Cara Join Video File .vob (DVD ISO)



Kali ni XLAWS nak bagi tutorials sikit kepada korang yang suka ambil movie/concert/music video dari DVD ISO, tapi mempunyai masalah macam mana nak join kan file video tersebut. Kan file DVD ISO ni dia berpisah macam ada part 1, part 2, part 3. So cara nak join kan file tersebut mudah je.

Untuk memulakan tutorial ni korang mesti download software ni dahulu. Jangan risau ni freeware. Tak payah bayar jika nak guna.


Apa kelebihan Join Vob Files Toll v1.0?
  • Kelebihan dia adalah join file .vob dengan mudah!, hanya dengan beberapa klik je.
  • Freeware ni cuma join file .vob sahaja tanpa menjejaskan kualiti video.

Kelemahannya pula, XLAWS tak jumpa lagi. Setakat ni XLAWS guna masih OK. Alhamdulillah. =D

Apabila dah siap download buka freeware tu macam biasa. Selepas itu sila pilih .vob file yang korang nak join kan.


Contoh file .vob yang XLAWS nak join kan.


Selepas dah pilih file yang korang nak join kan, sila tekan button Change File Name untuk dimana file tu korang nak save. Akhir sekali tekan button Join VOB Files.


Tamat!. Macam mana senang tak tutorial ni? hahaha. =D


Anime Talk: AnoHana + Spice and Wolf + Shana



Ohayo, Dengki desu ka?  Untuk kali ini Qz nak rekomenkan kepada pembaca 3 anime iaitu Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai ,Spice and Wolf dan Shakugan no Shana

Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai 

 
あの日見た花の名前を僕達はまだ知らない, ("We Still Don't Know the Name of the Flower We Saw That Day") atau dalam bahasa ("Kita masih tidak tahu nama bunga yang kita lihat pada hari itu") memang panjangkan nama anime ini. Anime ini memang Qz layan sampai habis, penamat anime ini yang paling Qz layan, XLAWS pun nak nanges layan anime ini, jadi apa yang hebat sangat anime ini, pembaca kena layan dulu baru tahu. Ok, anime ini kisahnya begini, Jinta and the Geng kena tunaikan permintaan Menma iaitu kawan mereka yang telah meninggal dunia akibat kemalangan sewaktu kecil dulu, demi memenuhi permintaan Menma, Jinta and the Geng atau kumpulannya yang dikenali sebagai "Super Peace Busters" sekali lagi berkerjasama mencari jalan bagaimana mereka dapat membantu Menma setelah berpecah kerana tidak dapat menerima kenyataan terhadap kematian Menma, pelbagai cabaran dihadapi termasuk mendapat tentangan daripada ibu bapa Menma sendiri. Dalam pada masa yang sama, kisah silam mereka akan diungkap, dan segala-galanya menjadi semakin jelas. Walaubagaimanapun, penonton tidak akan mendapat penjelasan mengenai pekara ghaib iaitu bagaimana Menma boleh muncul semula sedangkan Menma dah meninggal dunia, selain itu, Menma boleh makan dan menyentuh objek. Anime "Kita masih tidak tahu nama bunga yang kita lihat pada hari itu" mengandungi 11 epidose kesemuanya.

Apa yang Qz dapat daripada anime ini ialah untuk menghadapi hakikat kehilangan orang yang tersayang, tidak kiralah kawan atau orang yang dicintai, ianya bukan suatu pekara yang mudah, perasaan "kehilangan" tidak mengenal umur, malah kesannya pada individual adalah berbeza-beza, kebiasaanya, orang dewasa adalah lebih cepat menerima hakikat "kehilangan" namun ianya berbeza dengan kanak-kanak, mereka lebih sukar untuk berhadapan dengan pergolakan emosi dan ianya boleh menjejaskan mentaliti psikologi kanak-kanak tersebut. Apa-apa pun ingin mengatakan anime adalah contoh terbaik menunjukkan orginaliti kerana pengalaman Qz, tidak pernah Qz mengangis bila menonton anime. 


Ōkami to Koshinryo

狼と香辛料, ("Wolf and Spice") atau ("Serigala dan Rempah"). Anime ini agak susah sedikit nak direkomenkan, jadi terpulang kepada penonton untuk buat keputusan, anime ini mengisahkan Kraft Lawrence yang berumur 25 tahun dan merupakan saudagar pengembara yang suka membuat keuntungan demi membuka kedainya sendiri, setelah 7 tahun mengembara perjalanannya menjadi menarik selepas Horo (serigala) iaitu Dewi Pagan yang comel dan mempunyai susuk tubuh seperti manusia perempuan yang berusia 15 tahun tetapi sebenarnya berusia 600 tahun menemani Lawrence setelah membuat perjanjian. Anime ini berlatar belakangkan zaman pertengahan eropah dan sudah tentu musuh utama mereka adalah pihak gereja. Anime ini mengandungi 2 season setakat ini, season pertama ada 13 episode dan season 2 ada 12 episode.

Anime ini boleh dikatakan senang untuk diikuti, cuma anime ni banyak cakap, adalah amat penting korang fokuskan 100% kepada watak-watak dan dialog, kalau tidak boleh menyebabkan kebosanan kepada penggemar action ataupun mecha, ataupun mungkin sebab korang dah bosan dengan mainstream (shounen), maka rempah dan serigala adalah calon pilihan anda.


Shakugan no Shana

灼眼のシャナ, (" Burning-Eyed Shana") atau Shana, Anime ini Qz rekomenkan sebab perkembangan cerita anime ini yang  menarik, dimana penonton dapat mengikut rentak dan boleh faham. Anime ini mengisahkan Yuji yang merupakan "Tourch" yang istimewa yang dikenali sebagai "Mystes" yang memiliki "Reiji Maigo" serta Shana yang dikenali sebagai "Flame-haired Blazing-eyed Hunter" yang merupakan salah seorang daipada "Flame Haze" yang memburu "Tomogara". Anime ini mengandungi 3 season , season 1 mengandungi 24 episode, season 2 juga mengandungi 24 episode dan season finale masih ongoing.

Cuba bayangkan kehidupan seharian anda berubah, lebih teruk lagi anda adalah "copy" dan bukannya "original", inilah yang dihadapi oleh Yuji. Yuji dicampak ke dalam kekacauan dan konflik yang tidak dapat dilihat oleh manusia biasa. Perubahan plot yang semakin menarik dari season 1 ke season 2 dan seterusnya, sememangnya tidak mengecewakan. Malah, anime sendiri adalah populor, so layan la! apa lagi.

P/S: Qz beritahu awal-awak kepada pembaca, jalan cerita anime ini mungkin akan membosankan kepada pengemar anime yang bergenrekan aksi kerana anime ini lebih kepada kemanusian dalam erti kata lain banyak melibatkan emosi.


Manga Talk: Ben-to Zero Road To Witch




Apa Khabar? Sebelum ni Qz telah perkenalkan Anime bertajuk Ben-To, jadi untuk kali ini, Qz nak perkenalkan pula manga “Ben-To Zero; Road to Witch”. Di sini Qz nak jelaskan, di dalam manga ‘Ben-to Zero; Road to Witch’ adalah mengenai sejarah Sen Yarizu iaitu bagaimana Sen menyertai kelab “Half Priced Food Lovers Club”.

Selain itu, satu watak baru diperkenalkan iaitu Mikoto Uzu, dimana Uzu adalah “Wolf” dan dikenali sebagai “Wolfs Bane” dan juga kenalan kepada “Wizard”. "Half Priced Bento Is Our Pride" adalah moto yang digunakan oleh "Wolves", pembaca pun sudah boleh faham, mereka bukan main-main atau mahu berlawan untuk kepuasan semata atau mahu mengenyangkan perut tetapi ianya adalah maruah mereka sebagai seorang yang bergelar "Wolves".

Di dalam manga “Ben-To Zero; Road to Witch” juga akan menjelaskan peraturan, maksud “Dog”, “Wolves” dan “Pig” serta sedikit sebanyak sejarah “Bento Brawl”. Qz kalau boleh nak jelaskan makna-makna dan peraturan yang ada dalam "Ben-to Brawl" tetapi nanti jadi "spoiler" la pulak.

Manga ini keseluruhannya ada 5 chapter, jalan cerita ditulis oleh Asaura dan diilustasi oleh Kaito Shibano.
So layan!
P/S: Qz sekarang akan tukar Anime Review dan Manga Review kepada Manga Talk dan Anime Talk.


MeGUI "FFT3D" Filter Kegemaran XLAWS



Setiap video RAW mesti ada masalah "Noise" dan "Grain" yang membuatkan video nampak tidak menarik/rosak. (apa ayat sesuai yek?). Contohnya macam gambar di bawah ni, penuh dengan Noise + Grain. Kedua-duanya  masalah ini nampak sama sebenarnya.

Note: Open new tab untuk lihat gambar dengan lebih jelas.

Contoh Gambar: Masalah Grain Pada Video


Dengan menggunakan FFT3D filter ni, kita boleh buang masalah tersebut. Tapi tak la 100% dia buang. Tapi boleh membuatkan video nampak clear. Contohnya macam gambar di bawah ni:

Sebelum

 Selepas

Nampak clear dan smooth bukan? Korang perlu download pluginnya terlebih dahulu (FFT3D special, bukan yang biasa)
http://www.mediafire.com/?j9cds2ngg4vc20x

Yang ni pula adalah script FFT3D filter.


Contoh FFT3D filter dan script pada MeGUI


Untuk lebih detail bagaimana cara untuk memasukkannya, korang boleh pergi ke Semua Orang Boleh Jadi Encoder (Part 2: Encoding PV).


Penjelasan MeGUI Encoding Settings




Software MeGUI mempunyai pelbagai setting yang sangat kompleks. Jadi di sini XLAWS nak beri penjelasan untuk setiap settings tersebut. Memang banyak!, pahamkan lah 1 per 1, jangan korang tertidur pulak. hahaha

Beginner encoder memang kena banyak membaca tentang settings ni, banyakkan encode supaya nanti korang paham dan boleh buat experiment dan resipi encode sendiri tanpa meniru atau ambil "preset" orang lain. Jadi, Jangan cepat mengalah OK! :]

Penjelasan ni mestilah kena dalam bahasa English. Kalau dalam bahasa Melayu memang jadi mengarut ayatnya nanti.

In this part, I'm going to go through and explain some of the settings in x264, as well as the advantages and disadvantages of these settings.

The first thing I will point out is that sitting around manually tweaking settings won't make your encodes look much better than just using defaults and presets. But if you’re going to touch the settings, it’s useful to know what they all do.

Secondly, I don't use presets or tunings so I won't be explaining them.

Lastly, I'm not going to get into really technical, mathematical explanations of how it all works, so if it seems like I'm oversimplifying things, that's because I am. Now onto the guide.

Encoding/Rate Control Mode

x264 has several different modes that control the relationship between file size and quality. These modes are:

CQ, aka Constant Quantizer
In x264 everything works with quantizers or "quants". Basically, quants are a measure of how lossy or compressed a frame is, in comparison to lossless. A quant of 0 is lossless, while the highest quant of 51 is as lossy as it gets.

Constant Quantizer mode gives the exact same quant to every frame, disables qcomp, ignores AQ and locks out MB-Tree. Complex scenes with lots of detail, grain, contrast etc.. will have the same quality as simpler scenes and the file size will be large as well as unpredictable. Definitely the worst mode for low-bitrate encodes.

CRF, aka Constant Rate Factor/Quality
CRF mode is similar to CQ mode, only far more advanced. It uses qcomp to strike a balance between complex scenes and simple scenes, adding much needed variance in quants. It also allows the use of AQ and MB-Tree, so it retains a lot more detail than CQ mode at the same file size.

CRF mode isn’t based on a set bitrate, so although the file size is unpredictable, you won't get massive fluctuations in quality between scenes of varying complexity.

In my encodes of Baccano, I turned the unpredictable file sizes into a positive thing. All episodes were encoded at CRF 18, so the episode which only needed 40MB has the same level of quality as the episode that needed 84MB. There were 16 episodes in total and at 60MB each the series would've been 960MB in size. Add up all the sizes of my CRF encodes and you get 959MB. But CRF mode didn't just save me a measly megabyte, it made sure that the action packed episodes didn't turn out all blocky and disgusting. It didn't do all the work itself however, I went through several encodes and tweaked the settings until I got the sizes I wanted.

ABR, aka average bitrate
A single pass mode that gives out a size according to the bitrate you set. This mode is as fast as CRF and kind of similar, but the variance in bitrate is much more limited. At low birates, this mode is either slightly better or equal to Constant Quantizer, but worse than CRF. I wouldn't bother using it.

2-Pass VBR
This mode can also encode to a specific file size, but the variance in bitrate isn’t as limited, so the quality is much higher than ABR and pretty much identical to CRF.

The first of the two passes is used to determine where each type of frame should be placed, and what CRF value is needed to hit the target bitrate.

One of the advantages of a 2-Pass encode is that if you don't like the results of the second pass, you can simply change your settings and do another second pass. Some settings can't be changed on the second pass: number of b-frames, b-adapt, weighted b/p-frames, no-fast-pskip, rc-lookahead and enabling/disabling mbtree.

Encoding Options:
X264 has tons of encoding options that can be adjusted to your liking. The ones that trade speed for quality are generally the most important options, but there are really slow options that provide little to no benefit. Also, there are some options that should never be adjusted. After reading this, you should begin to understand which options are which.

Turbo First Pass
For 2-Pass encodes, most encoder GUIs have an option called Turbo mode or something similar. Older versions of x264 would use your slow settings on both passes, and enabling this option would make the GUI use faster options on the first pass. Newer versions of x264 do this by default, because using slow settings on the first pass is practically useless.

This option should always be on; if you have time to spare, you’re better off using slower options on the second pass, e.g. more reference frames.

If you disable this option, --slow-firstpass will be added to the commandline.

Deblock, aka Loop Filter
x264, like any other encoder, sees your video as one big arrangement of blocks that move around and change colour. Anime episodes with lots of action are harder to compress because there are more rapid changes in blocks on a frame by frame basis.

All modes except Constant Quantizer will use higher quants for action scenes. Higher quants mean more blocks and this is where deblocking comes in.

The deblock setting has two parts, the first number - Alpha which controls the strength of deblocking in areas of where the blocks are similar, and the second number - Beta, which controls the overall strength of deblocking/ block detection. Higher deblock settings give a blurrier image. Lower deblock settings give a sharper image. It’s important to remember that a deblock setting of 0:0 does not mean zero deblocking; it is simply the default deblocking strength.

You can actually go into your video decoding settings and disable deblocking if you want to see what zero deblocking really looks like. Or, you can just believe me when I say it looks terrible.

Reference Frames, aka Refs
A reference frame is a frame that other frames copy blocks from. Setting this to 16 means x264 can copy blocks from up to 16 previous frames, which can be of great benefit to anime due to large amounts of duplicate frames, low amounts of noise and large areas of flat color.

Having a high number of refs will heavily affect encoding speed, because it increases how far back x264 has to look while tracking changes in blocks. However, it is the best option in terms of trading speed for quality.

B-Frames
A B-Frame is a highly compressed frame that only contains information on blocks that are different from the previous and next frames. Increasing the maximum number of B-Frames allows x264 to use more B-Frames in a row, which again, provides great benefit in anime. When using B-Adapt=2, higher numbers of B-Frames will slow down your first/single pass.

B-Adapt
x264 has two different types of adaptive B-Frame prediction. Mode 1 – which is quick and dirty, and Mode 2 – which is slow and extensive. The first mode is very fast and gets slower as you decrease the maximum amount of B-frames. The second mode can produce better looking encodes even with the default maximum of 3 B-Frames, so if you have the time, use Mode 2.

Weighted B-Frames
Different GUIs have different names for it. Don’t disable it.

B-Pyramid
This setting allows B-Frames to be used as reference frames, which increases encoding efficiency. B-Pyramid has two modes, Normal – the default mode and Strict – a mode that complies with the standards of blu-ray disc encoding. Unless you find yourself encoding a blu-ray disc, you’ll want to leave this set to normal. Don’t disable this option.

B-Bias
This setting increases the chance that x264 will use a B-Frame over another type of frame.
Because B-Frames are so efficient, this option could be useful for encoding at low bitrates, but B-Adapt=2 tends to be very efficient anyways.

Weighted P-Frames
This option increases the quality of fades, especially when used with MB-Tree. It has two modes, the default mode – Smart and a slightly faster mode – Blind. Keep this set to smart mode.

No-fast-pskip
Enabling this option will noticeably slow down encoding, especially with high amounts of refs. The amount of quality you gain is either non-existent, or extremely unnoticeable.

Scenecut
In video encoding, a scene change is when a new frame has a very high percentage of difference from a group of previous frames. Increasing scenecut makes the scene change detection more sensitive, which can lead to x264 placing more high quality, bitrate heavy I-Frames. Decreasing it will lessen sensitivity.

AQ
As I mentioned earlier, encoders see your video as a bunch of blocks. Some of these blocks don’t have many details, and are very compressible, while others have lots of detail and aren’t very compressible.

Without AQ, most of the bitrate in a frame goes towards very detailed parts and smooth parts can end up blocky. AQ counters this by taking bitrate away from complex parts like edges and shifting it towards the smoother parts of the frame. AQ has two modes, but mode 2 is better for anime, because it varies the strength automatically.

MBTree
MBTree works similarly to AQ, but instead of only looking for simple blocks within a single frame, it uses lookahead to find the most static parts of your video, and moves bitrate away from moving blocks to these more static blocks. For anime, this works much better than only using qcomp, because if there are scenes that are mostly static, e.g. only a characters lips are moving, a character walks in front of a static background etc, MBTree can reduce the detail on the moving parts and increase the detail on the static parts.

Rc-Lookahead
This setting controls how far ahead MBTree will look, for consistently static blocks. Higher settings will increase the amount of detail kept, but will also increase your ram usage. 120 is a good setting for anything from SD to 720p. For higher resolutions, you'll probably need to decrease it to 72, or x264 will attempt to go over the 32-bit 2GB ram limit and crash.

Qcomp
Again, qcomp is similar to AQ and MBTree, but instead of acting upon blocks within a frame, it can only vary the bitrate given to the entire frame. So instead of giving more bitrate to static parts of a frame, qcomp gives less bitrate to high motion frames and gives more bitrate to static frames.

However, when MBTree is enabled, qcomp also controls the balance between giving more bitrate to static parts vs moving parts.

Motion Estimation Mode/Algorithm
In video encoding, motion estimation is used to track the movement of blocks between frames.

Higher/slower modes track blocks more accurately, which increases compression. Uneven multi-hexagon or UMH is the most commonly used mode and isn’t much slower than the lower modes. The exhaustive search modes, ESA and TESA give a huge speed hit for tiny gains in quality.

Subme aka Subpixel Refinement
Subme tracks the motion of pixels within blocks. Again, higher/slower settings do this more accurately and will increase compression.

Subme 9 isn’t much slower than subme 7, but gives very noticeable gains in quality.
Subme 10 is quite a bit slower than subme 9, but the gains in quality aren’t as noticeable.

ME Range
This setting controls the range of pixels that motion estimation will search through while tracking the motion of blocks. When using UMH, setting this to 32 won’t be much slower than setting it to 16.

Higher settings can increase compression, especially at high resolutions.

Trellis aka Trellis Quantization
Trellis quantization has two modes, Mode 1 – which only affects how many bits go to each block within a frame, and Mode 2 – which also effects the kinds of blocks that are chosen within a frame. Trellis basically has the opposite effect of AQ, it increases compression by taking bitrate away from flat, smooth areas. Mode 2 is very beneficial to anime and is required by subme 10.

Psy-RD
This setting increases sharpness by applying less compression to sharp, detailed and/or grainy areas. Setting this too high can lead to artifacts, especially at low bitrates in anime.

Psy-Trellis
Psy-Trellis basically does the same thing trellis does, but it doesn’t increase compression. It tries to make the image sharper by taking bitrate away from fine details and textures and uses that bitrate on complex parts of the image, like edges. As with Psy-RD, setting this too high can lead to artifacts.

No-Psy
This option zeroes out any psy-rd values and disables all psy-optimizations, leading to a blurrier image. Only for experimental purposes.

No-dct-decimate
This setting will reduce compression.

At low bitrates, it will do one of two things:
  1. Hurt quality
  2. Nothing

Don’t bother using it.


Cara Reseed Torrent Kembali



Biasanya kalau korang dah habis download dari torrent mesti ada yang tidak mahu reseed balik file tu, ataupun terdelete pula file .torrent dalam software tersebut. Jangan jadi macam tu, kalau boleh kita reseed kembali apa yang dah kita download. Ya, semakin banyak seeder, semakin cepat kita download. Jangan jadi leecher, dah download lepas tu tak nak seed balik. Cuba bayangkan kalau korang nak download sesuatu file ni, katakanlah file tu memang ada satu je kat dunia ni, contohnya, movie/software/album kegemaran korang tapi file tu seedernya sikit gila. Apa perasaan korang? mesti bengang kan?.

Mungkin tu torrent public, tiada rules untuk reseed balik. Tapi contoh kalau torrent private macam Jpopsuki lagi la masalah kalau korang jadi leecher. Selepas download wajib kena reseed balik untuk meningkatkan ratio/reputasi. Seeding ni kira upload juga. Kalau tak reseed memang dicop "restricted" user la jawapnya. Satu file pun tak dapat nak download sehingga korang upload balik size GB yang diminta. (XLAWS kena macam ni la...)

Tutorial ni khas untuk kepada sesiapa yang terdelete .torrent dan nak reseed balik file tu.

Untuk tutorial ni XLAWS gunakan uTorrent v3.1

Pertama sekali pilih Add Torrent.


Selepas itu, pilih file .torrent yang korang nak reseed balik. Kalau korang terdelete, download la kat websitenya balik.


Tekan button "..."


Pilih file yang korang nak reseed tadi.


Proses checking file sedang berjalan.


Berjaya reseed file. Mudah kan? ^_^




FLAC Dan Perbezaan MP3 VBR/ABR/CBR




Lagu/single/album yang kita download kebanyakkannya menggunakan format CBR. Tak percaya cuba check sendiri. Secara majoritinya ramai orang lebih gemar menggunakan VBR kerana selain membuat audionya terasa HD/asli, sizenya juga tidak terlalu besar. Korang ingat MP3 hanya MP3 je ke? Sebenarnya MP3 terbahagi kepada 3 iaitu CBR, ABR dan VBR. Setiap format ni mempunyai kelebihan masing-masing dari segi kualiti audio dan sizenya. Di sini XLAWS ingin terangkan mengenai tentang ketiga-tiga jenis audio yang mempunyai format ABR/CBR/VBR dengan apa yang XLAWS paham sendiri.

Tapi sebelum tu XLAWS nak terangkan dari mana munculnya sumber MP3 ni.

Free Lossless Audio Codec (FLAC)
Adalah format fail untuk memampatkan data audio lossless. Maksudnya audio lossless ni orang tak edit apa-apa selepas pengeluarannya. Sama macam RAW. Satu rakaman digital boleh di compress ke dalam format FLAC sehingga sizenya menjadi lebih kecil dan boleh dikembalikan sizenya pada asal semula. Secara puratanya, FLAC boleh kecilkan sehingga 53% dari saiz asalnya.

Software FLAC ialah open source, jadi korang boleh download secara percuma je.
http://flac.sourceforge.net/download.html

FLAC banyak digunakan untuk mengedarkan bootleg rakaman konsert dan lebih disukai oleh pencinta audio kerana kualitinya lebih bagus daripada MP3.

Oleh kerana size FLAC ini terlalu besar, maka mereka pun encode ke MP3 untuk menjimatkan lagi ruang di HDD mereka.

Dari segi kualiti, secara amnya VBR > ABR > CBR
Dari segi size, secara amnya (Besar - Kecil) CBR > ABR > VBR

VBR (Variable Bit Rate)
Kelebihan VBR dapat membuatkan audio lebih jelas berbanding CBR dengan menggunakan data yang sama. Bit yang terkandung dalam VBR lebih fleksibel untuk memproses audio dengan lebih tepat. Biasanya lagu yang mempunyai alunan yang rendah seperti genre jazz menggunakan sedikit bit dan banyak bit akan digunakan sekiranya terdapat bunyi yang sukar seperti genre power metal, rock dan sebagainya.

Dalam setiap lagu mesti banyak alunan bunyi seperti vokal, guitar, drum, tinggi dan rendah yang berbeza kan? dengan menggunakan format VBR ni akan dapat menyesuaikan bit dari nada-nada tersebut sehingga alunan nada tadi jadi semakin jelas didengari.

CBR (Constant Bit Rate)
Kalau menggunakan CBR nada dari setiap bit akan tetap sama. Kalau ada lagu part kuat dan slow pun bitnya tetap sama. Tetapi bunyinya masih bagus tapi tak sejelas seperti VBR.

ABR (Average Bit Rate)
Sifat ABR hampir sama dengan VBR, ada bit tinggi dan rendah tetapi bitnya tidak fleksibel. ABR jarang digunakan kerana tidak sebagus CBR dan VBR.

Untuk mengetahui perbezaannya korang guna la headphone/earphone untuk menilai sendiri kualiti audionya.

Note: Kalau ada info yang tertinggal atau tersalah tolong tegur XLAWS ye nanti akan di updatekan :)


Anime Review: Ben-To & Kodomo No Jikan




Ohayo, Dengki desu ka? kali ini Qz nak rekomenkan kepada pembaca sekalian, anime untuk kita layan, tajuk anime yang Qz nak perkenalkan ialah Ben-To dan Kodomo No Jikan, yup, Pertama sekali Qz nak cakap mengenai anime “Ben-To”! Peminat anime pastinya sudah tahu, salah satu daripada culture mereka yang selalu ada dalam anime mereka ialah Bento!  

Siapa sangka, Bento juga boleh dijadikan sebagai  tema dan jalan cerita tersebut, namun, ini bukan kali pertama makanan menjadi tema, contohnya Toriko.  Di dalam pasaran anime, genre aksi sentiasa mendapat sambutan namun mempunyai persaingan sengit untuk mendapatkan kedudukkan dalam carta termasuk cerita anime Bleach dan One Piece,  jadi Qz harapkan Ben-To mendapat sambutan dan berjaya membawa kelainan.

Mula-mula, Qz nak cerita sikit mengenai Bento,  Bento merupakan makanan yang dibungkus dan ianya mudah didapati dimana-mana sahaja di jepun, bento boleh dihasilkan dengan sendiri atau membelinya sahaja. Bento biasanya disusun dan dihias dengan pelbagai gaya dan mempunyai bentuk yang menarik, kadang kala pertandingan menghasilkan bento diadakan.


Ben-To adalah anime yang bergenre  aksi, watak utamanya adalah Sato Yo yang merupakan pelajar sekolah  dan merupakan salah seorang ahli di dalam kelab “Half Priced Food Lovers Club”, Sato adalah “Wolf” sejati  malah “Wizard” telah menerima Sato sebagai “Wolf” dan bukannya “Dog”, Sato kemudiannya  mendapat  nama panggilan iaitu “Hentai”.  Bersama-sama dengan ahli kelab yang lain, Sato melibatkan diri di dalam “Bento Brawl”.  Pada mulanya, Sato Yo melibatkan diri dalam “Bento Brawl” demi jimatkan duit namun selepas berjumpa dengan Sen Yarizui, Sato mula memahami perasaan sebagai  “Wolf”. 


Sen adalah ketua kelab  “Half Priced Food Lovers Club” dan merupakan “Wolf” yang dikenali ramai serta merupakan antara “Wolf” yang terkuat dan mendapat panggilan “Ice Witch”, namun itu tidak bermaksud personalitinya adalah dingin, Sen adalah ahli kelab paling lama di dalam “Half Priced Food Lovers Club” serta merupakan penganti “Wizard”.  “Wizard” merupakan bekas pelajar dan bekas ketua kelab “Half Priced Food Lovers Club”.

Apa yang boleh katakan pasal anime ialah Ben-to adalah satu seni dan mempunyai falsafah yang tersendiri, memberi kelainan daripada anime mainstream yang lain, anime ini mudah diikuti dan relaks, berserta dengan gabungan karakter yang unik dan gaya perlawanan yang menakjubkan, anime ini berjaya menarik minat Qz. Cuba bayangkan, bagi orang ramai ianya adalah suatu pekara yang bodoh, bertarung untuk mendapatkan makanan separuh harga, namun bagi "wolf" ianya adalah satu kepuasaan dalam menikmati makanan kegemaran mereka setelah bertarung bersungguh-sungguh. Qz juga sukakan lagu opening anime ini.


Seterusnya, Kodomo No Jikan! Pertama sekali, Qz nak cakap  “There is many type of love; some might fall with a lot of people, a journey from another to another, learning the way of live, understanding the meaning to be loved by others before finding their true love however there is also who are granted to be together with their first love, accepting and fighting, love and hate, sharing the memory together until they succeed in their very own way of choice of life”.  


Kodomo No Jikan adalah mengenai Aoki yang merupakan watak utama dalam melayan kerenah pelajar-pelajarnya dan bagaimana Aoki mengahadapi setiap halangan yang dihadapinya dalam mengajar kanak-kanak dan sentiasa dibantu oleh anak muridnya iaitu Rin. Aoki yang berumur 23 tahun dan mengajar di sekolah rendah adalah seorang guru yang komited terhadap pekerjaannya manakala Rin berumur 9 tahun adalah pelajar sekolah rendah dan telah jatuh cinta terhadap Aoki iaitu gurunya, Rin mempunyai sejarah pahit dan Aoki telah menyelamatkan Rin setiap kali timbulnya masalah di dalam kehidupan Rin. 

Kodomo No Jikan telah menimbulkan  isu kontroversi kerana kandungan dan tema serta jalan cerita yang digunakan, malah beberapa buah negara telah menghalang pengeluarannya kerana isu moral. Namun, Qz berpendapat kita harus berfirikan terbuka sebelum membuat keputusan kerana mesej yang terdapat didalam anime ini adalah realiti yang berlaku pada masa kini.

Sampai di sini sahaja, Qz harap dapat membantu pembaca untuk membuat pilihan dalam memilih anime yang ingin dilayan untuk minggu ini, jadi Qz akan terus merekomenkan lebih banyak manga dan anime di masa akan datang.




Apa Itu Hi10P?




Dulu XLAWS ada menceritakan tentang Proses Fansub. Sekarang ni banyak fansub anime yang menggunakan Hi10P. Tapi korang tahu ke apa benda Hi10P tu? OK, XLAWS akan terangkan pasal ni dengan jelas mengikut pengetahuan XLAWS sendiri OK.

Hi10P (High 10 Profile) sama seperti H.264 yang menggunakan maklumat 10-bit. 10-bit adalah versi yang lebih baik berbanding 8-bit. Bit yang dimaksudkan tersebut adalah bit-depth, boleh juga dikatakan kualiti video. Tak paham? ala sama je macam Windows 32-bit dengan 64-bit yang mempunyai kualiti dan prestasi yang berbeza. Windows 64-bit kan lebih bagus dari 32-bit, begitu juga di video. Versi 10-bit jauh lebih bagus dari 8-bit. Kalau korang perasan anime/movie/pv/mv yang korang download sebelum ni tu semua versi 8-bit. Imej di bawah ni pula menunjukkan perbezaan  kedua-duanya.


Apa yang bagusnya adalah kualiti warna yang lebih cantik atau kaya dengan warna dan kurang "Banding" (Sesuatu yang tidak elok untuk video, lebih kurang macam "gradient". pengguna Photoshop mesti tau pasal ni. Biasanya banyak terdapat di video 8-bit). Biasanya, saiz encode Hi10P lebih kecil dari 8-bit walaupun dari pelbagai sumber dan resolusi.

"Banding" (Colour Banding)
Banding adalah masalah warna yang tidak tepat yang dipaparkan dalam grafik komputer. Lebih kurang macam gradient, lihat contoh di bawah. Mesti korang biasa nampak kan? Hi10P boleh selesaikan masalah ini.



Masalah video menjadi hijau apabila dimainkan?
Pernah terjadi macam imej di bawah ini?


Itu tandanya korang sedang menggunakan video Hi10P dan video player korang masih tak support untuk memainkan video tersebut. Video player yang support Hi10P sekarang ini adalah.

Windows
VLC Nightlies
MPC HC

Kalau korang tak tahu nak install MPC HC sila rujuk sini.
http://xlawsmusicsekai.blogspot.com/p/how-to-install-mpc-hc.html

Pengguna MAC OSX
VLC Nightlies
MPlayer OSX Extended

Linux
VLC Nightlies

Kelebihan dan kekurangan Hi10P
Kelebihan
  • Saiz yang lebih kecil.
  • Kualiti warna yang lebih cantik.
  • Kurang isu "Banding".
  • Lebih cantik di kawasan gelap.

Kekurangan
  • Proses encode yang makin lembap
  • Masih tak support banyak device seperti PS3, Xbox, Android, ipad, MP4 dan sebagainya.

Ni pula perbezaan antara anime 8-bit dengan Hi10P (10-bit). Sumber dari DVD ISO.

8-Bit
Kalau korang perasan ada masalah "Banding" kat gambar atas ni.

10-Bit
"Banding" Fixed!


Harian Metro: Pikat Gadis Animasi Hingga Ke Ranjang



Hye ^_^ wanna play Eroge? :3


SEREMBAN: ‘Kegilaan’ remaja lelaki termasuk pelajar sekolah terhadap permainan komputer lucah menerusi cakera padat (CD) perisian komputer dan cakera video digital (DVD) menawarkan pengalaman sebagai pelakon untuk ‘memancing’ watak gadis animasi sehingga tahap melakukan hubungan seks di alam maya, kini membimbangkan.

Difahamkan, pemain perlu menempuh beberapa peringkat sama seperti kehidupan seorang lelaki di alam nyata, antaranya merangkumi proses mengurat gadis maya idaman bermula sesi temu janji (dating) hingga datang ke rumah untuk mengambil hati kedua-dua ibu bapa teman wanitanya itu. Sejurus semua peringkat itu diselesaikan, pemain akan diberi peluang untuk mengakhirinya di ranjang bersama gadis berkenaan yang menayangkan susuk tubuh bogel dan menggiurkan.

Perkara itu dibongkar Bahagian Kawalan Filem dan Penguatkuasaan (BKF) Kementerian Dalam Negeri (KDN) Negeri Sembilan yang merampas puluhan bahan haram terbabit di sebuah premis menjual peralatan komputer di pusat beli-belah Terminal One di sini, pada 8 Mac lalu.

Ketua Cawangannya, Zainal Abidin Othman, berkata serbuan dilakukan hasil risikan pihaknya berhubung kewujudan permainan lucah yang dijual secara terbuka dengan harga RM15 sekeping.

“Hasil pemeriksaan merampas 25 CD dan empat DVD permainan komputer lucah pelbagai judul yang kebanyakannya memaparkan gadis animasi mengghairahkan dipercayai dari Jepun.

“Berikutan itu, kami menahan seorang penjaga kedai iaitu remaja lelaki berusia 17 tahun untuk tindakan lanjut. Kes terbabit disiasat mengikut Seksyen 5 Akta Penapisan Filem 2002 kerana kesalahan membabitkan filem lucah atau bahan publisiti filem lucah.

“Kami menjangkakan kes itu akan didakwa ke mahkamah dalam tempoh terdekat dan semuanya terserah kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan susulan,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini, semalam.

Menurut Zainal, hasil siasatan pihaknya tidak menolak kemungkinan penjualan bahan itu berada di pasaran sejak tahun lalu, namun tiada tindakan diambil kerana ia berada dalam lambakan permainan komputer lain.

“Bahan lucah itu dipercayai turut dijual di kawasan lain dan kami menyiasat punca bekalan sama ada gelap atau secara terbuka.

“Berikutan itu, kami akan memperhebatkan operasi gempur dan melakukan pemantauan berterusan bagi memastikan aktiviti tidak sihat terbabit dihapuskan,” katanya.

Beliau berkata, penelitian pihaknya mendapati permainan itu digemari remaja kerana memberi keseronokan luar biasa kepada mereka untuk berusaha memikat gadis animasi cantik sehingga mengajaknya melakukan hubungan seks.

Orang ramai yang mempunyai maklumat perkara seumpama itu boleh menghubungi pejabat BKF KDN negeri di talian 06-7611152 untuk tindakan selanjutnya.

Nak tergelak XLAWS baca. Hahaha!


Harian Metro: Pantau Elemen Negatif Program Animasi




Oleh NORAINON OTHMAN

KUALA LUMPUR: Menontonnya dianggap mampu membantu melegakan tekanan dan menghiburkan hati. Tidak sekadar hiburan ringan dan dekat di hati si cilik, rancangan animasi di televisyen mungkin medium paling mudah menyalurkan pengaruh negatif kepada golongan yang masih mentah itu.

Penggunaan perkataan kasar, lucah, perangai tidak baik, jalan cerita mengarut dan tidak bersesuaian dengan norma masyarakat kita yang dipaparkan dalam rancangan kartun sering menjadi bahan tontonan kanak-kanak yang belum bijak menilai.

Menghitung bahan animasi di pasaran, kebanyakan produk dibawa masuk dari Jepun, selain Amerika Syarikat dan sedikit keluaran anak tempatan.

Sekadar memberi beberapa contoh, Doraemon, Hagemaru, Dora The Explorer, Spongebob Squarepants dan Catdog antara contoh siri kartun di televisyen yang mendapat tempat di hati kanak-kanak di negara ini.

Biarpun sejak kebelakangan ini animasi tempatan, Upin dan Ipin dan terbaru, Saladin, berjaya mencuri ruang di tengah kebanjiran animasi Jepun, pengaruh animasi dari negara matahari terbit itu banyak mempengaruhi jiwa dan minda kanak-kanak.

Perkataan 'tak guna' paling kerap digunakan ketika marah atau memaki selain '*****' dan 'kurang ajar'. Perkataan kurang manis itu ada kalanya diucapkan berulang kali, kemudian menjadi ikutan kanak-kanak.

Pengharaman siri animasi Pokemon dan segala jenis permainannya di Arab Saudi, misalnya menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dengan siri itu. Ia dikatakan mengandungi unsur zionisme dan perjudian.

Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia, Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, kanak-kanak ialah golongan sasaran rancangan animasi.

Katanya, jika bahan tidak bermutu daripada kartun iaitu hiburan paling dekat dengan jiwa kanak-kanak sering menjadi hidangan mata dan telinga mereka, sudah tentu elemen negatif itu mudah meresap dalam jiwa dan menjadi ikutan.

"Kalau kita lihat, rancangan animasi Jepun biasanya diterjemah ke dalam bahasa Malaysia. Dalam soal ini, pihak stesen televisyen yang menyiarkan rancangan itu mempunyai pilihan untuk tidak mengikut bulat-bulat perkataan sebenar yang dituturkan oleh watak dalam animasi berkenaan.

"Perkataan bersesuaian wajar dipilih menggantikan perkataan kesat yang disebut, selain memaparkan mesej atau nilai baik untuk menjadi contoh dan ikutan kepada kanak-kanak," katanya.

Menurutnya, pihak stesen televisyen harus peka mengenai perkara itu kerana mereka turut bersama memikul tanggungjawab memberi mesej baik kepada penonton, terutama kanak-kanak.

Paling penting, stesen televisyen perlu mempunyai pihak yang bertanggungjawab menapis isi kandungan dalam rancangan animasi yang akan ditayangkan.

"Rancangan kartun disiarkan stesen televisyen ada cerita yang baik dan tidak baik. Siri kartun seperti Sin Chan dan Hagemaru misalnya, banyak memaparkan elemen negatif daripada segi perkataan mahupun perbuatan. Oleh itu, ibu bapa perlu membuat pemantauan dengan memberi panduan kepada anak mereka ketika menonton televisyen.

"Nilai tidak baik dalam rancangan animasi mudah melekat dalam fikiran kanak-kanak. Bahan kartun import yang mempunyai banyak elemen negatif tidak sepatutnya dipilih untuk tayangan kerana boleh merosakkan minda kanak-kanak.

"Ada juga kartun import yang kurang sesuai ditonton disebabkan memaparkan nilai norma bertentangan dengan masyarakat kita, walaupun mungkin biasa bagi mereka.

"Animasi Jepun juga didapati banyak memaparkan unsur keganasan, pergaduhan dan perkataan dua makna dengan satu daripadanya membawa maksud lucah. Jika tidak dipantau, dikhuatiri kanak-kanak yang menonton mendapat mesej tidak baik," katanya.

Beliau berkata, produk animasi tertentu menjadi pilihan untuk ditayangkan oleh stesen televisyen mungkin disebabkan kosnya lebih murah.

"Kerajaan perlu membuat satu dasar memastikan apa juga bahan untuk siaran televisyen mempunyai unsur pengajaran iaitu nilai murni, bahasa dan mesej yang baik kerana dapat membantu perkembangan sihat pemikiran kanak-kanak," katanya.

Patutlah dah makin kurang rancangan anime kat TV di Malaysia @_@


Download Manga Menggunakan DomDomSoft Manga




Apa Khabar? Kali ini Qz nak perkenalkan software DomDomSoft Manga kepada pembaca, software ini  membolehkan anda  mendownload manga yang disukai untuk  buat sebagai bahan bacaan mahupun sebagai koleksi simpanan, cara penggunaanya senang sahaja.

Mula-mula download  DDSM.
http://domdomsoft.com/home/2009/08/06/manga-downloader/domdomsoft-manga-downloader-2/

Selepas itu buka application tersebut. Mula-mula sekali kita setting terlebih dahulu di "option" atau "crtl + O".


Pilih tab Manga sites dan tick sumber manga yang dihendaki.
  

Pilih tab "Save To" untuk menetapkan di mana manga akan disimpan. Selain itu, pengguna boleh memilih bagaimana manga tersebut akan disimpan, contohnya "Make directory base on Manga name" berfungsi menamakan file berdasarkan nama manga tersebut.

  

Pilih tab "Download" untuk menetapkan berapa manga yang akan dimuat turun pada satu masa, Selain itu, pengguna boleh pilih sama ada mahu compress manga tersebut dalam format yang telah disediakan.

  

Sudah siap setting, tekan OK, sekarang kita sudah boleh mula untuk proses download manga.  Pertama, kita pilih sumber manga yang ingin digunakan.


Seterusnya, taipkan nama manga yang diingini, contohnya, "pastel". Klik kanan dan pilih "Download".

  

Seterusnya pengguna boleh mendapatkan banyak maklumat mengenai manga tersebut, setelah berpuas hati, pengguna boleh memilih "chapter" yang ingin didownload dengan tick sahaja di "List Chapter" kemudian tekan butang anak panah, pastikan didalam "download list" adanya chapter yang ingin anda download dan akhirnya tekan button gambar FloppyDisk untuk mula mendownload.

  

Pengguna dapat lihat proses download, dengan menggunakan software ini pengguna dapat memuat turun sebanyak mana manga yang dingini.


Sebenarnya software ini mempunyai 2 versi iaitu, Limited version dan Full version. Limited version boleh download secara percuma, manakala Full version pula berbayar. Bezanya Full version mempunyai lebih banyak fungsi. Anda juga boleh tengok fungsi-fungsi tambahan pada imej di bawah.


Jadi, Qz ucapkan selamat mencuba. =D


Proses Fansub



Seperti yang XLAWS beritahu pada post Apa Itu Fansub. Merupakan kumpulan fansub dan setiap ahlinya dibahagikan kerja mengikut kemahiran masing-masing. Ingat, setiap fansub mempunyai keunikan jalan kerja yang tersendiri. Jadi di sini XLAWS nak terangkan setiap bahagian-bahagian yang terdapat di dalam fansub.

  • Capper: Orang yang merekod/download anime/dorama/ yang sedang ditayangkan di TV Jepun.
  • Encoder: Orang yang perolehi video dari Capper dan encode video tersebut.
  • TL (Translator/Penterjemah): Orang yang menterjemahkan anime/dorama/lirik.
  • TLC (Translator Checker): Orang yang memeriksa sama ada terdapat kesalahan terjemahan.
  • Timer: Orang yang timing sub.
  • Typesetter: Orang yang memasang tanda, memilih font, warna, effect yang sesuai dan sebagainya.
  • Karaoke'er:  Orang  yang membuat animasi pada font.
  • Script Quality Checker (SQC): Orang yang bertanggungjawab untuk memastikan script encode tidak mengandungi kesalahan yang boleh menjejaskan kualiti video rosak.
  • Editor: Orang yang edit hasil kerja TL, Timer, dan Typesetter (Biasanya Editor adalah ketua project).
  • QC (Quality Checker): Orang yang memeriksa kerja tersebut untuk kali terakhir sebelum video yang telah siap subs di upload.
  • Distro: Orang yang menyebarkan/upload hasil kerja fansub.

Step 1: RAW
Biasanya kumpulan fansub yang besar mempunyai cappers di Jepun untuk membekalkan mereka sumber RAW. Apabila Anime/Dorama sedang ditayangkan di TV, Capper akan merekod menggunakan softwarenya tersendiri. Fansub biasa pula kebanyakkannya tidak mempunyai Capper. Mereka hanya download sumber RAW di internet seperti Torrent, IRC, filehosting dan pelbagai lagi sebelum memulakan kerja fansub. Makna RAW file adalah, file video yang belum di edit apa-apa/belum kena sentuh/original la kiranya.

Step 2: Translation
Biasanya dalam bidang translator ini  mempunyai pengetahuan bahasa Jepun yang luas serta mempunyai kemahiran untuk translate ke bahasa English seperti translate setiap ayat dan tulisan yang terdapat di dalam video tersebut.

Step 3: Translation Checker
Selepas translation siap, wajib kena pastikan sama ada translation tu tidak mempunyai sebarang kesalahan seperti ayat mahupun tatabahasa.

Step 4: Timing
Timing pula adalah proses untuk samakan subtitle dengan audio. Contohnya, apabila bunyi audio keluar je, subtitle pun keluar. Ramai fansub guna software Aegisub kerana lebih mudah digunakan.

Antara contoh Typesetting

Step 5: Typesetting
Typesetting pula merupakan proses menentukan kedudukan subtitle, samakan font dengan sesuatu tempat, styling untuk mencantikkan lagi subtitle seperti, tanda translation, nota dan sebagainya.

Script Lua

Step 6: Karaoke Effect
Karaoke effect adalah proses buat animasi pada font. Ada sesetengah fansub mahir dalam membuat karaoke effect ada setengah yang tidak. Kerja karaoke effect agak susah kerana memerlukan kemahiran yang tinggi sebab sama macam programming tetapi menggunakan  bahasa script yang berlainan dipanggil Lua.

Step 7: Editing
Editing merujuk kepada proses memeriksa, membetulkan dan menulis semula skrip yang telah diterjemahkan supaya dialog itu mudah difahami oleh penonton.

Basic Script di MeGUI

Step 8: Script Quality Check
Sebelum untuk encode video, orang yang bertanggunjawab dalam hal ini mesti memastikan script tersebut tidak mengandungi apa-apa kesalahan script supaya tidak menjejaskan kualiti video serta selepas ni tak perlulah nak re-encode balik video tersebut.

Step 9: Encoding
Banyak software yang boleh digunakan untuk encode ni seperti MeGUI, Staxrip, Handbrake, Minicoder dan pelbagai lagi. Selepas script siap, barulah boleh mula encode.

Step 10: Quality Checker
Selepas encode video, mestilah kena periksa sama ada video yang korang encode tu benar-benar cantik atau tak. Bukan itu saja, malah perlu check juga masalah timing, tatabahasa, ejaan, font serta kerosakan video.

Step 11: Distro/Distribution
Distro pula mengagihkan/upload video fansub yang telah siap tadi ke Torrent, file hosting, direct download dan pelbagai lagi serta post kerja fansub tadi ke website atau blog. Seterusnya leecher pun boleh mendownload dan tengok.

Cukup la sampai di sini. Kita akan bersambung lagi dalam post seterusnya iaitu Apa Itu Hi10P.

Happy Fansub =D


Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS