Cara Lajukan Firefox (Terbaik!)




Tutorial kali ni boleh melajukan speed internet Mozilla Firefox korang serta meringankan lagi Firefox tersebut. Maknanya korang lepas ni boleh la guna Mozilla Firefox ni dengan smooth je. Kalau tak percaya cuba la macam mana hasil dia. XLAWS dah cuba memang puas hati der.OK la jom kita mulakan tutorial kita.

Note: Ikut semua langkah di bawah OK.

OK, trick ni untuk mengurangkan penggunaan RAM ketika kita sedang pakai.

1. Tulis about:config di adress bar Firefox.
2. Cari browser.sessionhistory.max_total_viewer pada Filter.
3. Set kan kepada 0.

Pastikan sama macam gambar di bawah ni

Kedua, Trick untuk melajukan Firefox loading pages.

1. Set kan network.http.pipelining kepada true.
2. Set kan network.http.proxy.pipelining kepada true.
3. Set kan network.http.pipelining.maxrequests kepada 10.

Pastikan sama macam gambar di bawah ni

Ketiga, tekan kanan pada mana-mana ruang kosong dan pilih New>nglayout.initialpaint.delay>Set kan kepada 0. Nilai ini adalah jumlah masa browser menunggu sebelum bertindak atas maklumat yang diterimanya. Jika korang menggunakan broadband mesti loading page jadi lebih cepat.


Seterusnya, Untuk melajukan lagi Firefox korang ikut langkah di bawah pula. Kalau korang tak jumpa dekat Filters tu cuba korang create New Interger macam gambar di atas. Klik kanan, New>Interger; untuk setting di bawah ni.

1. network.dns.disableIPv6 set kepada false.
2. content.notify.backoffcount set kepada 5.
3. plugin.expose_full_path set kepada true.
4. ui.submenuDelay set kepada 0.

Yang terakhir sekali, Trick untuk mengurangkan penggunaan RAM apabila korang minimized Firefox.

1. Klik kanan pada mana-mana ruangan kosong dan pilih New>Boolean.
2. Apabila ada kotak keluar korang tulis config.trim_on_minimize dan enter.
3. Selepas tu pilih True dan enter.
4. Restart Firefox.


Trick mudah untuk melajukan Mozilla Firefox ni sememangnya dapat melajukan lagi Firefox 2 hingga 3 kali lebih pantas dari yang asal. Enjoy!



We Appreciate Your Comments

29 Respones to "Cara Lajukan Firefox (Terbaik!)"

benJI said...

bro.yang step ketiga ak x leh wat la..
tekan pada ruang kosong?
yang ak jumpa hanya new>integer,string,boolean.
xjpe lak New>nglayout.initialpaint.delay.
ke kne wat baru?


May 16, 2011 at 3:11 PM
XLAWS said...

nglayout tu ko kene klik kanan mana2 ruang putih kosong kat situ. pastu pilih New>Integer pastu masokkan nglayout.initialpaint.delay

lepas tu tekan ok dan setkan pada 0. pastu OK lagi.


May 16, 2011 at 3:22 PM
benJI said...

satu lagi bro.untuk step last skali tu..
kenapa bila aku taip config.trim_on_minimize,dia x kua true or false tp dia mtk set kan value..
boleh tolong?


May 16, 2011 at 3:23 PM
XLAWS said...

tu maknanya Firefox ko da ada setting tu. kalo x caya cube ce try g check kat Filters tu.


May 16, 2011 at 3:42 PM
Cik Jannah said...

daamm.. terima kasih. .terbaikla..laju melampau2..haha


May 16, 2011 at 6:17 PM
XLAWS said...

hehe sama2. ^^


May 16, 2011 at 6:25 PM
Anonymous said...

bro..ak terset nglayout tu ke reset..so..skarang ni type dia dh jadi string..bukan integer..ak nk ubah dh x bleh dh..nk bt cmna?


May 16, 2011 at 10:13 PM
mycr3wh4ck3rn3wb1e said...

dah try dah dulu.Tengok at youtube.

Kalau nak kata rengan tu.Mmg rengan.
Nak kata laju tu boleh lah.

But Nice Tuto


May 17, 2011 at 1:47 PM
Anonymous said...

Perh... terbaek lah XLAWS...
mmang laju..
Slame ni lembab je firefox aku...
Trime kasih XLAWS...


May 17, 2011 at 10:03 PM
XLAWS said...

Bro Anon #1: ko try balik reset nglayout tu balik. tadi aku buat dia jd integer. pastu setkan nilai 0.

mycr3wh4ck: semestinya ringan & laju! Thanks ^^

Bro Anon #2: Sama2, surfing smpai lebam pasni.hahaha


May 18, 2011 at 10:40 AM
Anonymous said...

TerBaik la Bro....Thk for share


May 18, 2011 at 2:12 PM
XLAWS said...

Sama2 bro Anon ^_^


May 18, 2011 at 2:24 PM
Anonymous said...

ni klau dowload pakai Firefox ada..efect speed dowload ye x ?...Asal Dowload guna firefox Rasa Laju semacam je....Gila betui..


May 19, 2011 at 1:41 AM
XLAWS said...

Effect kat speed download aku x pasti. sbb aku x guna downloader firefox tu. pakai IDM la bro. lagi laju. haha


May 19, 2011 at 8:32 AM
Anonymous said...

nice firefox aq 2 3 kali lebih lju dri biase


May 20, 2011 at 10:13 PM
-shaFiQ- said...

nice


May 20, 2011 at 10:16 PM
XLAWS said...

Anon: sudah semestinya ^^

shaFiQ: gunakan sebaiknyer ye


May 21, 2011 at 11:18 AM
Arya Putra said...

firefox aje ke..chrome takde?


May 25, 2011 at 1:58 PM
somebody said...

tiade ap yg terjadi..:)anda hanya seorang lamer not ethical..:)


May 29, 2011 at 1:25 PM
XLAWS said...

Arya: chrome xde la plak. lgpown aku xsuke guna. uhuhu

somebody: orang lain buat jadi je.


May 29, 2011 at 2:15 PM
Wangian Dunya said...

Terbaaaeeeeek!!! (10bintang)


May 29, 2011 at 7:27 PM
Anonymous said...

bro... boleh mintak tolong tuto pasal greasemonkey tak?? time kasih..


June 3, 2011 at 12:13 PM
Qz said...

yg ni ada affter effect tak


July 2, 2011 at 7:23 AM
Anonymous said...

woho...die bg warning...tpi xyah bwat mmg dh jdi mcm tu dah..hahahha(gelak orang tua)


July 2, 2011 at 10:38 PM
XLAWS said...

Anon: nak install greasemonkey or what?
Qz: jadikan firefox laju cket.
Anon 2: warning apa bro?


July 3, 2011 at 1:06 AM
Anonymous said...

New>nglayout.initialpaint.delay>Set kan kepada 0

yg ni xbleh la. huhu


July 9, 2011 at 3:26 PM
Anonymous said...

memang terasa la laju sikit... tp xde efek ape2 ke ni =)


July 17, 2011 at 10:59 AM
Anonymous said...

ahhh bole la tahan ckit...sbb sya pkai wifi...ada la tingkat ckit..sbb x bpe pasan


August 9, 2011 at 5:35 AM
[NSR] said...

thanks a lot!!!!


August 21, 2011 at 12:03 AM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS