Apa Itu Firesheep?




Sebuah add-on Mozilla Firefox bernama Firesheep mempunyai ciri-ciri yang mendapatkan data sesiapa dengan senang tanpa bersusah payah untuk hack. Dengan menggunakan Wi-Fi di tempat awam, cc, atau dimana-mana sahaja si hacker tersebut mampu merampas atau hack Facebook orang lain, Bukan Facebook sahaja, malah Twitter, Yahoo, Flickr dan pelbagai lagi. Add-on tersebut dicipta oleh Eric Butler, pengasas aplikasi web bebas asal Seattle dan dilancarkan di Toorcon 12, Security Conference, di San Diego, Amerika Syarikat (AS).

Setelah addon Firesheep dipasang di komputer, maka Firesheep akan menambah sebuah sidebar pada browser Firefox.


Selepas menekan button Start Capturing. Secara automatik akan terkumpul segala data oleh pengguna sama WiFi dengan korang.


Hanya dengan melakukan double klick pada salah satu akaun user yang ada di sidebar, korang dengan Senang-lenang je masuk akaun Facebook, Twitter atau Google mangsa tersebut.


Memang mudah kan? tapi XLAWS tak nak sediakan download link tu semua. Pandai-pandai la korang cari sebab artikel ni sekadar info nak beritahu korang semua betapa bahayanya Firesheep ni dan macam mana hacker hack Facebook korang. Ni la dia salah satu caranya.

Note: Jadi, korang kena sentiasa berwaspada kalau mengunakan WiFi yang free di luar sana. Tapi korang jangan risau ada cara nak elak dari Firesheep ni, iaitu Blacksheep.



We Appreciate Your Comments

3 Respones to "Apa Itu Firesheep?"

Anonymous said...

Aku dh jmpa aplikasi tu...
Tp bile aku nk gune, kluar mesej mcm ni-----> ReferenceError: Cc is not defined
Knape?


May 19, 2011 at 7:52 PM
Anonymous said...

aah la..xley gune..lame btol capturing.


May 19, 2011 at 8:59 PM
Anonymous said...

buang mse je lptop ak sdot mnde ni...


June 9, 2011 at 9:22 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS