Ketahui Jenis Movie Sebelum Anda Download
Kebelakangan ini banyak laman torrent dan blog yang menawarkan download filem/drama yang baru/lama/belum dikeluarkan di wayang/televisyen. Ada yang hanya mengambil link dari laman lain, ada juga yang mengupload sendiri (Macam aku dan blog nie ar). Apa jua yang mereka lakukan hanyalah dengan satu tujuan iaitu berkongsi. Sharing is caring  la katakan. Tapi, ada juga pihak yang mempunyai tujuan lain selain dari berkongsi. Biarkanlah apa jua tujuan mereka, yang penting bagi aku sendiri, ia mudah disedot.

Jika korang kaki sedot download file-file dari laman blog/torrent, korang mesti tau bezakan kualiti video yang dikeluarkan bagaimana. Tapi, ada juga yang masih belum faham apa itu DVDRip, DVDSCR, dan lain-lain lagi. Dan hari ini aku ingin terangkan apakah yang dimaksudkan dengan perkataan itu. Aku mulakan dari kualiti yang paling rendah (Hampeh/Noob) hingga ke yang paling baik. Jom Layanzzz!

CAM

Label: CAM
Sangat banyak & mudah didapati, tetapi kurang popular kerana masalah kualiti yang teruk.

Maklumat
Salinan dibuat dengan menggunakan kamera video, mungkin dipasang pada tripod. Sumber suara diambil dari mikrofon kamera. Selalunya kualiti video senget, ada orang lalu, orang gelak pun ada.

TELESYNC

Label: TS, TELESYNC, PDVD
Sama seperti CAM. Selalunya dikeluarkan selepas versi CAM.

Maklumat
  • Ramai orang tersalah tafsir dengan jenis ini. Selalunya, kualiti video sama seperti CAM, tetapi yang membezakannya adalah kualiti suara. Suara tidak dirakam melalui mikrofon kamera, sebaliknya microfon yang beza. Kadang-karang ia dirakam menggunakan FM Radio.

  • PDVD atau Pra-DVD. Selalunya ia datang dari India atau filem India. Ia adalah versi CAM/TS yang telah di download dan dijual di jalanan dalam format DVD dan di’rip’ semula.

WORKPRINT

Label: WP, Workprint
Sukar didapati.

Maklumat
Salinan filem diperbuat dari versi yang belum selesai dan masih lagi dalam proses editing. Beberapa workprints mempunyai indeks masa di sudut atau di bahagian atas, mungkin juga terdapat watermark.

SCREENER

Label:  SCR, SCREENER, DVDSCR, DVDSCREENER, BDSCR
Mudah didapati.

Maklumat
Ini adalah versi awal DVD atau VHS yang dikeluarkan dari versi teater, biasanya dihantar ke peninjau filem, Ahli Akademi, dan eksekutif untuk tujuan ulasan. Biasanya mempunyai mesej overlay pada gambar seperti “The film you are watching is a promotional copy, if you purchased this film at a retail store please contact 1-800-NO-COPIES to report it.” Selain itu, beberapa filem keluaran screeners, ia mempunyai adegan yang dipaparkan dalam hitam-putih. Screeners biasanya mempunyai kualiti sedikit lebih rendah dari DVD-Rip.

DIGITAL DISTRIBUTION COPY

Label: DDC
Amat sukar didapati.

Maklumat
DDC pada dasarnya sama sebagai Screener, tapi dihantar secara digital (email / ftp / http / dll.) untuk syarikat, bukan melalui sistem pos. Hal ini membuat pengedaran lebih murah. Mutunya lebih rendah daripada R5 namun lebih tinggi dari Cam atau Telesync.

R5

Label: R5
Sangat banyak & mudah didapati.

Maklumat
Jika DVD tidak mengandungi audio berbahasa Inggeris, video R5 adalah disinkronisasikan ke keluaran yang mengandungi audio berbahasa Inggeris. Kemudian tag LINE ditambah.

TELECINE

Label: TC, Telecine
Sukar didapati, ini kerana keluarnya versi R5.

Maklumat
Salinan yang diambil dari filem cetak menggunakan mesin yang memindahkan filem dari reel analog ke format digital. Ini jarang berlaku kerana mesin telecine untuk membuat salinan ini sangat mahal dan sangat besar, namun, sebelum keluarnya versi R5 ia mudah didapati. Telecine dasarnya mempunyai kualiti yang sama seperti DVD, kerana versi ini adalah versi yang dipaparkan di panggung wayang.

DVDRIP

Label: DVDrip
Sangat mudah didapati.

Maklumat
Salinan DVD yang telah diedarkan di sesetengah kawasan. DVDrip umumnya menggantikan salinan/versi yang telah keluar.

DVDR

Label: DVDR, DVD-Full, Full-Rip
Sangat mudah didapati.

Maklumat
Biasanya salinan lengkap dari DVD. Jika DVD aslinya dari format DVD9, segala tambahan akan dibuang dan di’codec’kan bagi agar sesuai untuk format DVD5. Ia selalunya dikeluarkan beberapa jam selepas DVDRip dikeluarkan. Selain itu, saiz video juga lebih besar dari versi DVDRip (kira-kira 4.5 GB).

HDTV/DS RIP

Label: TVRip, DSR,STV, PDTV, HDTV, DVBRip
Sangat mudah didapati.

  • TVRip adalah sumber capture dari kad capture analog (coaxial / composite / sambungan s-video).

  • STV (TV Berlangganan Rip).  Digital stream rip (DSR) adalah rip yang diambil dari sumber bukan definisi standard digital seperti satelit.

  •  Analog, DSR, dan PDTV sering dibuat kepada 512 × 384, widescreen 640 × 352. Sumber HDTV yang dikodekan semula untuk beberapa resolusi seperti 640 × 352 (360p), 960 × 528 (540p), 1280 × 720 (720p).

BD/BR RIP

Label: BDRip, BRRip, BDRip.XviD, 1080p.Blu-Ray.x264/720p.Blu-Ray.x264, BDR, Blu-Ray, BD5/BD9
Mudah didapati.

Maklumat
Serupa dengan DVD-Rip, hanya sumber adalah Blu-ray disc. BD rips terdapat dalam keluaran DVD-Rip berukuran (biasanya 700MB atau 1.4GB) disesuaikan XviD serta DVD5 atau DVD9 yang lebih besar (sering 4.5gb atau lebih, bergantung pada panjang dan lebar) keluaran saiz disesuaikan kepada x.264.

Lepas nie korang berhati-hati lah nak download Movie/Music Video/Anime dari sumber yang mana. Jangan korang main download je kang bukak kualiti video macam haram je.

We Appreciate Your Comments

0 Respones to "Ketahui Jenis Movie Sebelum Anda Download"

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS