Tempat Terbaik Untuk Belajar "Linux Commands"



XLAWS mengaku nak belajar menggunakan Linux memang agak susah, lebih-lebih lagi mengenai "Command Line". Ada beratus-ratus arahan untuk sistem Linux. Kalau korang tak ingat kesemua arahan Linux ni mesti ada jalan penyelesaiannya.

Kebanyakkan sekarang ni banyak website yang telah dibangunkan demi untuk arahan Linux sahaja. Tetapi tak banyak yang menerangkan apa fungsi-fungsi arahan Linux tersebut secara jelas dan terperinci yang korang cari tu.

Ini dia XLAWS nak kongsi sikit website  yang terbaik untuk arahan Linux yang korang tercari-cari selama ini.

SS64


SS64 mempunyai kesemua arahan Linux dalam 1 page sahaja dengan keterangan yang ringkas. Apabila korang klik pada arahan itu akan pergi ke sebuah website yang lebih terperinci menjelaskan penggunaan dari arahan yang korang mahu.


Oreillynet


Oreillynet merupakan website yang sama seperti SS64. Mempunyai penerangan yang jelas seperti SS64. Apa yang membuatkan mereka berbeza adalah, Oreillynet lebih tersusun dan mempunyai lebih banyak arahan Linux dari SS64.

Website: http://www.oreillynet.com/linux/cmd/



We Appreciate Your Comments

2 Respones to "Tempat Terbaik Untuk Belajar "Linux Commands""

fzlamn said...

tengok2 sat no...


May 29, 2011 at 5:37 PM
Wise QNet said...

Menarik ni, thx for shared.., =D


May 29, 2011 at 7:38 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS