Buat Partition Baru Window 7



Ikut gambar di bawah.

Pastu pergi ke Disk Management.

Pilih disk mana nak di bahagikan macam contoh di bawah ni aku ambik D untuk buat partition sebab banyak lagi ruang. Pastu tekan Shrink Volume.

Pastu pilih bape besar saiz dekat partition baru tu. Contoh macam aku punya 20GB, jadi letak 20000.

Masa tgh Shrink Volume tu agak memakan masa sikit. pastu da siap dia akan kuar partition yang hitam tu.

Pastu tekan kanan kat partition baru tu dan pilih New Simple Volume...

Cuma tukar Assign the following drive letter. Banyak lagi pilihan dari A-Z tapi aku amek X.

Gambar bawah ni cuma tukar Volume Label. Tu letak nama kat partition korang je.

Apabila dah siap nanti dia jadi macam gambar di bawah ni.

Lihat hasilnya. Tengok ada Partition baru dah. =D


We Appreciate Your Comments

6 Respones to "Buat Partition Baru Window 7"

Zulhadi Radzi said...

aku x fham laaa....klau buat kt local disk (c:) bleh x?????


July 1, 2011 at 10:22 AM
XLAWS said...

mengikut pengetahuan XLAWS cara ni boleh dibuat selain C je. mungkin ada software laen bole buat kat C. tp XLAWS x tahu lg.


July 3, 2011 at 1:18 AM
Qz said...

kat windows xp bole tak


July 9, 2011 at 6:29 PM
Anonymous said...

windows xp kne download tools dy sendiri..nie khas untuk windows 7 shaje


November 17, 2011 at 4:17 PM
Qz said...

kalau nak combine kan balik kena format ke??


November 23, 2011 at 12:15 AM
Ryeki said...

bro xlaw aq dh buat tp asal dia mkn ruang la....x pew aq x kisah asal bila aq format lappy ari tu disk D: x da yg ada cuma C: kna hide kew aq pnya D: atau aq x install msa format?


January 22, 2012 at 1:07 PM

Post a Comment

Blog Fansub XLAWS

J-Rock | J-Pop | Visual-Kei Fansub
 
Return to top of page Copyright © 2011 | Platinum Theme Edited By XLAWS