Cara Tukar Emoticon Di Cbox




Cbox merupakan sebuah chatbox yang boleh dipasang pada pelbagai website. Cbox juga sama seperti shoutmix dan pelbagai lagi. Bagi XLAWS cbox memang sungguh mudah digunakan. Apa yang menarik kita boleh ubah emoticon yang lama kepada baru, tapi kita kena setting sikit. OK, kali ni XLAWS nak ajar macam mana nak tukar emoticon di Cbox.

Kalau untuk shoutmix atau lain-lain minta maaf, serius XLAWS tak tahu nak ubah macam mana.

Pertama sekali korang haruslah register di laman webs Cbox dulu.
http://www.cbox.ws/

Lepas tu, login dan pergi ke Options>Smilies.


Delete semua emoticon yang ada dengan klik "X".


Seterusnya untuk add emoticon Yahoo pergi ke website ni.
http://messenger.yahoo.com/features/emoticons/

Pilih mana-mana emoticon yang korang suka lepas tu klik kanan dan pilih Copy Image Location macam gambar dibawah ni.


Pergi balik ke Cbox korang tadi dan paste di tempat URL yang telah disediakan. Contoh macam gambar di bawah ni. Untuk code tu tulis la apa-apa yang korang nak. Pastu ulangi seperti langkah diatas untuk menambah lagi emoticon.


Setelah ditambah beberapa emoticon akan menjadi seperti ni.


Kalau korang tak cukup baris nak tambah emoticon, cuma klik button New Row sahaja.


Apabila korang dah berpuas hati, jangan lupa tekan Save ya!. Hasilnya seperti gambar di bawah ni.
(Note: Ni XLAWS guna emoticon lain ye)


Lepas ni chatbox korang lagi bertambah meriah la kali ni. =D

Ramai juga orang tanya, kenapa tak guna shoutmix? shoutmix lagi best kowt. Tapi ni la jawapannya, kenapa XLAWS lebih suka guna Cbox sebab senang digunakan dan boleh tukar emoticon dengan senang juga!. Harap segala persoalan yang bermain di kepala hotak korang selama ni telah terjawab!. (opss terkasar bahasa sikit) maaf yek! hehehe


We Appreciate Your Comments

4 Respones to "Cara Tukar Emoticon Di Cbox"

AdamSahaja said...

xlaw..ko try usha tgok ada cbox yg emotion dia lagi cantik..aku x igt da alamat blog 2 tapi emotion dya cntk..


May 1, 2011 at 10:26 PM
XLAWS said...

guna yang ni pown da memadai ^^


May 2, 2011 at 12:36 AM
AdamSahaja said...

xlaw..usha blog ini nye emotion..ni yg aku mksudkan,...

http://www.gilerkentang.com/


May 5, 2011 at 6:26 PM
XLAWS said...

owh, hmm patut ke aku pakai?huhu


May 5, 2011 at 7:48 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS