Apa Itu Ubuntu?




Ubuntu adalah sebuah sistem operasi lengkap yang berasaskan Linux. Ia sesuai digunakan pada pelbagai jenis komputer. Apa yang menarik mengenai Ubuntu ialah, ianya PERCUMA!!!. Anda bebas menggunakannya di mana sahaja. Ubuntu juga dilengkapi dengan aplikasi asas yang anda perlukan. Perisian yang disertakan dalam Ubuntu adalah bebas dan bersumber terbuka. Hebat bukan?

Jangan tak percaya, Ubuntu memang percuma. Anda boleh muat turun, disalin dalam cakera padat dan dikongsi dengan sesiapa sahaja. Bukan seperti perisian Microsoft Windows yang memerlukan anda membayar lesen. Sungguhpun Ubuntu tidak kebal, namun setakat ini, tiada lagi virus yang dapat masuk ke sistem operasi ini.

Bagi syarikat atau sesiapa yang mahukan persekitaran aplikasi yang stabil, anda boleh menggunakan versi Sokongan Jangka Panjang SJP (atau LTS, Long Term Support) yang akan disokong selama 3 tahun untuk komputer peribadi dan 5 tahun untuk komputer pelayan.

Dengan Aplikasi Pemasangan yang mudah, anda hanya perlukan lebih kurang 25 minit sahaja untuk memasang Ubuntu pada komputer anda.

Ubuntu System Requirements
1 GHz x86 processor
1GB of system memory (RAM)
15GB of hard-drive space (although this can be split onto 2 drives, a 5Gb / and a 10Gb /home fairly easily)
Can use with Graphics card and no Graphic card and monitor capable of 1024 by 768
Either a CD/DVD Drive or a USB port (or both)
Internet access is helpful

Download Ubuntu

XLAWS sediakan sekali blog/website yang menyediakan tips & trick untuk Ubuntu.

Ubuntu Malaysia
Melayubuntu

Nak tahu macam mana bentuk & effect ubuntu tu?. Jom kita tengok video di bawah ni. Mantap punya! =D





We Appreciate Your Comments

3 Respones to "Apa Itu Ubuntu?"

Silent Blogue said...

majulah linux untuk Malaysia :)


March 25, 2011 at 2:14 AM
Hyper said...

terbaik 2...OS apa 2...


April 25, 2011 at 10:27 AM
XLAWS said...

ni la ubuntu. ko xnak try ke?


April 25, 2011 at 11:32 AM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS