Cara Install Window XP/Vista/7 Melalui Pendrive



Dalam Tutorial kali ni aku ingin berkongsi bagaimana cara untuk format Desktop/Laptop/Netbook menggunakan pendrive. Apa kelebihan format melalui pendrive ni?

  • Install Windows lebih cepat berbanding menggunakan CD/DVD
  • Menyelesaikan masalah untuk desktop/laptop/netbook yang takde CD/DVD ROM
Memang best guna format PC korang melalui cara ni kerana menjimatkan masa.OK, sebelum untuk memulakan tutorial ni korang perlulah mendownload software ni Novicorp Win To Flash.

Selepas download software tu korang extract dalam 1 new folder then bukak software tu. apabila da bukak nanti dia ada kuar macam ni.

Ha korang accept je tak payah nak pening-pening nak membacanya. lepas tu ikut step di bawah pulak.


Pergi kat Tab Advanced Mode pastu kat bawah tu ada banyak pilihan. Untuk yang kotak merah tu ialah untuk Window XP, kotak biru pulak untuk Window Vista & 7. Yang kotak ungu pulak untuk Window Vista & 7. Tapi better amik yang kotak biru tu untuk format pc ke Window Vista & 7.

PERINGATAN: sebelum tu, korang perlulah format dulu pendrive korang terlebih dahulu selepas membuka Novicorp ni. Kalau tak nanti masa process burn Windows ke Pendrive akan keluar mende alah ni.


OK step seterusnya di bawah.

Untuk seterusnya kita usik kat Tab Basic Parameters sahaja. Tab-tab lain tak perlu usik OK. Pastikan korang da masukkan CD/DVD Window XP or Vista & 7 kat dalam PC korang pastu gambar di atas yang Windows source path tu tekan select pastu cari kat mana path CD Windows korang. USB Drive pulak cari juga kat mana path Pendrive korang.

Sama juga untuk format Window Vista & 7. OK gambar seterusnya aku pakai Window 7. (Jangan risau lepas ni sume step sama je).

Apabila da setkan sume tekan Run. nanti akan keluar macam gambar di bawah ni.

Cuma pilih I Accepted the terms of the license agreement je. Pastu tekan Continue.

Sebelum tekan OK. Pastikan korang da backup sume data-data korang dalam pendrive tu. Pastu barulah tekan OK.

Gambar di bawah adalah process transferring Windows ke Pendrive.

Done!!!. Pastu korang gune lah macam biasa. Cocok Pendrive tu pastu boot dengan cara biasa iaitu cara-cara korang format sebelum ni.


We Appreciate Your Comments

7 Respones to "Cara Install Window XP/Vista/7 Melalui Pendrive"

nKhaR said...

minimum pendrive tu brpa capasity?


July 16, 2011 at 1:57 PM
Anonymous said...

thank bro...


August 17, 2011 at 1:37 PM
Frosty said...

Oops! Google Chrome could not find http://www.megaupload.com/?d=TGJC9JZA


August 17, 2011 at 4:15 PM
faris said...

ade care lain... copy semua fail windows xp/7 pastu masukkan kat pendrive.. dah tu.. mase nak on pc masuk bios setup, tukar seting.. dan dah boleh instal windows ;)

singgah ok www.akulahfaris.com


October 22, 2011 at 5:03 PM
Qz said...

mudah di bawa kemana2, cepat, dan senang digunakan


November 23, 2011 at 12:04 AM
Anonymous said...

mediafire link pls


April 6, 2012 at 12:07 AM
XLAWS said...

ni dia bro. free ja
http://wintoflash.com/download/en/


April 7, 2012 at 2:30 AM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS