksud tersirat yang menghina Islam, betul ke? or benda tu just rumor je?


Ustaz_ash said...

kite sbg org islam tak leh main game
tu la yang leka tak solat tu
bukan haram men game tu 30 minit cukup la
lebih pada tu....
satu lagi tengok la game tu camne,kalau yg meNGHINA TU JGN LA MEN....OK?
PESANAN dari Ustaz ASH


Danial Ahmad12 said...

jangan main game yang  menghina islam !!!!!!!!!!!!!!!!!


Cyrilz_12 said...

 asasin creed 2 ok ???


Anonymous said...

Kita nak sebar macam mana ha


Anonymous said...

ok. assassin's creed 2 tak jumpa segala2 kehinaan. assassin's creed 2 lebihkan pada kristian. nak main boleh tapi jgn percaya segala2 tentang agama yg dia ckp


Nasir kirapalam said...

kisah ac : revelation terletak di masyaf dan ottoman di negara turkey. dia mengisahkan semula kisah2 silam ac1. Yang saya tahu tentang game tu, protagonist nya kristian bersaing dengan islam iaitu yusuf lawan dengan kristian katolik. Tiada sebarang kalimah2 kat dalam game tu. masih boleh terima.. kalau ac yg pertama, ada kalimah2 di 1 tempat. dari jauh sperti corak bunga, bila dekat ia adalah kalimah. hati2, cari game yg "art designer" dia org islam. ac2 ade org islam yg menjadi art designer


mas said...

yes, kebanyakkan game untuk ps2 mmg banyak hina islam. kalau boleh "avoid" kan la beli game ps2. OK ?


mas said...

tak perlu, banyak lagi game shooter yg kita bole main sperti call of duty


mas said...

Itulah manusia. aku tak tahu kenapa. maybe "addicted" dgn game yg dia main. kan byk lagi game yg ada, knapa mesti pilih game yg mghina islam ??


mas said...

tu patut "avoid" takut2 murtad pula


garong said...

kafir ????????? bkn patut ade unsur2 hina islam ke gitu ? wat pe nak ade unsur kafir lak


gogolo said...

god of war mmg ade unsur2 hina islam, dan tolong jgn main game tu


mat tom said...

tak ade kot, yg aku tau ade unsur (free-sex)


wapandai said...

kau gila ? abes, game devil may cry ade pintu kaabah ? itu bukan hina islam ?! pikir2 la ye. skg byk game jenis "anti-islamic"


montelgebu said...

dari zaman bermula empayar rome lagi islam da maju dalam ubat-ubatan, ekonomi, teknologi. tapi selebihnya, kafir yang tiru dan menyebarkan seluruh dunia. History itu penting. klau tak tau, diam


cek-kak said...

game2 yg hina islam mmg diharamkan. faham maksud 'HARAM' ?


goggler12 said...

da byk game agama kristian kluar, tak payah nk buat


gowaila said...

tapi game tu mensyirikkan kita


korlia said...

sng je kau ckp "biarkan". tu mknenye da tak syg islam. kita msti mempertahankan agama kita sndiri


ahmad_sufi said...

smua game yg kau sebut tu ade la.. cuma kau tak geti nak kaji semula


ac2thebest said...

aku sokong


akula said...

bodonye yg kata "it's just for fun" , "it's just a game", "itu bayangan korang je". WT* lah. yg ckp ni smua aku rase setan da sampuk dia spaye lupekan islam.. mmg upset betol aku skg nih


dakudenmam said...

saya sokong yang bawah, yang atas tu patut buat jadual. pkul brape kite start dan pkul brape kite stop


confession said...

Saya pernah main Dante Inferno dan hampir habiskan sampai cutscene yang mereka dok tunjuk nie. Saya mengaku, saya sudah pun habiskan DMC3, Prince of Persia, Biohazard 4 (tajuk Jepun untuk Resident Evil 4), dan pernah main Guitar Hero 3. Walaupun game2 tu ada elemen yang menghina Islam, ia tidaklah terlalu obvious dan jika kita berfikiran luas, kita dapat menahan diri daripada terpengaruh daripada influence game2 begini. Namun begitu, Dante Inferno adalah game yang paling hina, sampaikan saya tidak dapat meneruskan game ni selepas cutscene tu.
Game ini boleh dikatakan game yang plain anti-Islam dalam banyak2 game yang ada, dan sebagai seorang gamer Islam, saya cadangkan bahawa game in disaman bagi segala penghinaannya.


Confession said...

Sebenarnya, Assassin's Creed I tidaklah menghina Islam, kerana game itu adalah game yang mengumpulkan programmer daripada pelbagai agama dan bangsa (ada yang dari Sunway jugak). Memang ada kalimah Allah dalam game tu, namun ini kerana mereka cuba untuk menreplikasikan bangunan2 dalam game tu seperti ia sewaktu zaman perang salib. In fact, game tu sendiri datang daripada lagenda ottoman, iaitu Hashashin. Oleh itu, tidak baik jugalah jika kita accuse AC sebagai game yang meghina Islam. Untuk AC2 pula, game itu adalah sewaktu zaman Renaissance, dan kita akhirnya dapat melawan dengan Pope Borgia, yang dikatakan sebagai Templar. Tidak ada satu pun elemen Islam dalam game tu.


Confession said...

Bergantung kepada game apa. Dante's Inferno, ya. DMC3, separa (pirate version potong cutscene dan tak terlintas pun nak check pintu tu waktu first playthrought). Bergantung kepada game.


Confession said...

Mane pulak dah nie ada. Sepanjang saya main game tu, satu benda je yang saya tahu. Player (sebagai Kratos, God of War dalam game tu) bunuh semua tuhan GREEK lain. Takde elemen Islam pun sepanjang game tu


Confession said...

DMC tu adalah elemen tersembunyi. Kalau perasan, perasanlah. Kalau tak, taklah. Dante Inferno sahaja yang teruk, kerana ia betul2 menunjukkan elemen itu.


Confession said...

Kalau mensyirikkan tu kira tak solat pasal duduk kat Garena berjam2 tu, bolehlah. Sebab tu kita jangan taksub sangat main game nie. Boleh main, tapi solat pun kena jaga gak. Takde pun elemen anti-Islam dalam DOTA, sebab original developer (BLIZZARD) takde pun plan untuk anti-Islam.


Confession said...

Previous comment kat mane?


arif3396 said...

game angrybird x hina islam.Hanya tu Burung biru kalau ko kuat kan suaranya burung biru tu mcm cakap (alhamdullilah) Bila korng tembak khinzir guna dia


Rifki said...

game god eater burst ade unsur menghina islam x ?


t90 said...

prince of persia, aku tak bercaye itu nabi muhammad punye sword kan nabi M' menggunakan nya untuk berperang lagi kuat


Kazaki Sousuke said...

korang ckap pom pang2.....tapi x der buat ape2 pun....kalu nk boikot........boikot betul2........jgn ckp je lebih........


hawg Pro said...

assasins creed revelations mengutuk islam x ? tolong cakap cepat!


Anonymous said...

Add id dota aku we.NOFX.Dtass


Anonymous said...

Cyberstar room.maila


Hakim Nasir said...

Assassin's Creed 3 menghina islam tak?
tolong reply dgn segera!


Anonymous said...

Waaa..pro dtass.wkwkw


Andy Krist said...

thanks bwat infonya gan,,,,mungkin kalo bnyak yang nyepam itu game mungkin aja bisa di blokir itu game ....:/


Unknown said...

TO ANONYMOUS:

just wanna share my pov,

1. aq x setuju ngan statement 'just a game' cuz kalo kite tau game tu ade unsur hina Islam tp kite still maen, da bermakna kita pon menyokong game dvlpr tu tok hina islam, same gak cam tgk cite lucah; director, plakon, cameraman, p.script & org yg tgk cite lucah tu pon akan diazab nti sbb dosa dorg.

2.pe maksud ngan:
"Well.. kalau nak kata game ni menghina agama, Tengoklah diri tu sendiri
bak kata perpatah debu di seberang sungai kita boleh nampak tapi gajah
di depan mata sendiri tidak nampak..."

kalo ko nak tunggu org yang suci dri dosa tegur kite psl games mmg smpi kiamat pon xde r, manusia yg maksum cuma para Rasul je.... mmg la kite bnyk dosa, bile kite tegur kesalahan orang lain insyaAllah dosa kite diampun...

3.statement:
"nampak sangat takut akidah tu goyang..kalu iman dah kuat..xyah risau bndde ni."
tahukah ko Iman boleh bertambah & berkurang?? kalo x nape ade je orang yang murtad? jgn ingat kalo iman dah teguh kite ley dok rilek.... setan x penah rilek drpd menghasut kite,so take note


Hachi Moko said...

Sokong dengan Ustaz_ash dan jangan lupa elakkanlah daripada menghina dan tambahkanlah selawat untuk meningkatkan kesabaran


Anwar said...

assasain creed 2 mcm hina islam mcm di tempat arab....


amin said...

saya kurg pasti teapi game membantu islam memenangi perang salib


amin said...

call of duty hina islam uztaz azhar idrus sendiri khabar


nik said...

maula ya salli...ini adalah manusia paling bodoh dan bangang di dunia,agak lh nk ckap nabi muhammad masuk neraka..yang akan masuk nerake tu kafir laknat...(berjihad untuk islam dan agama)allah hu akbar!


Athrun Hibiki Ssj said...

Bagi aku, FFX is one good game. Sebab die seakan-akan menggambarkan Yuna tu dah lose faith in Yevon teachings, and decided to follow her heart (for Islam, its called instinct). And the pilgrimage wasn't a bad thing, where she defeated Sin for the people, sebagaimana seorang pemimpin yang baik would do. FFX is really recommended coz it reflects a muallaf.

But I can't say much about FFX-2.....it's just too whorish (pardon my word) becoz the outfit's revealing too much skin. For me to Muslims, not recommended.


sandy said...

PERMAINAN ITU SERU LOH MAEN LAH SAMPE TAMAT


opo said...

eleh...ko ckp berapi...lau org buat kt ko mcm tu ko bole tahan ke?klu x bole tahan ko jgn nk menyalak...menyalak memang senang..nk buat bkn senang...peeehhhhhh....mulut ajaib betol lo ko ni...jgn ckp je...buktikan...


anyone said...

klu nk tnggu sume org jd baek bru blh nasihat org laen...takan de la org yg mnasihat kt dunia nii..setiap umat islam tu kn saudara...jd apa shnya klu kte sling ingt mengingati...maaf klu tslh ckp..


HMH said...

sedih tgk agama kta di kotak katik mcm tu je..


Tlg jgn mcm nie tu game lain k said...

ko merepek ape la nie aduii


Miss Syafiqah said...

patutlah aku cuma daftar tapi tak leh sebelum baca nie/..^_^..aku besyukur aku tak main nie.....game dota nie..bnyk laki main..-,-..aku harap game dota nie dihapuskan dengan segera.!..-_-..


Ikhmal Izazi said...

astafirullahalazim


Ahmad Yusri said...

eh sori siket game tu ade yang bentuk masjid,allah dan sejadah


BubbleTea said...

yg kau pns knp ? kau maen ke game ni ?
nk ckp org tu berlpis la skit, der. Ni org nk nasihat kau memarah.
Sakai giler la kau. ~


amir said...

Final fantasy x ngan ff laen tkde


amir said...

Krg......klau nk thu game dante inferno tu ade unsor lucah......jdi mmg tkyah maen pon ahh..........dh lh ade unsor lucah.....lgi satu ako main dmc3 dh tmat lpas ako restart mission 12 ako tengok ade pintu kaabah......pastu ako tk usik dh cd tu.......resident evil 4 ako tk nampak pintu mase first playtrought tu......bile ako soroh kwn ako main balek ako nampak pintu saidina umar ......ish ish.........jangan usik dh game nie


amir said...

sape ckap nie ako main lh........tpi mk ako tkbgi sebb lucah........tpi ako nengok dier nabi kite cacat


amir said...

Ape ko nie org tu kn bgi tau sje asal ko nk marh.........bodo


fnflj said...

Yg kau tu kau cakap kat org nanti pelantun kat kau lak


fnflj said...

Mmmmm...sorry ek masuk campur hal org


«Oldest ‹Older   201 – 268 of 268   Newer› Newest»

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS