Cek Antivirus Berfungsi Atau Tidak



Untuk memastikan sama ada korang punya antivirus berfungsi dengan baik copy kod di bawah.

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H* 

Pastu letak dalam notepad


Pastu pilih save as...


Namakan file tu seperti fakevirus.exe dan save kan di desktop korang.


Hahahaha. Antivirus ESET aku berfungsi dengan baik la!.


Sekiranya anti virus anda updated atau berfungsi, ia akan memberi amaran segera kepada korang dengan arahan tertentu atau terus didelete file itu. Bagi mereka menggunakan Avira Antivirus, PC korang akan berbunyi dan ada arahan untuk anda memdeletenya. Bermakna antivirus korang tu berfungsi la. Kalau tiada detection atau antivirus korang buat bodo je, bermakna antivirus korang tidak updated atau 'tidur'. Mula updated antivirus anda atau cari anti virus baru.

File eicar.com diwujudkan untuk keselamatan. Ia bukan virus. Ia adalah satu ujian standard yang dibangunkan oleh Penyelidikan Anti Virus Komputer untuk Insitut Eropah (EICAR). Semua produk anti-virus diprogram untuk mengesan file ini seperti kelihatan virus sebenar. Kerana itu, korang boleh dengan selamat mengujinya sama ada untuk menentukan antivirus anda berfungsi, tanpa bimbang ia akan menjangkiti komputer anda.

Sekiranya anti virus anda tidur dan file ini tidak didelete, korang tak usah risau, ia tidak akan merosakkan PC korang dan sekiranya mahu mendelete file ini. Anda boleh sama ada menggunakan cara manual, drag ke thrash bin atau open task manager cari file nama fakevirus.exe pada tab process dan pilih seterusnya end process.


We Appreciate Your Comments

1 Respones to "Cek Antivirus Berfungsi Atau Tidak"

Anonymous said...

virus lh...tipu punye olang..


May 29, 2011 at 5:37 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS