NVIDIA GeForce GTX 460 Wireless Graphics Card Coming Soon





This is very interesting!  KFA2 (Galaxy sub-brand) has announced a wireless graphics card that doesn’t require any cables, instead it uses a wireless link to send the display output from your PC to your monitor or HD TV in your lounge. All you need to is attach the receiver to the back of your screen and you’re done. Attach a wireless keyboard and mouse, you could place your PC at the other end of the room, letting you crank up those fans without having to listen to the whirring next to you.

It gives you the ability to stream uncompressed 1080p video from your PC to your WHDI enabled television/monitor at a range of 100 feet (more or less). Otherwise, it’s the same mid-range GTX 460 card we’ve seen universally lauded with 1024MB of onboard RAM helping to make the most of its 336 CUDA cores.

It is a typical GeForce GTX 460 1GB card, compatible with DirectX 11 and supports Nvidia’s PhysX and CUDA technologies. It also boasts the typical clock speeds, despite its single-slot cooler. The GPU runs at 675MHz (with the 336 stream processors operating at twice that rate), while the 1GB of GDDR5 memory runs at 900MHz (3.6GHz effective).

With a two year warranty, it’s expected to go on sale soon through-out Europe.


Cara Install Bots Dalam COD Modern Warfare





Kepada sesiapa yang gila game COD Modern Warfare ni yang teringin nak main secara LAN dengan rakan-rakan tapi tak tahu macam mana untuk LAN dengan bot sekali XLAWS ada cara jalan penyelesaiannya. Mudah sahaja. Sila ikuti langkah-langkah yang XLAWS dah sediakan ini.

Pastikan anda dah install game COD Modern Warfare terlebih dahulu. Selepas itu sila download Mod Pezbot ini.

Download Pezbot

Selepas itu, extract terus ke folder game COD Modern Warfare>Mods

Contohnya macam ni.


Selepas itu create shortcut baru terus ke desktop. XLAWS punya shortcut asalnya nama iw3mp, tapi tak tahu kalau anda punya nama shortcut tu berbeza dengan XLAWS punya. Maksud mp itu adalah multiplayer.


Tekan kanan pada shortcut iw3mp tadi dan pilih Properties dan delete apa yang ada di dalam kotak merah tu.


Selepas itu, sila masukkan kod di bawah ini.

iw3mp.exe" +set fs_game "mods/PeZBOT" +exec pezbot.cfg

Kod di bawah ni contoh XLAWS punya.

"D:\Games\COD 4 Modern Warfare\iw3mp.exe" +set fs_game "mods/PeZBOT" +exec pezbot.cfg
Selepas tu tekan button OK.

Selepas itu cuba run game COD Modern Warfare tersebut dengan klik pada shortcut yang anda buat tadi.

Untuk bermain multiplayer dengan rakan-rakan pastikan kita masukkan key game ini dulu.

Ni XLAWS bagi sikit key game dia.

DL2J-8PY4-4Q22-GE48-88D2
SL2T-EUEW-P8MU-JTQ2-744C
GXK7-N7WT-BKRW-7X7B-E021
8E8P-4MGQ-LP8Y-PYWE-3380


Selepas itu start server game macam biasa dan apabila dah masuk server, nak masukkan bot tekan button '~' pada keyboard anda (alah, macam main counter-strike tu kan nak buat bot_kill tekan button '~'). Tulis kod di bawah ini.

/svr_pezbots 24

Contoh gambar XLAWS di bawah.


Anda dah berjaya! Nanti sumer bot join 12 VS 12. haa..cuba tengok lagi screenshot di bawah ni.


Siap!!!

Note: Sory la, XLAWS punya graphic tak cantik sebab XLAWS lowkan graphic. Sebab laptop ni noob cepat panas...


Mengenali Telefon Android




Jika anda pertama kali melihat sistem operasi Android, paparannya pada skrin sangat mudah, kemas dan mudah untuk diubahsuai. Berikut adalah contoh paparan pertama android (tanpa ubah suai)


Mengenali Android
Android adalah satu “Operation System” (OS) yang dibangunkan oleh Android Inc menggunakan “Linux” kernel untuk sistem operasi telefon, Android Inc dibeli oleh Google Inc pada tahun 2005 dan ia mula memasuki pasaran pada akhir 2009. Pada May 2010, Android telah menguasai 20% pasaran smartphone di Amerika menandingi Smartphone yang lain seperti windows os, iphone os dan blackberry os. Oleh kerana ia dibangunkan dari sistem linux, Google membekalkan Android Operating sistem secara percuma dan ia akan kekal percuma.

Evolusi Android
Android terbaru ketika ini telah ditambahbaik dari sistem Android yang pertama. Pertambahbaik ini biasanya dilakukan untuk membaiki “bug” atau menambah “features” sistem Android. Setiap versi Android yang ditambahbaik biasanya dikenali dengan nama Makanan Petang. Bermula dari Abjad A -Android kemudiannya C – Z (mungkin)
  1. v1.5 Cupcake Dikeluarkan pada 30 April 2009
  2. v1.6 DonutReleased 15 September 2009.
  3. v2.0/2.1 EclairReleased 26 October 2009.
  4. v2.2 FroyoFirst SDK released on 20 May 2010.
  5. GingerbreadTentatively scheduled for Q4 2010 launch.
  6. HoneycombScheduled for 2011 launch.
Kepelbagaian Jenama
Google telah memperkenalkan sistem partnership didalam membangunkan operasi Android. Bermakna sesiapa sahaja yang terlibat didalam membangunkan sistem Android berhak untuk mengeluarkan semikonduktor, komponen, processor, software malah telefon mereka sendiri dengan menggunakan operasi Android.

Dari kiri: HTC Sense UI, Samsung TouchWiz, LG S-Class UI, Sony Ericsson UXP Platform

Kelebihan untuk mengubah sendiri paparan skrin
Jika 2 telefon dari 2 pengeluar berbeza dibandingkan, perbezaannya mungkin sukar dicari. Setiap syarikat telefon bebas untuk mengubah sistem paparan Android untuk memudahkan pengguna mereka mengakses data dan maklumat, Dengan menggunakan sentuhan jari contohnya, Samsung menggunakan teknologi TouchWiz mereka pada paparan skrin, manakala HTC menggunakan Sense UI untuk telefon android mereka. Sony Ericsson pula menggunakan UXP Platform dan LG menggunakan S-Class UI. (Konsepnya hanya teknologi menggunakan jari) tetapi asas dan flow tetap sama iaitu Android.

Berbalik kepada pengguna Android, skrin paparan telefon android anda boleh diubah suai mengikut apa yang anda kehendaki (apa yang paling utama) bagi anda untuk berada di skrin hadapan. Android mempunyai 5 skrin paparan utama, dimana anda boleh letakkan Icon (seperti skrin komputer), widget dan shortcut.

Market Share (ringkasan sahaja)
Telefon menggunakan platform Android semakin popular hari ini. Berbalik kepada semasa Android pertama kali diperkenalkan pada akhir 2009, Android hanya memiliki sekitar 4% dari pengguna smartphone dan ia terus bertambah (Feb.2010-9%,July.2010-13%).  Walaupun Android OS diperkenalkan kurang dari setahun, pengguna yang memilih platform Android terus bertambah dengan pantas.

Gartner Inc meramalkan pada 2012, Android akan menjadi sistem operasi kedua paling banyak digunakan selepas Nokia Symbian OS.

Pada May 2010, jualan telefon Android mengatasi Iphone platform di Amerika. Android mula mendapat tempat mengikut jejak Sistem operasi Windows Mobile sebelum ini kerana Android mempunyai kepelbagaian pengeluar dan kepelbagaian “channel”.

Dikhabarkan pengguna Android terus bertambah setiap hari (10,000/day May 2010 -> 160,000/day Akhir June 2010 dan pada Ogos 2010, penguna Android bertambah seramai 200,000 setiap hari.


Peratusan pengguna Android OS mengikut Version

Android 2.1 (Eclair) – 41.7%
Android 2.2 (Froyo) – 28.7%
Android 1.6 (Donut) – 17.5%
Android 1.5 (Cupcake) – 12.0%

Jika anda inginkan telefon yang memberikan anda kebebasan untuk digunakan, beralih ke Android sekarang.


Cara Convert Mediafire Kepada Direct Link




Salam semua. Hari ini XLAWS nak ajar bagaimana nak convert link mediafire kepada direct link. Kepada yang suka mendownload dari link mediafire di galakkan mengetahui cara ini, kerana ianya akan membuatkan download anda lebih cepat!. =D OK, tanpa membuang masa jom tengok XLAWS buat. Zaaaaassssss!

Apa yang anda perlukan ialah: MF Ripper & Net Framework 4 x32 & x64

Tapi sebelum itu, pastikan anda sudah install Net Framework 4. Macam mana nak tahu dah install atau belum?. Cuba cek dulu. Gambar di bawah contoh Net Framework 4 yang sudah install.


Apabila selesai install Net Framework 4 ni, sila restart PC anda dahulu OK.

Kepada yang sudah install Net Framework 4 boleh teruskan langkah-langkah berikut.

Extract MF Ripper dan buka. Contoh macam gambar di bawah ini.


Selepas itu, masukkan link Mediafire anda di ruangan yang telah disediakan dan tekan button Grab Links.


Proses Grab Links sedang berjalan. Anda perlu bersabar sedikit ya.


Apabila proses siap. Copy direct link macam gambar di bawah ini.


Buka web browser anda ikut yang mana anda suka. XLAWS selalu kalau nak download apa-apa file guna Mozilla Firefox je sebab nanti auto download guna IDM (Internet Download Manager). Selepas buka Mozilla, paste di ruangan browser yang telah disediakan itu dan tekan enter.


Kalau pengguna IDM ni, selepas tekan enter nanti secara automatik IDM akan keluar semasa hendak download tu.


Siap! hah! Lengkap sudah tutorial kita pada kali ini. Selamat berjaya! =D


Lajukan PC/Desktop Anda Dengan Notepad!




Anda tak pernah dengarkan kenyataan ni?. Hanya dengan menggunakan Notepad akan menyebabkan PC anda laju daripada biasa!

Saya akan bongkarkan rahsianya bagaimana untuk melajukan PC anda hanya dengan 4 langkah sahaja.

Pertama sekali, sila buka Notepad dan copy kod berwarna merah di bawah ini dan paste ke dalam Notepad tersebut.

mystring=(80000000)




Selepas itu, Save As...


Pilih di manakah anda ingin save file tersebut. XLAWS selalu pilih desktop je. Jangan lupa namakan file tersebut kepada RAM.vbs dan akhir sekali tekan button Save.


Hasilnya akan dapat seperti gambar di bawah ini. Cara menggunakannya hanyalah perlu klik 2 kali pada file RAM tersebut.


Sebelum menggunakan file tersebut sila baca tips-tips ini terlebih dahulu sebagai peringatan.

Tips penting daripada saya, untuk keselamatan data anda:
  • Anda boleh guna komputer anda seperti biasa dan JANGAN klik RAM.vbs ini selagi komputer anda berada dalam keadaan OK.
  • Hanya klik RAM.vbs ini semasa PC anda slow.
  • Bagi yang mempunyai duit lebih, anda digalakkan membeli dan menambah RAM pada PC anda. Tetapi, bagi pengguna biasa, anda cuma perlu ikut tips yang saya beri ini saja sudah memadai.
Jangan risau! Tiada apa-apa yang akan berlaku sekiranya anda ikut tips saya dengan baik dan alamilah sendiri kehebatannya! =D

XLAWS menjunjung setinggi-tinggi penghargaan kepada sahabat XLAWS iaitu Azizul Azami kerana mengajar XLAWS trick ini. Terima Kasih =D


Apa Itu Domain & Hosting?





Jika anda inginkan laman web dengan nama pilihan anda sendiri, contohnya http://www.laman-web-www.laman-web-aku.com, apa yang perlu anda dapatkan ialah domain dan hosting. Berikut merupakan sedikit penerangan tentang domain dan hosting:

Apa itu domain?
Domain adalah alamat untuk laman web anda. Contohnya, domain bagi laman web yang anda sedang layari ini adalah http://sembangkomputer.com. Fikir dahulu masak-masak nama apakah yang anda letak sebagai domain anda, kerana alamat inilah yang orang ramai akan taip di web browser untuk pergi ke laman web anda. Oleh itu, ia haruslah ringkas dan mudah diingati.

Apa itu hosting?
Hosting pula berfungsi untuk menyimpan segala data-data mengenai laman web anda. Ia akan menyimpan fail, teks, gambar, dan segala kandungan dalam laman web anda supaya boleh dilawati oleh orang ramai.

Bagaimana nak mendapatkan domain dan hosting?
Banyak syarikat-syarikat yang menawarkan perkhidmatan domain dan hosting. Antaranya ialah DataKL. Anda hanya perlu pergi ke laman web tersebut dan pilih salah satu dari mana-mana pakej yang ditawarkan. Biasanya, bayaran secara online akan dibuat menggunakan kad kredit atau PayPal. Tapi jangan bimbang jika anda tidak mempunyai kad kredit atau PayPal, kerana anda juga boleh membuat bayaran secara bank-in di cawangan Maybank yang berdekatan.



Saya dah ada domain dan hosting. Apa seterusnya?
Ok, sekarang anda dah sedia untuk lancarkan laman web anda agar boleh dilawati oleh seluruh dunia. Jika anda ingin membuat laman web dengan cara mudah, anda boleh menggunakan CMS seperti Joomla!, Zen Cart, Drupal, dan sebagainya. Jika anda ingin membuat blog, WordPress adalah pilihan yang terbaik. Sekiranya segala kandungan laman web anda sudah siap, letakkan ia kepada hosting anda menggunakan perisian FTP, ataupun melalui cPanel.

Nota: Link DataKL di atas adalah merupakan link affiliate saya. Jika anda membeli domain atau hosting melalui link tersebut, saya akan mendapat sedikit ganjaran dari DataKL dan membantu dalam pembangunan blog ini. Terima kasih.


Panduan Membeli Graphic Card & Bersesuaian




Saya pasti ramai lagi yang tak faham dengan Graphic Card ni. Jadi, post kali ini adalah istimewa untuk semua pembaca di XLAWS SHARING KNOWLEDGES ini. Kepada sesiapa yang tidak paham, baru nak kenal apa Graphic Card ini atau baru rancang nak beli Graphic Card tu sila baca ni dulu ye. Takut-takut tersalah beli boleh menangis anda dengan ayah anda sekali.hahaha =D

Memang banyak persoalan sebelum kita hendak beli.

Sebelum beli:
GC 9500GT nak buat main game Crysis boleh tak?.

Jawapan:
Boleh.

Lepas beli:
Kenapa gambar buruk, tak clear & tak cantik?

Atau

Sebelum beli:
Agak-agak PC aku boleh masuk tak GC 4870/5850 atau lain-lain? aku pakai Processor AMD X2 3600+.

Jawapan:
Boleh.

Selepas beli:
Kenapa rasa semacam je?. Member aku pakai GC lagi murah tapi gambar lagi best, siap setting graphic lagi tinggi.

OK, aku share sikit pengalaman aku.

Nak beli GC, jangan main beli je, sebab:

GC + Proc (Processor) + PSU (Power Suppy Unit) + Monitor, sume berkait rapat dalam satu slack.

GC + Proc:
OK, aku nak terangkan secara detail. Jadi kena buat perbandingan dengan pemerhatian sahaja.

Proc kita bahagikan beberapa jenis:

Low End (Untuk Buat Kerja Biasa)
-Pentium dual core dan anak beranaknyer.
-Processor AMD X2 4200+ kebawah
-Pentium 4 kebawah
-RAM DDR2 1-2GB
-Graphic Accelerator (Tiada GC) Basic je

Middle End (Standard Untuk Main Game)
-AMD X2 5000+ keatas
-AMD Phenom X2, X3 dan sebagainyer.
-Processor Intel Core 2 Quad/i3/i5/i7
-RAM DDR2/DDR3 2-4GB
-Graphic Card Nvidia/ATI 512MB-1GB

High End (Untuk Designer & Main Game)
-Processor Intel i7 & i7 Extreme
-AMD Phenom 2
-AMD Opteron
-Intel Xeon
-RAM DDR2/DDR3 4-8GB atau lebih
-Graphic Card Nvidia/ATI 2-4GB

OK, GC seperti ATI 4870 keatas (termasuk 5000 series), NVIDIA 260+ keatas, hanyalah sesuai digunakan untuk proc High End tadi (dan beberapa Middle End macam QX series dengan processor i5).

GC yang lagi murah selain yang aku tulis di atas tu, semua Middle End boleh pakai.

Yang Low End tu, sila consider upgrade kalau korang nak main game Guitar Hero, Starcraft 2, Dirt 2, Tiberium Twilight. Kalau sekadar buat assignment, menaip, dengar lagu, atau tengok movie, Tak payah upgrade pun OK.

OK, Mengapa?
Sebab, kalau korang nak jugak, kalau aku letak nilai performance GC tu 100%, tak kesah model apa pun, GC korang akan beroperasi pada kadar 90% atau rendah, silap-silap bawah 50%. Dalam sesetengah kes, jadi GC korang yang murah tu akan ditapau oleh GC orang lain yang lagi murah sebab kes proc tak fit je. benda ni kita panggil BOTTLENECK.

GC + PSU:
Ini pun satu. Selalu ramai orang beli PC. Kalau boleh casing nak yang paling murah, PSU paling murah dan rendah kuasanya (sebab free dapat dengan casing), janji PC hidup.

INI SALAH.

Kenapa korang tengok PC kat universiti awam/pejabat2 awam walaupun umurnya dah cecah 4 tahun ke atas, tetapi masih boleh digunakan?

Salah satu sebabnya ialah, PSU.

PSU yang bagus menjamin kesihatan PC. Dengan kata lain, aliran elektrik yang dijana oleh PSU murah tak stabil, kurang kuasa untuk menampung hardware-hardware yang ada di dalam casing dan ini boleh merosakkan hardware-hardware PC sikit demi sedikit. Nasib baik tahan 2-3 tahun. Nasib tak baik, silap-silap 2 bulan PC dah rosak.

Kaitan dengan GC:
GC adalah hardware PC yang paling kuat makan elektrik selain processor dan mobo (motherboard). Jadi nak support GC yang power/sedang-sedang/ikut kemahuan korang. Beli la PSU yang bagus dan tinggi wattnya (kuasa/power). Supaya ketika sedang bermain game tiada masalah seperti tiba-tiba PC ter-restart, screen jadi gelap, tersekat-sekat dan pelbagai masalah lagi.

Kalau GC kategori yang rendah kuasanya seperti:
8500GT kebawah
9500GT kebawah
4350 kebawah

Yang ni tak kisah kalau nak pakai PSU yang berkuasa rendah.

Kalau GC kategori yang tinggi kuasanya seperti:
8600GT ketas
9600GT keatas
GTX250+ keatas
3850 keatas
4850 keatas
5850 keatas

Sila invest untuk memastikan korang dapat bermain game dengan tenang, tak frust, tiada makian, carutan dan sebagainya Serta untuk menjamin korang dapat main untuk 2-4 tahun lagi.

Berbaloi ke?
Mestilah berbaloi-baloi. Serius!. PSU boleh tahan sampai 5 tahun keatas. Silap-silap korang tukar PC 3 kali tetapi masih pakai PSU yang sama.

PSU apa nak beli?
2 jenis PSU ni kegemaran aku, cukup nak memuaskan nasfu main game korang:
-Acbel E2 510watt (RM190 - RM220 keatas, bergantung pada penjual)
-Silverstone Strider 560watt (RM335 keatas, bergantung pada penjual)

GC + Monitor
Ini paling penting!. Ingat, kalau korang nak main game untuk 10 tahun lagi!

Hukum GC + Monitor:
Sesungguhnya monitor yang besar hanyalah untuk GC yang besar/power untuk mendapatkan kepuasan yang maksimum.

Kalau korang tak ikut hukum ni, memang main game tak puas.

Hukum asas Monitor Resolution ataupun Screen Resolution, kalau resolution macam nampak tak sesuai sila setting bagi clear & cantik, kecuali di atas sebab-sebab kesihatan seperti mata rabun, tak nampak tulisan  kecil dan sebagainya.

Semua ni basic setting dan berubah ikut model monitor.
'w' untuk widescreen.

monitor 13" - 800 x 600
monitor 13"w - 800 x 480
monitor 15" - 1024 x 768 (standard web)
monitor 15"w - 1024 x 600
monitor 17" - 1280 x 1024
monitor 19" - 1280 x 1024
monitor 19"w/19.5" - 1280 x 768
monitor 19"w/19.5" HD - 1280 x 720 (HD 720p)
monitor 20"w - 1280 x 768
monitor 21"w - 1600 x 1200
monitor 22"w/21.5"w - 1600 x 1200
monitor 22"w/21.5"w HD- 1920 x 1080 (HD 1080p)
monitor 24"w - 2048 x 1356

Untuk GC berkuasa rendah.
sebesar mana pun monitor korang, sila pakai:
800 x 600
800 x 480
1024 x 768 (standard web)
1024 x 600
1280 x 1024

Resolution ni tengok game juga, tapi dalam range ni je.
untuk mengelakkan GC korang overload, panas, sangkut-sangkut, dan sebagainya.

GC sederhana:
Adjust ikut kesesuaian game korang, sesetengah game memerlukan resolution yang rendah dan tinggi. Ultra pun ada.

GC power:
Ikut suka korang nak adjust macam mana pun. Kalau ada rasa sangkut sikit, sila rendahkan sikit setting graphic game anda.

lagipun zaman sekarang ni banyak game yang dah ada auto adjust kan? guna je yang tu.

RAM GC:
Graphic card pun ada RAM juga.

RAM GC dengan RAM PC tiada kaitan sangat. Tak kisah sama ada jenis GDDR, GDDR2, GDDR3, GDDR4, GDDR5 dan sebagainya.

Beli GC dengan GDDR yang lagi latest (GDDR3,GDDR4, atau GDDR5).

Kalau nak dibandingkan GDDR2 dengan GDDR3. GDDR3 lagi power dan begitu juga kalau compare dengan yang lagi atas.

Kalau dapat model 1GB kira OK dah. Janji GDDR3 keatas. lagi-lagi kalau korang guna monitor screen besar. Sebab ini akan support resolution monitor. Jadi, korang boleh bermain games dengan resolution yang lebih tinggi.

sebelum aku ingin menamatkan post ni, aku nak beritahu, GC macam mane yang berkuasa rendah, mane yang sederhana, mane yang berkuasa tinggi?

Ikut pasaran oktober 2009.

GC berkuasa rendah:
8500GT kebawah
9500GT kebawah
4350 kebawah
3450 kebawah

8600GT, 9600GT jangan beli. Tak berbaloi.

GC berkuasa sederhana:
8800GT
9600GT
9800GT
9800GT+
9800GTX
9800GTX+
9800GX2
3850
3870
3870X2
4650
4770

GC berkuasa tinggi:
GTX250
GTX260
GTX260+
GTX280
GTX280+
4850
4870
4870X2
4890
5850
5870


Perbezaan RAM DDR2 & DDR3





Pertama sekali, bila di lihat pada kaki RAM DDR2 & DDR3 adalah berlainan, jadi jika ada persoalan, bolehkah saya guna RAM DDR3 di motherboard yang support untuk RAM DDR2?. Jawapannya adalah TIDAK BOLEH!.

Bandwidth
Bandwidth ni adalah process penghantaran data ataupun frekuensi di dalam komputer itu sendiri, semakin tinggi bandwidth, semakin bagus penghantaran data itu.

DDR2 - pengeluaran RAM ini dimulai dgn 400mhz, 667mhz, 800mhz dan lain-lain.
DDR3 - RAM ni pula keluar dengan 1033mhz, 1333mhz, 1600mhz dan pelbagai lagi.

Jadi di sini, RAM DDR3 adalah lagi bagus Bandwidthnya, jadi penghantaran data adalah lagi bagus berbanding dengan RAM DDR2.

Latency
Ini pula tempoh sampai data hingga ke penghantaran data supaya dapat dicapai dgn tempoh yang cepat.

Ni antara latency yang ada pada RAM DDR2
DDR2: DDR2-1111 4-4-4-12. DDR2-1250 5-5-5-15

RAM DDR3 Pula.
DDR3: DDR3-1333 9-9-9-24

Pencapaian data paling cepat adalah DDR3, kerana latencynya adalah tinggi dari DDR2.

Penyimpanan Data Sementara
Tak tahu apa yang boleh diguna dalam bahasa Melayu, sebab dalam english adalah Internal Banks, ini adalah penyimpanan data dalam RAM untuk sementara sebelum di access untuk dihantar ke komputer.

DDR2 : 4 internal banks.
DDR3 : 8 internal banks.

DDR3 lagi bagus internalnya, kerana internal banks yang besar, jadi dapat lagi mengurangkan latency yang ada.

Memori Voltage
DDR2 : 1.8V +/- 0.1 V
DDR3 : 1.5V +/- 0.075V

DDR3 menjimatkan elektrik lagi, dan pada yang suka overclocking lagi bagus, kerana makin rendah penggunaan volt, makin seronok nak overclock RAM ni.

Penggunaan Kuasa/Power Consumption
DDR2: RAM ini memang banyak menggunakan elektrik.
DDR3: RAM ini di cipta untuk tidak akan menggunakan banyak kuasa apabila "idle" ataupun membuat sesuatu kerja yang biasa-biasa, seperti buat kerja menggunakan Microsoft Word dan sebagainya. Jadi bila banyak digunakan seperti bermain games, membuat kerja design-design dengan menggunakan software yang berat seperti Adobe Master Collection dan pelbagai lagi, barulah RAM ini akan menggunakan kuasa yang banyak.

DDR3 lagi menjimatkan elektrik.

Kesimpulan
Jadi kesimpulannya, RAM DDR3 lebih menjimatkan elektrik & pantas untuk memproses/penghantaran data.

Ingin guna DDR3?. Pastikan motherboard anda support untuk DDR3, Kalau tidak tahu, jangan segan silu bertanya kepada orang yang lebih pakar. Jika tidak, memang tak boleh pasang.

Harga DDR3 sekarang ni tidak mahal seperti dulu, cuma motherboard yang support DDR3 ni agak mahal dari motherboard yang support DDR2.

Inilah perbezaan di antara kedua-dua jenis RAM ini, kalau ada lain info mungkin akan diupdate, kalau salah tolong tegur dan beritahu ya. =D


Yahoo Messenger Shortcut Keys





Yahoo Messenger is one of the most user IM clients in the world, and many users use it for to IM at work, IM with friends and family and more. Yahoo messenger has several shortcut keys, using which you can buzz a person, add emoticon/smileys to your messages and more. These Shortcut Keys will help you to Chat Fast.

General Use Shortcut Key

Windows Key + Y = Bring YM to Focus, works even if YM is sitting in the system tray.
Ctrl + G = Buzzes the contact you are chatting with.
Ctrl + H = Show or Hide offline contacts in main messenger Window.
Ctrl + Shift + P = Open preferences window.
Ctrl + M = Provides a option to send a Instant message.
Ctrl + T = Provides a option to send a SMS message.
Ctrl + L = Provides a option to make a call.
Ctrl + K = Provides options to Call a phone number.
Ctrl + Y = Send a email message.
Ctrl + Shift + A = Provides options to add a contact.
Ctrl + Shift + 0,1 or 2 = Switches between different messaging formats provided by YM 9 and above.
Esc key = Closes a active message window.
Ctrl + D = Sign out of Yahoo Messenger.
Ctrl + Shift + D = Sign out of Yahoo Messenger client and sign in to your mobile device.
Ctrl + Shift + F8 = Change your display Image.
Ctrl + Shift + C = Send you contact info in a active chat window.
Ctrl + Shift + M = Send you messenger friend list in a active chat window.
Ctrl + Shift + R = Request contact details in a active chat window.

Messaging Window Editor Shortcut Keys

Ctrl + B = Toggle bold on or off, or convert selected text to bold.
Ctrl + I = Toggle italic on or off, or convert selected text to italic.
Ctrl + U = Toggle underline on or off, or convert selected text to underline.

Yahoo Messenger Emoticons / Smiley Shortcut Keys

All the emoticons Yahoo has can be sent using your keyboard, most of the popular are for happy, for sad, for winking, for big grin and so on. Yahoo messenger provides you with a complete list of shortcuts for typing in emoticons, in addition to the normal emoticons there are also several hidden emoticons which are not even available from Yahoo Messenger and requires you to use keyboard shortcuts.


Koleksi Website Premium Link Generator





Salam sejahtera, Hari ni XLAWS nak post lagi mengenai koleksi website yang menyediakan perkhidmatan premium link generator untuk pelbagai akaun, memang bersepah-sepah, puas hati XLAWS guna. Misalnya akaun seperti Megaupload/Hotfile/Rapidshare/Netload/Deposit/Fileserve/Filesonic/Duckload/Megashares dan bermacam-macam lagi jenis akaun yang ada. Jadi, kepada yang tiada akaun-akaun premium sila click link di bawah ini.



Facebook: Photo Zoom



FB Photo Zoom merupakan 1 fungsi yang cool!. Apabila kita letak cursor pada gambar dengan tanpa menekannya, secara automatik gambar itu akan dizoomkan kepada saiz asal gambar tersebut. Tak percaya? lihat screen shot di bawah. Memang terbaik dari ladang! =D



Install
Untuk Google Chrome
https://chrome.google.com/extensions/detail/elioihkkcdgakfbahdoddophfngopipi

Untuk Mozilla Firefox
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/facebook-photozoom/


Useful Run Commands For Windows




Berikut adalah commands untuk Windows. Ianya adalah shorcut bagi memudahkan pengguna untuk buka setting tersebut tanpa perlu mencari dengan susah payah. Cuma buka Run ataupun Windows+R dan taipkan commands yang berwarna merah di bawah dan enter. Selamat mencuba =D

Accessibility Controls - access.cpl
Add Hardware Wizard - hdwwiz.cpl
Add/Remove Programs - appwiz.cpl
Administrative Tools - control admintools
Automatic Updates - wuaucpl.cpl
Bluetooth Transfer Wiz - fsquirt
Calculator - calc
Certificate Manager - certmgr.msc
Character Map - charmap
Check Disk Utility - chkdsk
Clipboard Viewer - clipbrd
Command Prompt - cmd
Component Services - dcomcnfg
Computer Management - compmgmt.msc
Date / Time Properties - timedate.cpl
DDE Shares - ddeshare
Device Manager - devmgmt.msc
Direct X Control Panel - directx.cpl
Direct X Troubleshooter - dxdiag
Disk Cleanup Utility - cleanmgr
Disk Defragment - dfrg.msc
Disk Management - diskmgmt.msc
Disk Partition Manager - diskpart
Display Properties - control desktop
Display Properties - desk.cpl
Display Properties - control color (w/Appearance Tab Preselected)
Dr. Watson - drwtsn32
Driver Verifier Utility - verifier
Event Viewer - eventvwr.msc
File Signature Verification Tool - sigverif
Findfast - findfast.cpl
Folders Properties - control folders
Fonts - control fonts
Fonts Folder - fonts
Free Cell Card Game - freecell
Game Controllers - joy.cpl
Group Policy Editor - gpedit.msc
Hearts Card Game - mshearts
Iexpress Wizard - iexpress
Indexing Service - ciadv.msc
Internet Properties - inetcpl.cpl
IP Configuration (Display Connection Configuration) ipconfig /all
IP Configuration (Display DNS Cache Contents) ipconfig /displaydns
IP Configuration (Delete DNS Cache Contents) ipconfig /flushdns
IP Configuration (Release All Connections) ipconfig /release
IP Configuration (Renew All Connections) ipconfig /renew
IP Configuration (Refreshes DHCP & Re-Registers DNS) ipconfig /registerdns
IP Configuration (Display DHCP Class ID) ipconfig /showclassid
IP Configuration (Modifies DHCP Class ID) ipconfig /setclassid
Java Control Panel - jpicpl32.cpl (If Installed)
Java Control Panel - javaws (If Installed)
Keyboard Properties - control keyboard
Local Security Settings - secpol.msc
Local Users and Groups - lusrmgr.msc
Logs You Out Of Windows - logoff
Microsoft Chat - winchat
Minesweeper Game - winmine
Mouse Properties - control mouse
Mouse Properties - main.cpl
Network Connections - control netconnections
Network Connections - ncpa.cpl
Network Setup Wizard - netsetup.cpl
Notepad - notepad
Nview Desktop Manager - nvtuicpl.cpl (If Installed)
Object Packager - packager
ODBC Data Source Admin - odbccp32.cpl
On Screen Keyboard - osk
Opens AC3 Filter - ac3filter.cpl (If Installed)
Password Properties - password.cpl
Performance Monitor - perfmon.msc
Performance Monitor - perfmon
Phone and Modem Options - telephon.cpl
Power Configuration - powercfg.cpl
Printers and Faxes - control printers
Printers Folder - printers
Private Character Editor - eudcedit
Quicktime - QuickTime.cpl (If Installed)
Regional Settings - intl.cpl
Registry Editor - regedit
Registry Editor - regedit32
Remote Desktop - mstsc
Removable Storage - ntmsmgr.msc
Removable Storage - ntmsoprq.msc
Operator Requests Resultant Set of Policy - rsop.msc (XP Prof)
Scanners and Cameras - sticpl.cpl
Scheduled Tasks - control schedtasks
Security Center - wscui.cpl
Services - services.msc
Shared Folders - fsmgmt.msc
Shuts Down Windows - shutdown
Sounds and Audio - mmsys.cpl
Spider Solitare Card Game - spider
SQL Client Configuration - cliconfg
System Configuration Editor - sysedit
System Configuration Utility - msconfig
System File Checker Utility (Scan Immediately) sfc /scannow
System File Checker Utility (Scan Once At Next Boot) sfc /scanonce
System File Checker Utility (Scan On Every Boot) sfc /scanboot
System File Checker Utility (Return to Default Setting) sfc /revert
System File Checker Utility (Purge File Cache) sfc /purgecache
System File Checker Utility (Set Cache Size to size x) sfc /cachesize=x
System Properties - sysdm.cpl
Task Manager - taskmgr
Telnet Client - telnet
User Account Management - nusrmgr.cpl
Utility Manager - utilman
Windows Firewall - firewall.cpl
Windows Magnifier - magnify
Windows Management - wmimgmt.msc
Infrastructure Windows System - syskey
Security Tool Windows Update - wupdmgr
Launches Windows XP - tourstart
Tour Wizard Wordpad - writ


Planzet 2010




In the year 2047, an alien lifeform codenamed FOS invades Earth and smashes through the world's major cities in one wave. The earth unites to fight back and puts up a Diffuser in place to stop further invasions 3 years after. Now in 2053, a plan is made for a last counterattack that must disable the Diffuser for an offensive...and Akeshima Taishi, who lost his father to the FOS when they first invaded, may finally get his revenge.

Titles: Planzet (2010)
Genres: Action • Drama • Science fiction
Duration: 53min
Languange: Japan
Subtitle: English
File Size: 715MB
Type: MKV






Filerserve
http://www.fileserve.com/file/MDFBDc9/Movie.JP.Animate.PlanZet.2010.mHD.x264.mkv.001
http://www.fileserve.com/file/zR7VZrA/Movie.JP.Animate.PlanZet.2010.mHD.x264.mkv.002
http://www.fileserve.com/file/Vz7PZNe/Movie.JP.Animate.PlanZet.2010.mHD.x264.mkv.003
http://www.fileserve.com/file/RBrnqZj/Movie.JP.Animate.PlanZet.2010.mHD%28SUBTITLE%29.rar


60 Koleksi Tutorial Mengenai Photoshop




Bagi anda yang ingin memahirkan lagi skill anda menggunakan Adobe Photoshop, website Noupe mungkin boleh membantu anda. Website ini menyediakan tutorial tentang Photoshop mengenai kategori-kategori berikut:

  1. Photoshop Textures
  2. Photoshop Patterns
  3. Photoshop Tutorials
  4. Photoshop Brushes
  5. Photoshop Actions
  6. Photoshop Downloadable .PSD Files
  7. Photoshop Cheat Sheets


Uji Kepantasan Menaip Anda Dengan Keybr.com




Keybr.com adalah laman yang direka sebagai sebuah permainan flash yang boleh membantu anda meningkatkan kemampuan menaip anda. Anda boleh memilih perkataan secara rawak yang disediakan Keybr.com dan cuba menaipnya sepantas dan setepat yang anda boleh. Sekiranya anda bosan dengan perkataan yang sama, anda boleh mengimport kandungan daripada laman web dan blog untuk anda cuba menaipnya. Mana2 perkataan yang tersilap taip akan ditandakan dengan warna merah.



6 Hacker Terhebat Di Dunia




No. 1 Jonathan James


James adalah rakyat Amerika, semasa berumur 16 tahun dia dimasukkan ke penjara kerana membocori laman pertahanan Amerika Syarikat dan dia cuma berkata dia melakukan perkara tersebut semata-mata untuk kepuasannya sendiri. NASA menderita akibat kepandaiannya, James mencuri software NASA yang berharga $1.7 juta dollar AS. Sehingga NASA terpaksa untuk mematikan server dan sistemnya. Kerana kelakuannya, dia tidak boleh menyentuh komputer selama 10 tahun.

No. 2 Adrian Lamo


Dia menghack New York Times untuk mendapatkan info peribadi dan beberapa nombor security . Dia akhirnya didenda $65,000 dollar US.

No. 3 Kevin Mitnick


Inilah legenda hidup yang benar-benar mantap dalam dunia hack.
Antara yang dia lakukan :

-Mengkaburi FBI
-Hacking kedalam DEC system (Digital Equipment Corporation)
-Mendapatkan password administrator dalam satu komputer IBM supaya menang perjudian.
-Hacking Motorola, NEC, Nokia, Sun Microsystems dan Fujitsu Siemens systems

Dan masih banyak lagi kelakuan dia yang luar biasa.

Seorang white hat hacker pun yang bernama Tsutomu Shimomura pun dihack komputer sistemnya oleh Kevin, dan terjadilah perang hacker. Dia ditangkap oleh FBI dengan bantuan Tsutomu Shimomura yang mengesan jaringan HP yang dibawa Mitnick saat itu. Tapi sekarang dia sudah insaf dan menjadi seorang penulis buku, konsultan security, dan pemudahcara.

No. 4 Kevin Poulsen


Juga dikenal dengan Dark Dante. Dia menghack database FBI. Selain itu dia juga menghack seluruh talian telefon kerana memang kemahiran dia menghack talian telefon. Saat ini dia jadi senior editor di Wired News, dan berjaya menangkap 744 penawaran sex melalui profiles Myspace.

No. 5 Robert Tappan Morris


Orang yang pertama kali membuat Worm, yang dinamakan Morris Worm melalui internet dan menyebarkan wormnya yang mengakibatkan lebih kurang 6000 komputer jadi down.

Dia akhirnya dipenjarakan rumah selama 3 tahun dan didenda sebesar $10,500 dollar. Sekarang dia bekerja sebagai professor di sebuah MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory.

No. 6 Karl Koch


Dia berasal dari Hannover Jerman yang menamakan komputernya FUCKUP (First Universal Cybernetic-Kinetic Ultra-Micro Programmer). Dia melakukan beberapa kajian dalam menghack pada kurun waktu 1985-1988. Dia juga seorang penagih kokain.

Dia berjaya membolosi beberapa sistem ketenteraan AS dan menghack sebuah pusat tenaga nuklear AS pada zaman perang dingin dan hasil hacknya dijual ke KGB (Agen Rahsia Soviet Union). Dia ditemui mati pada tahun 1988, menurut info dia membakar tubuhnya sendiri namun ada yang mengesyaki menjadi mangsa konspirasi.


Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS